Full informatiu N.9 Maig 2022

FÒRUM de Joves Talents de Catalunya 2022

Objectiu
L’objectiu principal d’aquest Fòrum és premiar els millors estudiants pre-universitaris de Catalunya. L’objectiu final és la incentivació de la ciència i la tecnologia entre els joves de Secundària, mitjançant la repercussió mediàtica que té aquesta acció, en els diferents Centres dels joves participants.

Destinataris
40 joves de Catalunya amb els expedients més brillants (Joves Talents) de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat.
La selecció la porta a terme el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

FÒRUM 2022
Podeu veure fotos de les darreres edicions en els següents enllaços:

Laboratori de transformació educativa.

Visites en centre 21- 22.

Les Visites en Centre organitzades el curs 2021 – 2022 tenen com a objectiu disposar d’una visió general de centre (propòsit educatiu, organització del centre, pràctiques d’aprenentatge i relació amb l’entorn) a través de pràctiques educatives reeixides i el desenvolupament d’estratègies per a la millora de la qualitat educativa. Aquestes visites estan destinades als centres que volen conèixer com altres centres transformats donen resposta al nou paradigma educatiu. En el marc de la mateixa visita, el centre amfitrió presenta una proposta de reflexió pedagògica per vincular la pràctica docent amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Les visites s’organitzen en dos moments, un de virtual asíncron en el que hi estan convidats tots els centres, sense inscripció prèvia, i un altre de presencial, que requereix d’inscripció.

FÒRUM CINEMA I EDUCACIÓ

Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT) i la revista digital AulaMèdia. Educació Mediàtica organitzen el FÒRUM CINEMA I EDUCACIÓ, una proposta formativa adreçada al professorat d’Educació Primària i Secundària.

L’objectiu del FÒRUM és reflexionar i debatre sobre com implementar l’alfabetització audiovisual a les aules i, alhora, aportar i compartir materials i experiències audiovisuals d’arreu del territori que potenciïn el pensament crític.

El FÒRUM CINEMA I EDUCACIÓ se celebrarà en el marc del FIC-CAT, el dissabte 4 de juny de 2022, al Casal Municipal “Les Monges” de Roda de Berà (Tarragonès). Per participar és imprescindible fer la inscripció. INSCRIPCIÓ GRATUÏTA.
A totes les persones assistents al FÒRUM se’ls lliurarà gratuïtament el DVD EL FALS DOCUMENTAL, una producció audiovisual d’AulaMèdia.

La inscripció al FÒRUM inclou l’entrada a la inauguració de la 14a edició del Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT).

Aquesta activitat de formació permanent del professorat té el reconeixement del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

Més informació

 II Jornada d’Educació Científica Inclusiva

L’accés a una educació científica de qualitat hauria de ser universal. Sota aquesta premissa bàsica, aquesta jornada posa el focus en com es pot treballar la ciència de manera oberta, participativa i engrescadora, posant-la a l’abast de totes les nenes i els nens i de manera que no generi barreres ni estereotips ni invisibilitzi o discrimini cap col·lectiu.

Quan: Dissabte, 28 de maig de 2021 de 9.30h a 18.00h

On: MNACTEC – Terrassa. Com arribar-hi

Programa de la Jornada

Cal formalitzar la inscripció abans del 25 de maig.

Inscripcions (s’acreditaran 10h)

Per qualsevol consulta o aclariment us podeu adreçar al següent correu: eci@umanresa.cat

Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny), la Fundació Antigues Caixes Catalanes, us recorda que teniu a la vostra disposició al seu web el recurs educatiu Guardes del Clima, adreçat a infants de 9 a 12 anys i que consta d’un joc interactiu amb tres missions sobre l’aigua, l’energia i el consum així com de diverses activitats complementàries.

Atesa la bona acollida de la primera formació que van fer, ofereixen una segona sessió de formació, el proper 31 de maig a les 13h per Google Meet.
En cas de voler assistir-hi, cal omplir aquest formulari per fer-vos arribar l’enllaç un dia abans.

Ahir al CaixaFòrum es va celebrar la final del Certamen de lectura en veu alta (Baix Llobregat i Consorci); podeu veure l’acte del XVIII Certamen LVA aquí.

 

XIV Jornada de programació i robòtica

El dissabte dia 21 de maig de 2022 se celebrarà la catorzena edició de la Jornada Programa, dedicada a l’intercanvi d’experiències didàctiques on s’empren entorns de programació i de robòtica educatives.

A més, aquest any es podrà tornar a gaudir d’una edició presencial, en horari de matí i tarda, on els i les assistents podran accedir a les ponències, els tallers i la fira d’alumnes.

Ja estan obertes les inscripcions per assistir a la #JPRE22!  Teniu temps per fer el registre fins al dijous dia 19 de maig omplint el següent formulari.

Podeu consultar el programa, les ponències i els tallers al bloc de la jornada.

Us hi esperem!

Amb motiu del 15è aniversari del Camp d’Aprenentatge de la Noguera i conjuntament amb l’Ajuntament  d’Artesa de Segre i el Museu de Suport Territorial de la Noguera s’organitza la Fira de didàctica de la prehistòria: Prehistoscopi el dissabte 11 de juny del 2022.

És una fira oberta al públic amb activitats lúdiques i tallers dirigits a famílies i escolars, realitzades per alguns dels estands de la fira, amb animació general i la presència de grups de gegants lligats amb la mítica de la prehistòria, el grup Mamut de Moià, i els gegants d’Artesa de Segre.
Els diferents participants  presentaran al públic general les seves propostes en els seus estands al llarg del matí. Es comptarà amb  una quinzena d’entitats, museus, empreses, parcs arqueològics i centres vinculats amb la didàctica de la prehistòria.

A la tarda hi haurà una jornada tècnica dirigida a professionals de didàctica de la prehistòria.

La fira tindrà lloc a Seró Espai Transmissor, a la vila de Seró dins el municipi d’Artesa de Segre.

Programació i informació de la Fira 

Càtedra de Didàctica de la Matemàtica M.Antònia Canals

Us convidem a visitar el web de la  Càtedra de Didàctica de la Matemàtiques Maria Antònia Canals de la Universitat de Girona

Aquesta càtedra té com a finalitat el desenvolupament dels mestres de matemàtiques donant continuÏtat al llegat de la Maria Antònia Canals.

És un espai de difusió de materials i recursos educatius, oferta de formació del professorat així com de recerca en educació matemàtica.

Podeu visualitzar el vídeo informatiu: https://youtu.be/BQoQjUFMedo

 

El Laboratori de Transformació Educativa està realitzant aquests dies els Seminaris Temàtics d’Aprofundiment en Transformació Educativa (#SeminarisTemàtics) i les Visites en Centres en format virtual i presencial (#VisitesLab):

 

Seminaris Temàtics d’Aprofundiment (https://projectes.xtec.cat/transformacioenxarxa/seminaris-tematics-daprofundiment/seminaris-tematics-daprofundiment-2021-2022/)

    • Sobre personalització de l’aprenentatge
      • Treballar amb i a partir dels interessos de l’alumnat a l’aula – Judith Oller
      • La reflexió de l’alumnat com a estratègia per afavorir l’aprenentatge amb sentit – Mariana Solari
      • La connexió dels aprenentatges de l’alumnat de dins i fora – Antonio Membrive
    • Sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)
      • Igualtat de gènere – Almudena Rodríguez
      • Educació de qualitat com a objectiu i com a mitjà – Marina Gay
      • Salut i Benestar emocional d’infants i joves – Laia Mestres
      • Acció per al clima – Gisela Cebrián
    • Sobre avaluació formativa i formadora
      • Dissenyar processos i estructures que promouen l’equitat, la inclusió i l’aprenentatge expert – Prudens Martínez
      • Documentació i recollida d’evidències. Transferència i avaluació formativa
      • Una mirada transversal a l’avaluació – Betlem Cuesta

Visites en centre (https://projectes.xtec.cat/transformacioenxarxa/visites-en-centre-2021-2022/)

    • Visita virtual (accés lliure a través de la pàgina de visita de centre)
      • Presentació del centre i context
      • Funcionament del centre (propòsit i organització)
      • Pràctica educativa de centre
    • Visita presencial (a través d’inscripció prèvia)
      • Proposta de reflexió pedagògica

Aquestes dues iniciatives recopilen un material molt útil, actualitzat, valuós i de qualitat, que fomenta el debat, la reflexió pedagògica, la transferència de coneixement, i el coneixement de bones pràctiques. Els vídeos de les ponències i de les pràctiques educatives de referència dels centres així com la documentació complementària són d’accés lliure i es mantindran a la pàgina web del Laboratori de Transformació Educativa com un recurs que pot ser emprat de diferents maneres (inici d’una sessió, treball en grup, cloenda, etc.) en espais com les Xarxes zonals, els Seminaris de coordinació (caps d’estudis, direccions,…), de Grups impulsors de centre, per a la reflexió pedagògica amb els Claustres, etc.

Us fem arribar les bases i la informació del ConcursRedeSTEAM

Destinatàries: Noies estudiants de 3r ESO

Repte: Crear projectes tecnològics i científics que contribueixin a un món més sostenible social i ambientalment.

Premi: Els centres guanyadors, rebran dotació d’equips i/o materials per a laboratori i aules temàtiques STEAM per un valor de 3000€

Termini: fins el 22 de juny

Bases del concurs

+ informació

#RedeSTEAM és una iniciativa promoguda pel Grupo Red Eléctrica, amb la col·laboració de l’associació sense ànim de lucre Power to Code, en el marc de l’“Alianza STEAM por el talento femenino. Niñas en pie de ciencia”, del Ministerio de Educación y Formación Profesional.

Per qualsevol aclariment us podeu adreçar al correu programasteam@xtec.cat

World Cafè Lúdic

El 24 de maig es durà a terme un world cafè lúdic. És una dinàmica dirigida a potenciar processos de reflexió i participació de les persones al voltant d’un tema concret. Les persones que assisteixen a aquesta activitat tenen l’oportunitat d’aprofundir, debatre, reflexionar i compartir sobre el tema de fons amb altres assistents.

Temes proposats:

  • Educació infantil i Cicle inicial
  • Primària: Matemàtiques a Cicle mitjà i cicle superior
  • ESO (Visual i Plàstica, anglès, taller audiovisual)
  • ESO (Geografia i Història)

Més informació

Inscripció

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>