L’efecte Dunning-Kruger

Per què la gent que és incompetent es pensa que és boníssima?. L’educador David Dunning diu que sovint, sobrevalorem les nostres habilitats. Una cosa és com ens valorem nosaltres, i una altra, com voldríem que ens valoressin els altres. Aquesta xerrada TED, escrita per l’educador David Dunning, analitza la percepció, inflada o desinflada, que tenim del que som.

L’efecte Dunning-Kruger es pot resumir en un enunciat simple: com menys sabem, més creiem saber. Aquest efecte és un biaix cognitiu pel qual les persones amb menys capacitats o coneixements tendeixen a sobreestimar aquestes mateixes capacitats i coneixements. Com a resultat d’aquest biaix existeixen les persones que opinen sobre tot sense tenir ni idea, però creient que saben molt més que els altres.

El dilema d’aquest efecte és que les seves víctimes no es limiten a donar la seva opinió o suggerir, sinó que imposen les seves idees com si es tractessin de veritats absolutes, fent creure que els altres són incompetents quan en realitat no és així.

La idea d’aquest efecte va sorgir de professor de psicologia social de la Universitat de Cornell, David Dunning, que després d’escoltar a les notícies la història d’un lladre de bancs que va intentar tornar-se invisible amb suc de llimona, es va preguntar si era possible que la pròpia incompetència del subjecte li impedís veure aquesta incompetència. Al costat del seu company Justin Kruger, va investigar cert nombre de casos previs que tendien a suggerir que en diverses habilitats com la comprensió lectora, conducció de vehicles de motor, i jocs com els escacs o el tennis, “la ignorància freqüentment proporciona més confiança que el coneixement” (com va dir Charles Darwin). La seva hipòtesi és que, en una habilitat típica que els humans posseeixen en major o menor grau:

  1. Els individus incompetents tendeixen a sobreestimar la seva pròpia habilitat.
  2. Els individus incompetents són incapaços de reconèixer l’habilitat d’uns altres.
  3. Els individus incompetents són incapaços de reconèixer la seva extrema insuficiència.
  4. Si poden ser entrenats per millorar substancialment el seu propi nivell d’habilitat, aquests individus poden reconèixer i acceptar la seva falta d’habilitats prèvia.Per saber-ne més:

    El efecto Dunning-Kruger, entre tontos que se creen listos y listos que se creen tontos, Francisco Javier Tostado

    El efecto Dunning-Kruger, presumir de saber, Elena Flores

    El atrevimiento de la ignorancia: el Efecto Dunning-Kruger, Ramon Morata

    Los 10 sesgos cognitivos que afectan en nuestras decisiones diarias, Cristina Fragua