25 de novembre: dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones

El 25 de novembre de 1960, les germanes Patria, Minerva i Maria Teresa Mirabal, activistes opositores al govern militar de Rafael Trujillo a la República Dominicana, van morir de manera violenta juntament amb el xofer que les traslladava a visitar als seus marits a la presó. Aquest assassinat, orquestrat pel dictador, va augmentar el rebuig social al règim i al cap de poc provocà l’enderrocament del mateix amb l’assassinat de Trujillo mesos després. Les tres germanes, de 36, 34 i 25 anys respectivament en el moment de la seva mort, havien destacat pel seu activisme en contra del govern militar dominicà, igual que els seus marits, des de la seva militància en el “Movimiento Revolucionario 14 de Junio“. Per aquest motiu, els matrimonis van ser empresonats i torturats en diverses ocasions.

En record de les germanes activistes, conegudes com “Les papallones” durant el temps que van estar a la presó, i com a símbol de totes les dones assassinades, el primer “Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe“, celebrat a Bogotà (Colòmbia) l’any 1981, va proposar el 25 de novembre com a Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones. La commemoració d’aquest feminicidi com a símbol de la violència contra les dones va ser ratificada anys més tard (19 d’octubre de 1999) per l’Organització de les Nacions Unides.

Breu història gràfica de la vida i llegat de les germanes Mirabal.

Vídeos commemoratius del 60è aniversari del seu assassinat (2020).

Aquest any 2021 està sent especialment cruent pel que fa a agressions i víctimes mortals amb xifres malauradament elevades. Des dels centres educatius, cal prendre consciència de la importància de la prevenció i l’abordatge de les violències masclistes fomentant l’educació en unes relacions sexoafectives sanes sense deixar de banda la visibilització d’una violència amb un impacte molt advers en la societat, esdevenint una xacra que no sempre es reconeix o s’afronta, especialment entre el jovent.

Per complementar l’oferta educativa que ajudi els docents a promoure un canvi en les actituds i comportaments per part de joves i infants, el centre de recursos disposa d’una sèrie de materials didàctics el treball dels quals pot ajudar a fer front a aquelles situacions que alguns sectors tendeixen a naturalitzar i que comporten desvaloració de les noies o dones derivant en mecanismes de control, submissió o violència. Qüestions com les identitats,  l’autoconeixement o el desenvolupament personal, el treball de les emocions, la lluita contra els estereotips, el foment de la convivència, o l’equitat de gènere i els rols professionals tenen cabuda en aquests recursos a disposició del professorat.

Materials del centre de recursos per treballar la violència contra les dones.

Propostes d’activitats a més de les maletes que trobeu a l’per dur a terme als centres educatius, tant a propòsit del 25 de novembre com al llarg del curs:

  1. Manifest
  2. Programa formatiu de prevenció de la violència masclista
  3. Club de lectura
  4. Cinefòrum
  5. Música i cançons
  6. Dades estadístiques
  7. Mitjans de comunicació
  8. Exposicions
  9. Cartells
  10. Infografies
  11. Recursos per treballar la prevenció i detecció de les relacions abusives