Full informatiu N.14 Novembre 2022

Reconeixement de Projectes d’innovació pedagògica

Us informem que està oberta la convocatòria per al reconeixement de projectes d’innovació pedagògica. Aquesta convocatòria és una oportunitat per aquells centres que vulguin ser reconeguts en el seu procés d’innovació. Podeu consultar en el següent enllaç la Resolució EDU/3348/2022, de 26 d’octubre.

El termini per a presentar la sol·licitud, juntament amb la memòria del projecte d’innovació pedagògica, és del 4 de novembre de 2022 al 13 de gener del 2023.

Més informació a https://xtec.gencat.cat/ca/innovacio/projectes_innovacio_pedagogica/

 

Acció d’hivern: Perdem biodiversitat. Actuem

Kilian Jornet Foundation ha preparat tres xerrades en les quals  Kilian Jornet moderarà un debat entre científiques i científics.

  • El 8 de desembreparlarà amb Josep M. Mallarach i Eduard Pla sobre els valors immaterials de la natura.
  • El 9 de desembre,  tractarà sobre la fauna i la flora amenaçada així com les reintroduccions i/o regeneracions d’espais amb Mariona Ferrandiz.
  • El 12 de desembre versarà sobre la importància de la biodiversitat genètica amb  Carles Lalueza. Aquesta només serà per a secundària.

Les xerrades seran gravades i es farà arribar l’enllaç. 

Abans del dia 7 de desembre la Fundació enviarà dos petits miniclips, un per veure les diferents mirades de la biodiversitat i l’altre sobre el funcionament d’un ecosistema i el que passa quan es pertorba.

Els centres els podran fer arribar dubtes;  abans del 8 de desembre en un mail a aquesta adreça:  education@kilianjornetfoundation.org

Per tal de poder participar en aquest projecte cal inscriure’s aquí

Des de la fundació animen els centres a buscar la biodiversitat del seu entorn creant una “parcel·la” per indagar amb eines senzilles per identificar les espècies. Es farà arribar un document amb material per començar a treballar abans de les entrevistes.  L’acció segueix després de les xerrades i les preguntes fent de periodistes a través d’ una comunicació a les xarxes socials o mitjans de comunicació.

El  més important de reflexionar i aprendre és que porti a l’ACCIÓ. Fer ACCIONS  a nivell individual, als centres i municipis.

“Cada cop que perdem una espècie trenquem una cadena de vida que ha evolucionat durant  3.500 milions d’anys”.

                                                                                                                            Jeffrey McNeely, científic de la UICN.

27a Setmana de la Ciència 2022

Conferència inaugural – Dia de la ciència a les escoles

Neurodesconcert (Mara Dierssen)

17 de novembre 2022 de 11:30h a 13:30h

Lloc: Auditori Barradas (L’Hospitalet de Llobregat)

En aquesta sessió entendrem per què la música provoca emocions, la importància de la bellesa musical i el seu paper en el desenvolupament de la creativitat. De la mà de la neurobiòloga Mara Dierssen y el seu grup de rock From Lost to the River. Viatjarem a l’interior del nostre cervell per descobrir els efectes de la música. Com podem fer música amb les ones cerebrals? Com processem la informació sonora en el nostre cervell? Com pot afectar a les nostres emocions?

Vídeo de la Conferència inaugural Dia de la Ciència a les Escoles – SC22

Protecció de dades personals: als centres educatius protegim les dades perquè es respectin els drets

El Departament d’Educació ha elaborat uns materials per als centres educatius on s’expliquen totes les accions que feu​ per​ protegir l’alumnat i respectar-ne els drets en matèria de protecció de dades.

Podeu enllaçar les infografies i publicar-les al vostre web per difondre-les a les famílies i a la comunitat educativa.

Infografies ​de la campanya: Als centres educatius protegim les dades perquè es respectin els drets

AQUÍ podeu trobar més informació sobre classes en línia i videoconferències, comunicació de dades a tercers, tractament i publicació d’imatges a Internet, recursos digitals per treballar a l’aula, etcètera.

FOTÒNICA EN 5 MINUTS! – 16 de novembre de 2022 – 10:30

Descobreix el món de la fotònica a través de 4 especialistes de l’ICFO, que comptaran per què la fotònica és important per a la seva investigació i la societat. Cada ponent tindrà 5 minuts per donar la seva xerrada de forma entretinguda i entenedora. Podràs també enviar-li les teves preguntes sobre ciència i les seves carreres en directe.

Aquest esdeveniment està dirigit a l’alumnat del segon cicle de l’ESO i de batxillerat.

Fotònica en 5 minuts! està organitzat per celebrar la Setmana de la Ciència ’22.

Més informacions aquí: https://outreach.icfo.eu/ca/events/5minutes-scienceweek22/

YOUNG PHOTONICS CONGRESS – 17 de març de 2023 – matí

Vine al proper Young Photonics Congress i viu l’experiència d’un congrés científic on els i les joves com tu són els protagonistes!

Podries explicar el teu treball a altres estudiants i a les persones que treballen a l’ICFO. És una fantàstica ocasió per compartir coneixement i experiències amb altres persones que comparteixen la passió per la ciència.

Més informacions: https://outreach.icfo.eu/ca/events/ypc23/

Proves cangur 2023.jpg

Des de l’any 1996 es realitzen a Catalunya les proves Cangur, una activitat impulsada per l’associació internacional Le Kangourou sans Frontières, de la qual és membre la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM) que, per aquesta raó, és l’entitat titular del Cangur en llengua catalana.

Aquesta prova, al nostre territori, està adreçada a tots els nivells des de 5è de primària fins a 2n de batxillerat. Per fer-nos una idea de l’abast del Cangur a Catalunya podem dir que a l’edició de 2022, tot i patir encara els efectes post-pandèmia, van participar més de 105. 000 alumnes, d’un miler de centres.

L’objectiu de les proves és que els alumnes participin i dediquin una estona especial a divertir-se tot resolent els reptes plantejats. Els problemes es basen més en el raonament i l’enginy que en coneixements matemàtics específics.

Aquestes “altres matemàtiques” també les podeu practicar, durant el curs, a partir de proves d’anys anteriors que es poden consultar al web del Cangur o al TeleCangur (https://www.cangur.org/telecangur/) que es va crear, amb accés lliure, durant el període de confinament del curs passat.

Pensem que la participació en aquesta prova pot ser una bona oportunitat per introduir a l’aula unes matemàtiques diferents a les habituals i treballar, de forma lúdica i innovadora, aspectes referents a les competències associades a la resolució de problemes.

Us adjuntem un document elaborat per l’organització de la prova on podeu ampliar la informació sobre les característiques de les proves i en el que es recorda que:

  • Enguany les proves Cangur de matemàtiques es realitzaran el 16 de març de 2023
  • Abasten tots els nivells des de 5è de primària a 2n de batxillerat.
  • La inscripció estarà oberta des del 15 de novembre de 2022 fins al 20 de gener de 2023

També podeu trobar tota la informació sobre les proves cangur en la web: www.cangur.org

logo

Us informem que ja són obertes les inscripcions a la formació inicial d’escoles verdes. Podeu accedir clicant sobre el curs corresponent del vostre territori.

Tal i com us hem anat comentant aquesta formació és d’equips de centres i l’han de realitzar entre 3-4 persones del centre, una d’elles de l’equip directiu (a excepció de les ZER que s’acordarà amb elles en funció dels docents disponibles).

Les sessions formatives comencen al gener però entre novembre i desembre es realitzarà una sessió inicial amb el claustre del centre per conèixer el punt de partida del centre, els interessos i motivacions i informar del procés i del que vol dir incorporar-se a  la xarxa d’escoles verdes i els compromisos que el centre assumeix. Ens posarem en contacte amb vosaltres un cop assignat el curs per acordar aquesta trobada presencial al centre.

A banda de la inscripció us demanem que empleneu el formulari (un per centre)

Codi d’activitats de formació escoles verdes 2022/2023

per fer una sessió de col·laboració presencial a cada servei territorial i presentar les propostes, els premis i les activitats de mediació. Les inscripcions als premis ja estan obertes.
A la nostra zona s’ha programat una d’aquestes sessions en la següent data:
 
Dilluns 28 de novembre
De 17:00 a 19:00
Lloc: Servei Educatiu Baix Llobregat V
c /Almogàvers s/n – Edifici Roger de Llúria
Cornellà de Llobregat
La sessió ha de tenir un nombre de participants que no excedeixi els 30 (per la dinàmica que comporta), i en les adjudicacions es prioritzarà, si fos necessari, per :
  • Referents territorials de BE i assessors/es de BE dels CRP.
  • Coordinadores i coordinadors de seminaris i grups de treball de BE.
  • Membres dels seminaris i grups de treball de BE.
  • Coordinadors/es de biblioteques dels centres educatius.
  • Docents interessats en general.
Enllaç a l’inscripció de l’activitat amb  Codi 3000780555 Acompanyar en la formació literària d’infants i joves. Presentació dels Premis Atrapallibres i Protagonista Jove

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>