Full informatiu N.12 Setembre 2022

Càpsules formatives i itineraris del 1r torn

Tenen per objectiu dur a terme una formació concentrada en un termini curt de temps.

Poden ser de 5 hores (Nanokudis), de 10 hores (Kudis), que es corresponen a formació de nivell bàsic de competència digital docent, o de 15 hores (Macrokudis). Les càpsules es poden realitzar en format itinerari i certificar 25 h o 30 h. Per inscriure’s a les càpsules cal accedir a Odissea.

Les càpsules i els itineraris s’ofereixen en tres torns:

Primer torn:

27a edició de la Setmana de la Ciència

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), amb el suport del Departament d’Educació, organitza la 27a edició de la Setmana de la Ciència, que se celebrarà del 12 al 21 de novembre, arreu de Catalunya.

L’activitat “La ciència en primera persona” que se celebrarà el dia 16 de novembre al matí s’emmarca en la Setmana de la Ciència,  amb la finalitat del foment de les vocacions científiques i tecnològiques entre l’alumnat del nostre país, pretenent apropar els i les científiques als instituts.

Més informació a l’article sobre la 27ª Setmana de la ciència.

Certamen de lectura escolar en veu alta.

La inscripció al XIX Certamen de lectura escolar, curs 2022-2023, estarà oberta del 3 d’octubre al 8 de novembre del 2022 en aquest mateix apartat del web.

En aquesta fase, s’inscriu el centre i no caldrà donar el nom dels lectors i lectores fins al segon trimestre de curs.

Més informació a info@lecturaenveualta.cat

Trenquem l’estigma de la salut mental a les aules

Nova formació organitzada per la SG d’Educació Inclusiva, que en aquest temps tan incerts ha estat un dels aspectes que més s’ha anat agreujant entre els nostres adolescents.
Quin és l’objectiu general d’aquesta formació? Trencar l’estigma al voltant de la salut mental tot capacitant docents i orientadors de secundària per traslladar aquesta visió sense prejudicis a l’aula. Aquesta formació es fonamenta en materials, recursos i experiències per abordar l’estigma i la discriminació de manera multifocal als instituts.
Què és preten amb la mateixa?
– Consolidar una visió positiva sobre salut mental.
– Promoure l’interès i la implicació del professorat envers la salut mental.
– Entendre què és l’estigma i com opera en salut mental.
– Fomentar el treball introspectiu envers els propis prejudicis i estigmes.
– Donar eines pràctiques per poder trencar a les aules l’estigma en salut mental.

 

Inscripcions

logo de comsoc

Si formes part d’una comunitat educativa relacionada amb la ràdio, aquest missatge t’interessa. Estem elaborant una guia d’iniciació a la ràdio escolar i comptem amb vosaltres per enriquir aquest material de referència.

Des de l’equip de COMSOC – Comunicació Social portem des de l’any 2008 impulsant iniciatives educomunicatives que ens permetin generar espais de diàleg, coneixement col·lectiu i accions emancipadores, i la ràdio és una de les nostres millors eines.

En aquest sentit, a finals del 2020 vam presentar Ràdios Escolars en Xarxa (REX) un espai on visibilitzar, articular i compartir totes les experiències de ràdio a l’escola existents al territori de parla catalana des de l’òptica del procomú, i posteriorment vam dinamitzar la jornada “Ràdio, Escola i Comunitat” amb un èxit notable de participació, malgrat les restriccions d’aquell moment.

Hores d’ara estem elaborant una guia d’iniciació a la ràdio escolar, que compta amb el suport del Dep. d’Educació, per tal de donar resposta a una necessitat de la pròpia comunitat educativa i que en aquest cas té el recolzament de l’administració per fer-la possible.

Tenim experiència i coneixements al voltant de la ràdio escolar i entonem amb il·lusió i compromís el repte d’elaborar la guia, però no volem obviar els sabers i pràctiques que també teniu les i els docents. I és per això que hem obert diferents vies de col·laboració per a què la guia compti amb la vostra expertesa.

En primer lloc, si teniu entre mans un projecte de ràdio escolar us demanem que ens ho feu saber per tal d’incorporar-vos al mapatge pròpiament de la guia i al mapa de Ràdios Escolars en Xarxa, si així ho desitgeu. Ompliu el formulari «Nosaltres fem ràdio escolar!»

En segon lloc, considerem essencial aprendre de la història que ens precedeix per aprendre de la mateixa, ser conscients dels orígens i de les emissores escolars de casa nostra que van ser pioneres. Per això obrim aquest formulari «Experiències pioneres»

En tercer lloc, volem acollir a la guia una mostra d’experiències significatives que contribueixin a exemplificar com la ràdio i l’escola es poden donar de la mà. Experiències que inspirin a aquells docents i joves que vulguin iniciar-se i/o aquelles persones que ja tenen una pràctica eduradiofònica però que volen enriquir la seva pràctica. Us facilitem el formulari «La nostra experiència radiofònica».

En quart lloc, i en sintonia amb el punt anterior, a la guia imaginem diferents activitats d’aprenentatge per implementar a l’aula i per això us convidem a compartir el detall d’alguna activitat que considereu significativa. Teniu el formulari «Activitat d’aprenentatge».

En cinquè i darrer lloc, com avaluem els aprenentatges i les experiències de ràdio a l’escola? Cadascú tindrà una manera diferent i vàlida, però segurament hi ha elements comuns. Són aquests els que volem facilitar a la guia, per tal que es converteixi en un bé comú que vagi evolucionant amb el temps per part de la pròpia comunitat educativa. Us agraïm la vostra contribució via el formulari «Avaluació eduradiofònica».Fins el diumenge 9 d’octubre estarà oberta aquesta crida a la participació. Si teniu algun dubte o dificultat per omplir els formularis us podeu posar en contacte amb ana@comsoc.cat

Recerkids,

El programa educatiu organitzat pel Departament de Recerca i Universitats que té com a objectiu apropar la recerca científica a l’alumnat de 5è i 6è de Primària.

Us comuniquem que engeguem la VII edició de Recerkids, un programa organitzat pel Departament de Recerca i Universitats i produït per Eduxarxa, que té com a objectiu apropar la recerca a les aules a través d’un projecte cientific dirigit a alumnat de 5è i 6è de Primària.

Si teniu ganes de treballar el mètode científic amb material didàctic ben pautat i acompanyament durant tot el procés i, a més, voleu compartir els resultats de la vostra recerca amb altres escoles, aquest és el vostre programa!

COM S’ARTICULA EL PROGRAMA?

El programa es divideix en dues fases:

1.  El projecte de recerca a l’aula al voltant de la temàtica d’enguany, que culminarà amb l’elaboració d’un pòster científic, que publicarem al web de Recerkids.

2. El congrés presencial a 4 universitats catalanes (per a aquells centres que obtinguin plaça), on les escoles participants podran compartir els resultats de la seva recerca amb la resta de centres i investigadors i investigadores professionals. A més, podran participar en tallers experimentals i gaudir d’un espectacle científic d’allò més emocionant!

El tema d’aquesta edició és l’estudi de la Biologia i zoologia, concretament, de la biodiversitat i l’afectació de les espècies invasores als ecosistemes.

Inscripcions: del 22 de setembre al 31 d’octubre de 2022
Projecte de recerca: del 9 de gener al 14 d’abril de 2023
Congressos: maig de 2023 (dates, llocs i format per concretar)

Per saber més

Obert el període d’inscripció a la IV Jornada STEM a l’espai

 

El proper matí del dissabte 1 d’octubre tindrà lloc la IV Jornada STEM a l’espai a l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels.

Ja podeu fer la vostra inscripció per assistir-hi, s’ofereixen unes ponències, tallers i fires que, ben segur, seran del vostre interès.

El període d’inscripcions finalitza el dilluns 26 de setembre.

Inscriviu-vos a la jornada mitjançant el següent:
Formulari d’assistència
La jornada comptarà amb una conferència plenària i una taula rodona sobre sostenibilitat a l’espai.

També hi tindrà un paper destacat la presentació del programa educatiu de l’Estratègia NewSpace de Catalunya.

Tots els tallers i fires i gairebé totes les ponències són presencials, això facilitarà la participació i l’intercanvi d’informacions diverses entre ponents i assistents.

Podeu consultar els horaris i continguts en el Programa de la jornada.

 

L’aperitiu de la jornada serà el vespre/nit del divendres anterior, 30 de setembre, on transmetrem una activitat d’observació des d’un observatori de Catalunya.
En el formulari pots fer la tria dels tallers en què vols participar. Pensa a fer la inscripció aviat perquè les places disponibles són limitades. Si t’apuntes a algun taller, recorda dur el teu ordinador portàtil (és necessari en la majoria de tallers).

Les ponències de les sales 1 i 2 s’enregistraran i podràs visualitzar-les més endavant, un cop acabada la jornada.

Retotech
RetoTech – VIII edició

La Fundació Endesa, en el seu compromís amb l’emprenedoria tecnològica i la innovació educativa, impulsa la VIII Edició de RetoTech_Fundacion_Endesa, un projecte d’innovació educativa basat en el desenvolupament de projectes tecnològics a través de reptes plantejats i s’ofereix, durant tots els mesos que duri el projecte, un programa destacat de formació en robòtica educativa i suport per al professorat dels centres participants.

Qui pot participar: Centres d’Educació Primària i Secundària Obligatòria

Com s’indica en les bases del projecte publicades a la web, Fundació Endesa dotarà als centres que participen per primera vegada amb 10 kits de robòtica basats en Arduino i una impressora 3D, i amb 5 kits de robòtica als que ja hi hagin participat en edicions anteriors.

La Fundació Endesa dotarà totes les candidatures seleccionades i que participin al projecte per primera vegada amb 10 kits de robòtica Zum Kit Advanced o Zum Kit Junior, a més d’una impressora 3D. Les candidatures seleccionades participants en edicions anteriors seran dotades amb 3 kits de robòtica o una impressora 3D (a la seva elecció en el moment d’ inscripció).

Inscripcions obertes fins el 6 d’octubre de 2022

La Marató.png
La Marató de TV3

La Fundació de La Marató de TV3 arranca la campanya La Marató 2022. Des de la fundació ens comuniquen que els centres de Secundària de la vostra zona que han participat anteriorment en la proposta ja han estat convidats a participar de nou a les sessions divulgatives.

La Fundació de la Marató fa una tasca de sensibilització de l’alumnat català respecte de les malalties a les quals es dedica i a la necessitat de potenciar-ne la recerca científica. Per a la Marató és tan important la recaptació de diners com la divulgació científica, la conscienciació i l’educació de la societat en la cultura científica i de la Salut, a través de conferències de persones professionals expertes als centres.

Entre el 18 d’octubre i el 19 de desembre, professionals de la salut faran milers de sessions divulgatives per acostar els joves a la realitat mèdica i humana de la salut cardiovascular i despertar el seu esperit solidari envers les persones afectades i les seves famílies.

Les sessions de divulgació estan adreçades, principalment, a centres educatius de secundària, de batxillerat i cicles formatius, així com a altres entitats socials, educatives i culturals de tot Catalunya i es faran en horari de 8.00 a 20.00

Els centres interessats a acollir una d’aquestes sessions divulgatives sobre la campanya han d’omplir un formulari. (No hi ha termini, es poden inscriure des del 12 de setembre, durant tot el període de La Marató, i s’atendran les demandes en funció de la disponibilitat que hi hagi).

Tota la informació a : sessions divulgatives

Setmana Bio Obertes les inscripcions per organitzar activitats dins el marc de la Setmana Bio a l’escola , que tindrà lloc del 15 al 23 d’octubre del 2022.

La Setmana Bio a l’escola és una proposta que forma part de la Setmana Bio per l’alimentació ecològica, amb els mateixos objectius de promocionar i donar a conèixer el sistema de producció i alimentació ecològica, concretament entre les persones de la comunitat educativa ja que és una temàtica absolutament bàsica en el procés d’educació i coneixement del món que ens envolta, per les seves implicacions en el medi ambient i en la sobirania alimentaria dels pobles.

Si des del vostre centre educatiu esteu interessats en realitzar, qualsevol activitat destinada a reflexionar al voltant de la producció agrària i l’alimentació, el seu impacte i sostenibilitat, i donar a conèixer i promoure la producció i l’alimentació ecològica entre el vostre alumnat, us proposem que la inclogueu dins del programa de la Setmana Bio a l’escola.

A mode d’exemple, us proposem algunes de les activitats que podríeu organitzar en el vostre centre:

    • Visites als projectes productius de persones productores de la zona.
    • Visualització dels vídeos creats per la Setmana Bio 2020 i la Setmana Bio 2021.
    • Activitat formativa amb l’àlbum interactiu “Del camp a la cuina: l’aventura de la producció ecològica
    • Xerrades amb persones productores en ecològic a través d’un servei de videoconferència o bé presencial al centre educatiu.
    • Tallers amb productes ecològics.
    • Treballs relacionats amb l’hort de l’escola.
    • Introduir activitats i aliments ecològics al menjador de l’escola.

Per facilitar-vos l’elaboració de material informatiu o promocional de les activitats dins del programa de la Setmana Bio a l’escola, us oferim una sèrie de materials gràfics que podeu utilitzar, adaptant-los a la vostra activitat.

Material divulgatiu relacionat amb la producció ecològica

Per més informació podeu contactar-nos al correu info@setmanabio.cat o bé al dinamitzador/a territorial de la producció ecològica del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que trobareu en aquest enllaç

Us fem arribar la informació de les activitats del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya de Sitges per al curs 2022/2023.

Del 6 d’octubre al 18 de novembre es presenta la proposta de FINESTRA CINÈFILA, el programa educatiu en línia i gratuït dedicat a la comunitat educativa.

Aquest curs amplia les seves dates de visionat oferint una selecció de vuit llargmetratges de molt diferents estils i temàtiques així com tres programes de curtmetratges que es podran veure en exclusiva per a escoles i instituts a través de la plataforma col·laboradora FILMIN (https://www.filmin.es/festival/ventana-cinefila).

Tot això anirà acompanyat de recursos didàctics per poder treballar a l’aula amb l’alumnat (dels 3 fins als 19 anys).

Ventana Cinéfila és un projecte de Profestivales21, associació professional que reuneix alguns dels festivals internacionals de cinema més importants del nostre país: Sevilla, Valladolid, Màlaga, Huelva i Sitges.

A primers de setembre s’obrirà el període de reserva per disposar de codis de visionat gratuïts.

El nou currículum

Una oportunitat per aprendre amb sentit

Accedeix al web aquí.

A l’apartat Pla de formació de zona (PFZ) 2022-2023, de la web del servei educatiu hi trobareu tota la informació actualitzada del Pla de Formació de Zona 2022-2023.

Períodes d’inscripció a les activitats de formació:

Primer torn: Del 12 al 25 de setembre de 2022.
Segon torn: Del 7 al 17 de gener de 2023.
Atenció: Hi ha algunes activitats que, pel seu calendari de realització,  tenen un període d’inscripció singular.
La inscripció a les activitats de formació singulars començarà l’1 de setembre de 2022.

Premios «Alianza STEAM por el talento femenino, Niñas en pie de ciencia»

Buscamos las mejores iniciativas educativas dirigidas a las niñas y las jóvenes para despertar su interés por la ciencia y la tecnología. ¡El plazo de presentación termina el 7 de octubre!

Pueden participar centros educativos financiados con fondos públicos y entidades públicas o privadas que hayan desarrollado sus acciones entre 2021 y 2022. Se concederán 50.000 euros en total, distribuidos en cinco categorías:

  • Infantil y Primaria
  • ESO, Bachillerato y FP Básica
  • FP Grado Medio
  • FP Grado Superior
  • Entidades

>> Consulteu les bases al web: Premios de la Alianza STEAM.  

Els monòlegs del club de la Ciència

L’objectiu d’aquest concurs és promoure la comunicació de la ciència en català d’una manera sintètica, amena i entenedora.

Pot participar-hi qualsevol persona, major d’edat, que cursi estudis o exerceixi professionalment en àrees relacionades en l’àmbit de la ciència i/o tecnologia, inclosa la docència preuniversitària especialitzada en ciències.

Pots consultar les bases a www.setmanaciencia.cat.

Anima’t a participar-hi! Podràs guanyar premis en metàl·lic. La data límit per inscriure-t’hi és el 17 d’octubre.

 

Web

Consultar les bases

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>