Full informatiu N.10 Juny 2022

Fòrum Català per l’Orientació, organitzat per l’ ACPO (Associació Catalana de Psicopedagogia i Orientació Educativa Professional)

La proposta que ACPO fa per aquest esdeveniment, té a veure amb la necessitat de construir alternatives als diferents canvis que el sistema econòmic ha produït, i encara produeix, a la societat.

L’objectiu del FÒRUM és analitzar si els models d’intervenció social, educativa i cultural que utilitzem des de l’orientació són els més adequats per apoderar la ciutadania, per acompanyar-la en la reconstrucció d’una mirada crítica i útil, per superar la por, per refer la pèrdua dels valors comunitaris i per retornar a les persones el dret a decidir sobre el seu futur en tots els aspectes del procés vital, independentment de les seves capacitats, característiques de gènere, raça, cultura o situació econòmica. I especialment per fer front als nous reptes derivats del procés del canvi climàtic, les migracions i els riscos per a la salut de les persones.

Quan: 10 i 11 de juny

On: Facultat de Geografia i Història- Universitat de Barcelona

PROGRAMA

INSCRIPCIONS

Per qualsevol consulta o aclariment us podeu adreçar al següent correu:

info@acpo.cat

Documents d'organització i gestió del centre
Directrius per a l’organització i la gestió dels centres educatius per al curs 2022-2023. Aquí

 

Consulteu-los a la Intranet-Portal de centre

 
Juny 2022

Consulteu els programes i els terminis de la convocatòria extraordinària

 
 
Us informem que, els vostres companys i companyes del grup de treball del BDR, han publicat el tercer Butlletí digital del Banc de Recursos: La lectura, font de plaer i de coneixement, on també hi participa El Programa de Biblioteca Escolar Puntedu, perquè en pugueu fer difusió a la vostra zona educativa.
 

Hi podeu trobar guies de lectura de cara a les propostes d’estiu als centres, articles interessants, efemèrides com l’ Any Gabriel Ferrater i maletes pedagògiques com la del Còmic a l’aula

Aprofitem per recordar-vos que El BdR té telegram:
subscriu-t’hi!

Banc de recursos. Obre en una nova finestra.
La lectura: font de plaer i de coneixement
 
Projectes finalistes

Coneixeu-los

 
2016_mSchools_StudentAwards_colour_pos_RGB.jpg

El divendres 17 de juny, de 9:30 h a 11:45 h, esteu convidats a participar en la Jornada Online del Scratch Challenge. Es tracta d’una sessió lúdica telemàtica de programació amb Scratch.

 

Des dels centres educatius, es podrà participar en la realització del repte, en format online, tot i no haver quedat finalistes, i també, es podrà visualitzar la jornada en directe des del Campus La Salle de Barcelona, on hi participaran els equips finalistes dels Student Awards.

 
  • Qui hi pot participar: tots els alumnes de 3r a 6è de primària i de 1r i 2n d’ESO de centres educatius de Catalunya que estiguin treballant amb Scratch.

No és condició haver participat en els Student Awards ni haver quedat finalista.

 
  • Què he de fer per a participar-hi?: Com a docent, hauràs de fer la inscripció indicant nivell educatiu i nombre de grups que hi participaran en el formulari Inscripció Jornada Online Scratch Challenge .

  • En què consistirà la jornada: Es tracta de desenvolupar un repte de programació, adaptat al nivell de cada categoria. Es disposarà d’1 h i 30 min per resoldre solucionar el repte proposat. Un cop fet el registre mitjançant el formulari indicat, podreu accedir a la descàrrega de la guia on trobareu l’explicació del repte i les instruccions. En acabar es convidarà a compartir les solucions que penjarem en un mapa i que es podran visualitzar al web de Programació i Robòtica.

  • Com podem seguir la retransmissió en directe del repte? Ho podreu fer a partir del següent enllaç i seguint les instruccions que trobareu a la guia.

 
Programes d’innovació (Convocatòria extraordinària juny 2022)

Us informem que s’ha obert la convocatòria extraordinària per participar als següents programes d’innovació (podeu clicar a cada programa per obtenir més informació).

Pràctiques del MUFPS en centres formadors Sol·licituds fins el 6 de juliol
Talent creatiu Sol·licituds fins al 31 de juliol
Magnet Sol·licituds fins el 5 de setembre
Xarxa de competències Sol·licituds fins el 5 de setembre

Sol·licitud i termini ​de presentació per participar a la Xarxa de Competències (del 7 de juny fins al 5 de setembre de 2022) 

El director o directora pot demanar la inclusió del seu centre en el programa, mitjançant la presentació d’aquesta sol·licitud, juntament amb el document de compromís (que ha de comptar amb el suport de com a mínim del 70% del claustre).

Tant la sol·licitud com la documentació acreditativa s’han d’enviar a per eValisa. La valisa electrònica s’ha d’adreçar a Francisco José Segura Domínguez  (al directori ‘Departament d’Educació (DOCENTS)’) i ha d’incorporar a Maria Ojuel Solsona com a ‘visualitzadora’.  Accés a l’e​Valisa

Us recordem que aquest proper curs l’objectiu de la Xarxa de Competències és acompanyar als centres en el desplegament del nou currículum. Els centres que continueu el proper curs NO cal que envieu sol·licitud novament.

image.png
JORNADA PER EXPLORAR LES STEAM AL TERRITORI

Recursos, tallers, grups de conversa, ponència * Formació per professorat de primària i secundària

 

 

Tallers a l’Exposició “Menja, Actua, Impacta” de Fundesplai.

 MENJA, ACTUA, IMPACTA és un projecte format per quatre grans pilars. Una exposició temàtica de 1.500 m² sobre alimentació sostenible i saludable, un projecte educatiu, un programa digital amb un munt de continguts divulgatius que esperem que siguin del vostre interès
 
 Que inclou? L’activitat és GRATUÏTA i consta d’una visita guiada a l’exposició o bé la visita guiada juntament amb un taller experimental, adequat a cada cicle escolar. En el cas d’escoles/instituts que tinguin més de dues aules per curs, ens ho comuniqueu i fem la consulta a l’AMB i si ho creuen convenient poden aprovar que vinguin totes les classes que demaneu.
 
 Quan? Primer trimestre del curs 2022-23. IMPORTANT: Per poder gaudir de la gratuïtat de la visita cal fer la reserva prèvia el més aviat possible, donat que hi ha un pressupost limitat (L’AMB ofereix un nombre limitat de tallers i visites gratuïtes)
 
On? Edifici Centre Esplai. Carrer Riu Anoia 42-54. El Prat de Llobregat

Veure mapa

En el cas que l’escola també necessiti el finançament de l’autocar, ho heu de comunicar i Fundesplai directament farà la demanda a l’AMB i si ho consideren, també poden finançar el transport.

Per a més informació i reserves, podeu consultar el web de l’exposició (MENJA, ACTUA, IMPACTA), o bé enviar un correu a reserves@menjaactuaimpacta.org o trucar al 617 682 924 o al 93 551 17 66.
 
 

Informació del projecte Premi escoles verdes

L’objectiu del Premi Escoles Verdes de la Generalitat de Catalunya és reconèixer públicament iniciatives exemplars d’educació per a la sostenibilitat fetes per escoles que tenen el Distintiu d’escola verda.

Premis:

• Categoria 1: en reconeixement a una trajectòria continuada en l’ambientalització integral del centre i en la millora de l’entorn. Dotat amb un import de 3.000 euros

• Categoria 2: en reconeixement a una actuació singular, dins o fora del centre educatiu, que reculli el màxim de contextos d’acció que promou el Programa Escoles Verdes. Dotat amb un import de 1.500 euros

• Categoria 3: En reconeixement a un treball en xarxa, realitzat conjuntament amb altres agents del territori (altres centres educatius o institucions o entitats), per a la millora ambiental dels centres que participen en el projecte i del seu entorn. Dotat amb un import de 1.500 euros

Termini:

La data límit de presentació de les candidatures és el 15 de setembre de 2022.

Informació de la convocatòria al DOGC, díptic i al web

Per qualsevol aclariment us podeu adreçar al correu escolesverdes.tes@gencat.cat
Image El Consorci de Turisme del Baix Llobregat us convidem a participar en les Jornades de portes obertes per a les escoles: Descobrim el Baix Llobregat!

Una gran oportunitat que us permetrà al professorat conèixer i gaudir de l’oferta educativa del Baix Llobregat, i planificar activitats escolars per al proper curs.

Quan?

Les jornades es celebren els dies 1, 2 i 3 de juliol de 2022.

Què oferim?

Entrades i activitats gratuïtes perquè conegueu en persona la gran diversitat de propostes que ofereixen els equipaments de la comarca amb activitats per a escoles.
Hi podeu anar acompanyats/des d’un adult i dos infants.

INSCRIPCIONS:

Consulteu les activitats dels equipaments, per dies i hores, i escolliu l’opció que més us interessi.
Si les places per a una activitat s’esgoten, obrirem una llista d’espera.

Per a participar heu d’entrar al web https://www.turismebaixllobregat.com/ca/jornades-de-portes-obertes-per-escoles-baix-llobregat

Us hi esperem!

Tens algun dubte? Contacta amb nosaltres a: promocioturisme@elbaixllobregat.cat

 

La Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual convoca el XIII Premi per a la Diversitat en l’Audiovisual amb l’objectiu de promoure una millor representació de la diversitat etnocultural en els mitjans audiovisuals de Catalunya.

Es valoraran les bones pràctiques en el tractament de la diversitat cultural i les migracions, entesa com la representació i participació normalitzada de persones d’orígens i contextos culturals diversos, així com sobre els processos migratoris en els mitjans de comunicació.

Les categories específiques són:

  • Categoria A. Programa de televisió
  • Categoria B. Programa de ràdio
  • Categoria C. Producció audiovisual
  • Categoria D. Produccions podcast
  • Categoria E. Webs i xarxes socials
  • Categoria F. Trajectòria de les persones pel foment de la diversitat en l’àmbit de la comunicació audiovisual
  • Categoria G. Trajectòria d’entitats, dels mitjans i/o dels programes de televisió i ràdio pel foment de la diversitat en l’àmbit de la comunicació audiovisual

El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 20 de setembre de 2022, cal presentar una sol·licitud per cadascun dels materials.

Bases i requisits

Sol·licitud

Trobareu tota la informació detallada a:  www.mesadiversitat.cat

El Departament d’Educació i la Fundació 1859 Caixa Sabadell han signat un conveni per al desenvolupament de projectes educatius
Amb la signatura del conveni s’estableix la col·laboració entre el Departament d’Educació i la Fundació 1859 Caixa Sabadell per desenvolupar actuacions en l’àmbit del medi natural i cultural a través de les diferents xarxes del Departament d’Educació (centres d’educació primària i d’educació secundària i serveis educatius).

Els Espais Natura i Cultura ofereixen als centres educatius una programació educativa i pedagògica, innovadora en l’art, la cultura i el medi ambient. S’ofereixen tallers i activitats per a l’alumnat d’educació infantil, primària, secundària i batxillerat, dissenyades per a grups de fins a 30 alumnes, amb una durada d’entre una hora i dues hores i mitja. S’oferiran al llarg del curs escolar, els matins de setembre a juny en horari lectiu. Cada activitat és conduïda per un monitor que s’ocupa de les explicacions i l’animació. En acabar, es lliura al professor una enquesta d’avaluació i un dossier específic que facilita el treball a l’aula amb posterioritat a la sortida, que reforçaran els continguts apresos.
Les activitats dels Espais Natura i Cultura afavoreixen l’assoliment d’objectius de l’àrea del Coneixement del Medi natural, social i cultural. Proporcionen a l’alumnat noves maneres de sentir, de pensar i d’actuar i adquireixen eines i coneixements, des de l’entorn proper, des d’una perspectiva ètica i sostenible. Permeten també el treball multidisciplinari i la relació dels diferents sabers i destreses que afavoreixen el desenvolupament d’una cultura científica basada en la indagació i el pensament crític.
Amb les activitats d’aquests espais es contribueix a l’assoliment de les prioritats del Departament d’Educació: implementació del nou currículum, transformació digital dels centres educatius, consolidació del model lingüístic del país, potenciant la llengua catalana com a vehicular dins un projecte plurilingüe i intercultural, tot garantint una atenció educativa inclusiva i de qualitat per a tots els alumnes.

 

QUÈ ÉS CIENTÍFIKS EN JOC?

És un programa educatiu virtual del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya adreçat a l’alumnat de 5è dels centres educatius de Primària de Catalunya. L’alumnat dissenyarà un videojoc sobre una investigadora catalana en actiu. Enguany es tractarà la temàtica de l’energia des de diverses perspectives de la recerca.

“la importància de la ciència”, “treball en equip”, “hem conegut una científica”, “crear un videojoc”, “imaginació i creativitat”, “la ciència és imprescindible”…

Aprenentatges de l’alumnat que ha participat en la darrera edició
FINALITATS DEL PROGRAMA
Promoure el gust per la ciència i el coneixements a l’alumnat de 5è de primària
Promoure la creativitat, el treball multidisciplinar i el treball en equip mitjançant el disseny d’un videojoc.
Fomentar el coneixement d’institucions de recerca catalanes així com la recerca que s’hi du a terme com les persones que hi treballen.
Visibilitzar nous rols femenins en el camp de la recerca.
Aproximar-se al món de la recerca de la mà d’investigadores. Cada escola treballarà en contacte amb una investigadora en actiu d’un centre de recerca o universitat catalana.

QUÈ US PROPOSEM?
Dissenyar (no programar) un videojoc fruit del treball estret amb una investigadora
Participar al concurs de Videojocs de l’edició 2022/2023
Rebre suport i acompanyament per dur a terme la tasca didàctica amb l’alumnat
Disposar de materials didàctics per treballar la proposta amb l’alumnat
Sessions informatives del programa:
5 de juliol
9 de setembre
20 de setembre
Inscriu-t’hi

QUI PROPOSA LA INVESTIGADORA?
Podeu proposar una investigadora que conegueu, o
Podeu triar una investigadora d’entre les que proposarà l’organització al setembre, fent propostes des de diferents àmbits de la recerca (ciència experimental, ciències de la salut, enginyeria, història i humanitats, etc…)

COM INSCRIURE’S?
Envieu-nos un correu a projectes@nusos.coop per fer-nos arribar el vostre interès i incorporar-vos als propers mailings d’informació i novetats del Programa CientífiKs en Joc.

Places limitades, inscripcions fins l’octubre de 2022.
+info

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>