Estimar la terra

Els passats 22 i 23 de maig, l’escola Joventut de Callús i el seu entorn natural, van acollir aquesta formació en pedagogia verda.

La formadora, Heike Freire, partia d’aquestes preguntes:

– Quines eines ens ofereixen els entorns naturals per dur a terme la nostra tasca pedagògica?
– Com despertar les qualitats d’atenció, relaxació, sorpresa, empatia, creativitat, comunicació a través del contacte amb la natura?
– Quines oportunitats ens donen els espais oberts per al moviment autònom, descoberta, sorpresa, aventura, màgia, misteri…?
– Com promoure la curiositat, la motivació personal i l’aprenentatge autònom a través dels fenòmens biològics i mediambientals?
– Com els fenòmens biològics i mediambientals afavoreixen la sociabilitat, el suport mutu i les relacions positives amb els i les estudiants?

Heike Freire va destacar la importància de prendre consciència del paper decisiu que té la Natura en el desenvolupament saludable i l’aprenentatge dels nens i nenes d’avui. La natura restaura l’atenció i redueix l’estrès. Cal relacionar experiència amb conceptes, sentir abans de saber. Hem de ser mestres de l’exploració, la curiositat, la sensorialitat. Quan es desperten en nosaltres aquestes capacitats, de sorpresa i curiositat, defugim allò material i ens estimem més l’experiència vital

La sorpresa que genera curiositat és una eina educativa extraordinària. Acompanyar els infants en la capacitat de sentir curiositat és un dels millors regals que els podem fer.