Les vides que vestim

Què saps sobre la roba que et poses?

A la vida d’una peça de roba deixen marca moltes altres vides: la de qui va conrear el cotó, qui el va collir, qui va filar, qui va cosir…

Malgrat que només en veus el producte final, la samarreta que pagaràs ha generat un impacte del qual, com a consumidor, n’ets en part responsable. Així ho mostra “Les vides que vestim”, un projecte web que estrena LaCoordi, una entitat que treballa pel comerç just i per les finances ètiques a Catalunya.

Les vides que vestim és un webdoc produït per la cooperativa Quepo al voltant del sector tèxtil. Mitjançant textos, imatges i vídeos fan el recorregut d’una peça de roba des de l’origen de la matèria, passant pels processos de filatura i confecció, fins a la distribució i la venda a la botiga. Gràcies a la suma de nombrosos testimonis, d’entre els quals destaquen cooperativistes de l’Índia que formen part del moviment del comerç just, podem seguir aquest camí que fa realitat la roba sostenible i comparar els impactes d’aquest procés respectuós amb els de la fast fashion.

De la planta a la samarreta: desgranem, pas a pas, l’impacte mediambiental, social i laboral de la roba que compres i en proposem algunes alternatives.

Abans de ser aquí, penjada per a tu, d’oferta, a la vida d’aquesta peça n’hi va haver d’altres, de vides. Vides que l’han portat fins a tu. I abans d’això, altres vides que són difícils de conèixer. La que la va preparar, la que la va cosir, la que la va tallar, les teixidores. I les filadores. O les que van collir el cotó i abans l’havien conreat. Ara, si ho volguessis, si ens atrevim a mirar, podrem conèixer: les vides que vestim.

Les conseqüències del consumisme voraç a què ens aboquen les grans multinacionals tèxtils són nombroses (sobreexplotació de la terra, drets de les treballadores vulnerats…), però saps on acaba la roba què ja no et poses?

El projecte també dona cabuda al paper de les finances ètiques.


Reportatge: Per què cal canviar la manera com vestim per salvar el planeta?, El Crític

CRÍTIC ressegueix el procés de producció d’una samarreta per assenyalar quin impacte mediambiental, social i laboral produeix, especialment als països del Sud global, i com podem apostar per un consum conscient i crític en la producció i el consum de roba.