Full informatiu N.16 Gener 2023

Oberta la inscripció a les activitats de Formació del segon torn PFZ 2022-2023

Accedeix aquí a les activitats de formació

 

https://100tifiques.cat/inscriute_escola/ Oberta la inscripció pel 10 de febrer de la 5a edició de 100tífiques per celebrar el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en Ciència.

Activitat per a l’alumnat de 6è de primària i 1r ESO. També hi haurà 3 sessions en línia per docents.

Inscripció centre

Des de l’Agència catalana de consum ens proposen aquest concurs  sobre consum responsable adreçat a centres escolars de tot Catalunya: “A Internet, et creus tot el que veus?”, el treball en equip és la realització d’un vídeo, l’objectiu del qual serà convèncer al seu entorn escolar, familiar i social de la necessitat d’utilitzar de forma responsable Internet, donant a conèixer les bones pràctiques en aquesta matèria.

Més informació

 

Més informació
Enguany les proves Cangur de matemàtiques organitzades per la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM) es realitzaran el 16 de març de 2023 i, com en els anys anteriors, abasten tots els nivells des de 5è de primària a 2n de batxillerat.

Trobareu totes les instruccions i material al web https://www.cangur.org/

També hi trobareu l’espai TeleCangur amb una brillant i extensa col·lecció de propostes que permet  accedir de manera àgil i efectiva a antics problemes https://www.cangur.org/telecangur/

El termini d’inscripció, per a tots els nivells, és del 15 de novembre de 2022 fins al 20 de gener de 2023.
 
7a edició de la ROBOCAT, El Campionat de Robòtica de Catalunya. La temàtica i el repte de la ROBOCAT 2023 s’ambienten en l’Agricultura Sostenible.

El període d’inscripcions finalitzarà el 13 de febrer de 2023.

Trobareu tota la informació actualitzada sobre la normativa, plànols i elements del taulell de joc en el següent enllaç. Veureu que podeu construir pel vostre compte  i adquirir els elements de joc de forma fàcil i assequible. També hi ha l’opció de comprar-los directament a través de la botiga virtual de Make&Learn.

La unitat didàctica de la ROBOCAT 2023 està disponible a través del següent enllaç.

La reunió informativa de la ROBOCAT 2023 es celebrarà el dimarts 10 de gener a les 18:30 hores. Us podeu inscriure a través del següent enllaç.

La ROBOCAT 2023 comptarà amb tres fases territorials i una Gran Final, en la qual participaran els equips millor classificats.

Les fases territorials de la ROBOCAT 2023 són les següents:

  • ROBOCAT Mataró: divendres 5 de maig de 2023 de 15:00-20:00 hores al TecnoCampus Mataró-Maresme. Co-organitza: Xnergic
  • ROBOCAT Barcelona: dissabte 6 de maig de 2023 de 8:00-14:00 hores i 15:00-20:00 hores a la Fundació Llor. Co-organitza: Fundació Llor
  • ROBOCAT Girona: diumenge 7 de maig de 2023 de 8:00-14:00 hores a l’Escola FEDAC Sant Narcís. Co-organitza: Escola FEDAC Sant Narcís

La Gran Final ROBOCAT se celebrarà el dissabte 13 de maig de 2023 de 8:00-14:00 hores a l’Escola Daina-Isard. Co-organitza: Escola Daina-Isard

Dintre del marc del projecte europeu Science4Pandemics, que té com a objectiu educar als adolescents en la prevenció i gestió de pandèmies i promoure la participació en activitats de ciència ciutadana, des de la Fundació Sant Joan de Déu, han dissenyat un kit per a escoles adreçat a l’alumnat d’entre 12 i 18 anys (Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat i Formació professional) que inclou una proposta d’activitats relacionada amb el tema de la ciència ciutadana per desenvolupar a l’aula.

TOOLKIT DE CIÈNCIA CIUTADANA PER A ESCOLES

El kit pretén fomentar el coneixement de l’alumnat en relació amb els conceptes bàsics de ciència ciutadana a través de la realització d’activitats d’investigació participativa sobre l’acceptació de les vacunes i la digitalització dels assajos clínics. El material és en anglès, ja que les activitats proposades formen part d’un projecte d’àmbit europeu, fet que el converteix en una oportunitat per als centres de treballar la competència lingüística en llengua estrangera. També disposen del material en castellà.

Per poder fer l’activitat caldrà que l’alumnat es registri a la plataforma de Science4Pandemics: https://science4pandemics.eu/

Enllaç del material: https://science4pandemics.eu/citizen_science_projects/1

Des de la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+I) de la Universitat de Barcelona us fem  arribar una proposta per treballar el Mètode Científic amb l‘alumnat de primària i secundària. 

El material el tenim publicat al web del projecte i al web del Programa d’Activitats Escolars (PAE) del Consell d’Innovació Pedagògica de l’Ajuntament de Barcelona. La proposta parteix del visionament de l’episodi 1 de Ciència animada, centrat en l’explicació de les fases del mètode científic a nens i nenes de primària i primer cicle de secundària i disponible en català, anglès i castellà. A partir del contingut del capítol, aquest material proposa una anàlisi guiada i reflexió a l’aula entorn de les diferents parts de la metodologia experimental que regeix la ciència. 

Amb l’ajut del docent responsable, l’alumnat podrà posar en pràctica els coneixements apresos amb un experiment i, com a producte final de la feina, elaborarà una peça audiovisual, pòster o còmic. 

El projecte està pensat per fer-se en tres sessions, tot i que es pot adaptar fàcilment a les necessitats de l’aula. S’ofereixen propostes d’activitats alternatives, fitxes per omplir i la possibilitat de veure publicat el treball dels alumnes al web de La UB divulga, dins del portal de la Universitat de Barcelona.

Esperem que sigui del vostre interès. Qualsevol dubte, podeu contactar amb nosaltres en el correu ucc@ub.edu

MATERIAL PEDAGÒGIC – CIÈNCIA ANIMADA

Al web STEAMCAT en la categoria ODS es troben interessants propostes didàctiques d’enfocament globalitzat al voltant de cadascun dels 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

El Departament d’Educació convoca el XXVIII Concurs El Gust per la Lectura, basat en una sèrie de propostes d’obres a les quals s’associen materials didàctics.

Per participar en el concurs, els docents hauran de formalitzar la inscripció accedint al formulari mitjançant el portal de centres del Departament, on també trobaran un tutorial per guiar el procés.

El període és del 14 de novembre de 2022 al 18 de gener de 2023.

Es farà una inscripció per a cada grup classe que hi participi, amb independència de la modalitat del treball (de grup o individual). Cal fer constar el nombre d’alumnes del grup classe.

La formalització de la inscripció i el lliurament dels treballs es duu a terme mitjançant el formulari en línia del concurs, que trobareu a Portals de centres del Departament d’Educació.

Convocatòria i bases

 

Des de l’àrea educativa del centre de fotografia KBr de Fundación MAPFRE volem donar-vos a conèixer les nostres activitats educatives del programa Quan la fotografia és art

A continuació, us detallem informació pràctica i d’accés de reserva:

Activitat: visites-taller que tenen l’objectiu d’apropar les claus de la fotografia i generar una experiència estimulant en una sala d’exposicions.

Lloc: KBr Fundació MAPFRE, al Port Olímpic. Avinguda del Litoral, 30, 08005, Barcelona.

Reserva: El grup haurà d’acordar dia i hora de la visita amb la institució (edukbr@fundacionmapfre.org o 666 40 13 84).

📞 Per a més informació telefona’ns al 666401384 o escriu-nos a edukbr@fundacionmapfre.org

👁️ Descobreix les nostres exposicions!

📁Descarrega’t el quadern de treball per a primària i secundària

CREAMAT: Un nou impuls per a l’Educació Matemàtica a Catalunya.

Programa de l’acte de presentació del nou projecte:Presentació. A càrrec de l’Elisabet Aznar, directora del CESIRE.Taula rodona: Per una educació matemàtica de qualitat per a tothom.

Modera:

Oriol Busquets, inspector de l’àrea de matemàtiques actualment jubilat

Intervenen:

Jordi Font, professor de didàctica de les matemàtiques a la UB i director de l’institut Baix a Mar de Vilanova i la Geltrú.

Meritxell Margalef, tècnica del CRP de Sants-Montjuïc i vinculada al projecte Laboratori de Matemàtiques.

Manel Martínez, Professor de matemàtiques i membre actiu de la FEEMCAT.

Laura Gris, mestra de primària i formadora del CREAMAT:

Presentació dels NIM: Nodes d’Impuls Matemàtic. A càrrec del Creamat.Intervenció del Sr. Joan Cuevas, Director General d’Innovació, Digitalització, Currículum i Llengües.Conferència. L’educació (matemàtica) és una arma de construcció massiva. A càrrec de l’Anton Aubanell i en Joan Jareño.

Data: Dijous. 19 de Gener a les 17:30 a 19:30
Lloc: CESIRE. Avda Drassanes 10. 08001 Barcelona.

Us informem  que el Departament d’Educació planifica activitats formatives  relacionades amb el Programa Suport Vital als centres educatius fruit del conveni entre el Departament d’Educació i el Consell Català de Ressuscitació. La formació en Suport Vital (SV) suposa un pas endavant en la consciència de salut i  sistematitza l’actuació de la ciutadania davant una mort sobtada aconseguint augmentar la supervivència. A Catalunya el programa s’inicia amb els alumnes d’Educació Infantil i finalitza a 4t d’ESO.

El programa preveu organitzar les formacions inicials i els seminaris que són formacions de continuïtat. Podeu trobar més informació en aquest enllaç: Suport Vital als centres educatius.

 
El conte audiovisual com a situació d’aprenentatge

El Departament d’Educació convoca els X Jocs Florals Escolars de Catalunya amb l’objectiu de promoure l’escriptura tant en prosa com en poesia en infants i joves de sis a divuit anys. La categoria del conte il·lustrat (categoria H) està adreçada a l’alumnat de primària de centres ordinaris i també d’educació especial. El propòsit és promoure la creació literària potenciant el treball interdisciplinari des de l’àmbit lingüístic, l’àmbit digital i l’àmbit artístic. En aquesta categoria s’han d’abordar noves tècniques narratives com el guió, la llengua oral, la banda sonora i l’àrea visual i plàstica.

Per aquesta categoria hi ha la col·laboració amb Televisió de Catalunya de manera que:

  • El treball guanyador serà produït pel Canal SX3, pel programa “Una mà de contes”. La producció es realitzarà, conjuntament amb el centre guanyador, el primer trimestre del següent curs.
  • El Canal SX3, en funció de les seves possibilitats, podrà produir algun altre conte finalista segons l’ordre que hagi decidit el jurat.
  • Per a la producció del treball guanyador, el Canal SX3 adaptarà i interpretarà el conte, sempre que escaigui, perquè s’adeqüi al mitjà televisiu.

Per a més detalls, podeu consultar les Bases de la categoria H: el conte audiovisual

En el blog Conte audiovisual il·lustrat trobareu una proposta així com un llistat de recursos d’àudio i vídeo que es poden utilitzar per a l’elaboració del conte audiovisual.

I, si voleu veure exemples i documentació entreu al web del programa “Una mà de contes” (TV3. SX3. Una mà de contes, Jocs florals). https://www.ccma.cat/tv3/sx3/una-ma-de-contes/noticies/jocs-florals/

Els millors contes audiovisuals dels Jos Florals Escolars

Les inscripcions s’obriran durant el 2n trimestre però si us hi veieu en cor podeu començar a fer una ullada i plantejar als vostres infants una situació d’aprenentatge.

Educació per a la mobilitat segura Ja és oberta la inscripció al Curs d’educació per a la mobilitat segura, formació per al professorat. Segona edició 2022-2023 que el Departament d’Educació i el Servei Català de Trànsit organitzen.

L’objectiu és integrar a l’aula el model didàctic de prevenció d’accidents i que els i les participants puguin conèixer i utilitzar diferents recursos pedagògics per posar en pràctica activitats formatives relacionades amb la mobilitat segura.

 
Ja està disponible el Butlletí digital del BDR, el Banc de Recursos de lectura, amb el recull de les novetats publicades durant el primer trimestre del curs 2022-23 pel grup de treball en xarxa dels Centres de Recursos Pedagògics de Catalunya (BDR).
Cercador CLAP CLAP: contingut educatiu a les xarxes en català

La plataforma CLAP CLAP permet trobar contingut educatiu a les xarxes en català. Per exemple, tutorials de programes informàtics. Aquest recurs pot ser interessant per incentivar els usos lingüístics al centre.

Nodes d’usos lingüístics

Espai on trobareu recursos i orientacions per millorar la gestió de la diversitat lingüística en els centres educatius i incentivar l’aprenentatge i l’ús del català a l’escola com un valor d’enriquiment compartit. Pretén ser un punt de trobada i d’intercanvi d’experiències docents en l’aplicació de metodologies i estratègies per fomentar l’ús de la llengua.

Us animem a visitar el web

El concurs Joves i Mobilitat, organitzat pel RACC i el Servei Català de Trànsit en col·laboració amb el Departament d’Educació, té com objectiu promoure actituds i valors de mobilitat segura, sostenible i responsable entre els adolescents i els joves de Catalunya.

Les bicicletes, els joves i les noves mobilitats és el repte que planteja per a aquest curs. Us adjuntem informació sobre l’obertura del període d’inscripció per a participar-hi.

S’adreça a l’alumnat de Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius de grau mitjà de centres escolars i als nois i noies de 12 a 18 anys membres de casals de joves i centres de lleure de Catalunya. També a alumnes d’itineraris formatius específics (IFE).

Els participants han d’estar tutoritzats des de centres escolars, centres de lleure o casals de joves. Es poden inscriure de la mà dels seus tutors de forma individual o formant part d’equips de fins a un màxim de quatre components. Podran presentar els seus treballs en tres categories: Anunci gràfic, Vídeo per a Instagram i Projecte de millora de la seguretat viària.

A part de les millors propostes a les tres categories del concurs, també es premiarà a la classe/grup que participi amb més treballs i al professor/monitor que hagi inscrit major nombre de participants. I un any més el concurs premiarà també el Millor Projecte Educatiu en Mobilitat Segura en reconeixement a les activitats que realitzen els centres regularment durant el curs escolar.

Per tal de treballar-ho a les aules o a casa, “Joves i Mobilitat” aporta diferents recursos informatius sobre la temàtica d’enguany i propostes didàctiques sobre  mobilitat, seguretat viària i convivència.

La presentació de treballs es pot fer ja mitjançant un tutor o monitor a través de la web jovesimobilitat.cat abans del 16 d’abril de 2023.


Formació-Taller Els llibres d’abecedaris: un bon recurs per descobrir les lletres

Formació adreçada als docents d’Educació infantil per a aquest segon trimestre:

ELS LLIBRES D’ABECEDARIS, UN BON RECURS PER APRENDRE LES LLETRES.

La formació parteix dels llibres d’abecedaris que les editorials publiquen habitualment i que tenen una alta qualitat tant en la il·lustració, com en la tipografia com en el text breu i amè. El nostre objectiu és reflexionar sobre com aquests llibres poden ser un recurs per a l’aprenentatge de les lletres i els procediments implicats en l’adquisició del codi escrit, veure diferents activitats d’aplicació a l’aula, i pensar i compartir activitats entre tots els assistents.
És una formació telemàtica de dues sessions amb una tasca d’aplicació i se certifiquen 15 hores. La primera sessió presenta els llibres i dona orientacions didàctiques. Entre la primera i segona sessió es dona temps perquè tothom pensi i reculli una activitat que faria amb els seus alumnes, i la darrera sessió serà molt participativa, ja que compartirem totes aquestes activitats. El període d’inscripció serà del 7 al 17 de gener, amb 4 opcions de calendari:

Del 8/2/2023 al 27/2/2023
Del 15/2/2023 al 7/3/2023
Del 2/3/2023 al 23/3/2023
Del 6/3/2023 al 27/3/2023

3a edició del concurs Jo tinc la paraula, adreçat a ESO i Batxillerat

Aquest certamen vol reflexionar sobre els components que fan que la Comunicació Oral sigui un llenguatge eficaç.

Més informació i procediment de participació

Lliurament de vídeos fins al 17 de febrer.

L’espai web Youtubers docents té com a objectiu posar a disposició de la comunitat educativa canals de difusió de continguts en català elaborats per docents d’arreu del domini lingüístic català.

Es tracta, en definitiva, d’una iniciativa que visibilitza la feina que fan molts mestres i professors i que contribueix a la normalització de la llengua catalana a internet.

Materials i recursos al blog del Diari d’Educació
Idees i recursos per abordar la guerra (d’Ucraïna) a l’aula
Consulta pública a l’elaboració del Decret d’Orientació Educativa

El Departament d’Educació ha obert una consulta pública per a rebre propostes per a l’elaboració del futur decret d’orientació educativa, ja que aquesta es considerada una prioritat pels acords internacionals i europeus en matèria d’educació així com també per la legislació vigent a Catalunya.

Més informació

El projecte CETE+ (Consorci Europeu per a la Transformació Educativa​) és un projecte de set anys, implementat en el marc del nou programa Erasmus+ gràcies a l’acreditació en l’àmbit de l’educació escolar aconseguida pel Departament d’Educació. Mitjançant aquest projecte es vol, prioritàriament:

  1. Impulsar la internacionalització de les institucions educatives que hi participin.
  2. Facilitar l’adquisició d’estratègies i competències d’alt nivell que contribueixin a la millora qualitativa de programes o projectes d’innovació educativa liderats des de diferents unitats (serveis) del Departament d’Educació.

L’admissió de sol·licituds finalitza el 20 de gener.

Més informació

El Departament d’Educació ofereix per aquest segon torn formacions de l’àmbit digital en format telemàtic. Les inscripcions són del 7 al 17 de gener.

Més informació

Obert el període d’inscripció als cursos de formació de llengües estrangeres d’aquest segon torn. Les inscripcions són del 7 al 17 de gener.

Més informació

Vídeo de la XXX Jornada de de Reflexió del CESC

A la pàgina del Consell Escolar de Catalunya hi trobareu el vídeo de la XXX Jornada de reflexió “Coeduquem per una societat més igualitària” celebrada el passat dissabte 14 de gener de 2023 al Casal de Vilafranca.

SCIENCEHACK 23

La paraula ScienceHack és una combinació de les paraules “Science” (estudi sistemàtic de l’univers) i “Hack” (resolució creativa de problemes). Inspirat en Hackathons, el BIST-MMRES ScienceHack 23 convida els estudiants de secundària de l’Àrea Metropolitana de Barcelona a abordar problemes científics del món real amb la resolució creativa de problemes.

Objectius:

  • Conscienciar i promocionar la ciència entre els i les estudiants d’entre 14 i 18 anys (cursos des de 3r d’ESO fins a 2n de Batxillerat).
  • Acostar la ciència a la societat i la societat a la ciència

Inscripcions fins el 22 de gener.

Més informació

Presentació STEMarium

STEMarium és la comunitat d’intercanvi d’idees, experiències i recursos de lliure accés en català per a l’educació STEM.
Una plataforma feta per i per a la comunitat STEM

Presentació de la plataforma
Dimecres, 15 de febrer de 18:00 a 20:00
Lloc: CaixaForum Barcelona
Possibilitat d’acreditar com a formació docent (5h)

Inscripció

Per a consultes, us podeu dirigir a la bústia de correu següent:
 
Procés de l’aplicació de gestió de la participació del professorat en el Programa d’innovació pedagògica de la Xarxa de Competències.

Els centres educatius que heu participat en programes d’innovació educativa en l’edició 2019-2022, heu d’introduir les persones docents que ha participat en l’equip impulsor de la Xarxa durant els cursos 2019-2020, 2020-2021 i 2021-2022. Recordeu que els certificats d’innovació corresponen a tres cursos i que només certifiquen les persones docents que han participat en els tres cursos.

A partir del 13 de febrer l’accés dels centres a l’aplicació quedarà tancat.

L’adreça de l’aplicació per centres educatius és:  https://aplicacions.ensenyament.gencat.cat/pls/apex/f?p=140 Per entrar a l’aplicació us heu d’identificar amb l’usuari i la contrasenya XTEC de centre.

Us adjuntem la Guia AGAI (Aplicació de Gestió d’Activitats d’Innovació) per a centres educatius en pdf. Un cop introduïda la informació sobre la participació, l’aplicació us permetrà la impressió del llistat de persones.

Les persones docents que certifiquen podrà consultar, descarregar i imprimir el certificat de participació en l’acabament de tot el procés a: http://xtec.gencat.cat/ca/innovacio/certificacio/

Per a consultes i resolució d’incidències amb l’aplicació us podeu adreçar al SAU: per correu electrònic a l’adreça  sau.ensenyament@gencat.cat o el telèfon 900 82 82 82 (opció 4)

Roda de premsa Magnet 2023

Molins de Rei presenta l’aliança Magnet entre l’Escola Madorell i els Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB)

 

Dia d’Internet Segura 

Compleix el 20è aniversari, i per celebrar-ho, l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) ha preparat moltes activitats que es desenvoluparan durant els dies 7, 8 i 9 de febrer (en format en línia i presencial a Lleó). En concret, el 7 de febrer amb l’objectiu de treballar competències digitals per a un ús segur i positiu de la tecnologia, han organitzat un seguit de tallers online.

 

Més informació

INCIBE també ha llançat un concurs que dóna a conèixer el servei La teva Ajuda en Ciberseguretat, també entre la comunitat educativa. Els docents i alumnat, a partir de 10 anys, interessats a participar-hi, hauran d’enregistrar un vídeo en format vertical que publicaran com a reel i story al perfil d’Instagram del centre educatiu abans de l’1 de febrer de 2023, esmentant el compte d’INCIBE i utilitzant el hashtag #017Amb tu. El 7 de febrer es donaran a conèixer els guanyadors.

Més informació

Plataforma STEMarium

STEMarium és una comunitat virtual d’aprenentatge, gestió i compartició de bones pràctiques STEM estructurada entorn una plataforma digital.

https://www.stemarium.cat

L’acte de presentació tindrà lloc el dimecres 15 de febrer, a les sis de la tarda, al CaixaForum Barcelona (Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8, Barcelona).

En el decurs de l’acte es donarà a conèixer la plataforma amb la participació d’una taula d’experts i una roda de presentacions de recursos que permetran reflexionar sobre l’educació STEM.

És imprescindible confirmar assistència a l’acte mitjançant el formulari d’inscripció:

L’assistència a l’acte dona la possibilitat d’acreditar 5 hores com a formació a través del GTAF.

Inscripció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>