Blog Fem ciència. Itineraris d’investigació científica.

Fem Ciència està constituït per un conjunt d’itineraris d’investigació dissenyats expressament per ajudar els infants a comprendre i saber explicar d’una manera cada cop més sofisticada els principals fenòmens físics i naturals que s’esdevenen al seu voltant i, al mateix temps, per ajudar-los a comprendre com la ciència i la investigació científica són una activitat humana específicament dirigida a la construcció de coneixement sobre tot allò que passa al nostre entorn. Per això, totes les propostes de Fem Ciència impliquen els infants en processos d’investigació autèntica, perquè puguin experimentar com a protagonistes principals tot allò que caracteritza el raonament i l’activitat científica. Els itineraris d’investigació de Fem Ciència, es caracteritzen per:

  • Partir dels fenòmens de la realitat, i plantejar-se com a repte arribar a explicar-los científicament. Així doncs, cada itinerari d’investigació pot ser considerat com una situació d’aprenentatge.
  • Estructurar-se al voltant d’unes poques idees clau, seleccionades per la seva importància a l’hora de comprendre un determinat àmbit temàtic.
  • Implicar els infants en les pràctiques i les formes de raonament propis de l’activitat científica.
  • Basar-se en la idea d’un ensenyament responsiu que parteix de les idees, raonaments i experiències dels alumnes. Per tant, en els itineraris d’investigació es treballa des de les idees dels alumnes i sobre les idees dels alumnes, per tal que els infants puguin anar construint un coneixement cada vegada més sofisticat.
  • Donar el mateix valor a l’observació i l’experimentació, com a font d’evidències empíriques, i al diàleg a l’aula, com a manera de construir nous significats.
 
És un projecte viu, que anirà creixent els mesos vinents. Tots els materials de Fem Ciència són completament gratuïts i poden ser útils per al disseny de situacions d’aprenentatge centrades en la investigació dels nens i nenes a l’aula. En tots els casos l’objectiu sempre és construir unes poques idees científiques clau que siguin útils per explicar els fenòmens naturals.
 
En el cas que estigueu interessats a seguir al corrent del desenvolupament del projecte, tant com a mestres individuals o com a escola en conjunt, us agrairem que respongueu el formulari que trobareu al capdavall de la pàgina d’inici.
 
A la mateixa pàgina d’inici hi trobareu l’enllaç a la xerrada de presentació del blog que es va fer el passat 30 de novembre a la Universitat de Vic.