Cent d’Estellés

→Coordinadora Profundació Vicent Andrés Estellés

Pàgina web de la Fundació Vicent Andrés Estellés, que es va donar d’alta l’any 2007 amb uns clars objectius: l’estudi, recuperació, promoció, divulgació i aprofundiment en l’obra del poeta de Burjassot, Vicent Andrés Estellés.

→Cent d’Estellés: contra el sectarisme, la força de la gent


→Els 100 anys d’Estellés, alegria popular davant l’apatia institucional 

No hi havia a València… un poeta com ell. I aquest any, que Vicent Andrés Estellés compliria 100 anys, els pobles, les entitats i el món cultural s’han unit per organitzar actes i recordar-lo.

És un dels màxims exponents de la poesia valenciana i el seu gran renovador al segle XX. Un any que no impulsarà, ni celebrarà com a tal, la Conselleria de Cultura valenciana, en mans de Vox. Un any en el qual Estellés tindrà també la seva primera biografia i un projecte per portar-lo, fins i tot, a les discoteques. (Article de Pepa Ferrer ccma.cat).


Pàgina web del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb la informació i els recursos sobre la commemoració de l’Any Estellés.

  • La commemoració, impulsada pel Departament de Cultura a través de la Institució de les Lletres Catalanes, és comissariada per l’escriptora Àngels Gregori i vol teixir aliances i complicitats amb la Plataforma Cívica Cent d’Estellés
  • L’objectiu de l’Any Estellés és el de situar de forma definitiva el poeta dins el cànon de la literatura catalana i exportar la seva obra fora de les nostres fronteres lingüístiquesEn paraules de la directota de la ILC, Izaskun Arretxe, Estellés és “un dels poetes cabdals de la nostra literatura, un colós, de talla universal, el principal renovador de la poesia al País Valencià des d’Ausiàs March”. Però Estellés, “a més, és un poeta que, també per la naturalesa de la seva poesia, és de gran abast popular. Pocs poetes hi ha tan estimats, llegits, cantats i celebrats a la nostra literatura com Estellés”
  • .“M’he estimat molt la vida”. Acte central del Dia Mundial de la Poesia 2024
    Per celebrar l’edició d’enguany, la dissetena, s’ha triat com a protagonista un poema de Vicent Andrés Estellés.
    S’elaborarà un dossier didàctic que donarà eines per treballar el poema i l’autor als centres educatius.→Recull de recursos didàctics XTEC


    “M’he estimat molt la vida”, la poesia de Vicent Andrés Estellés: orientacions didàctiques per a primària, ESO i batxillerat” (2024)

    “Aprofitant la commemoració del centenari del seu naixement en aquest dossier us oferim una sèrie de materials perquè us endinseu en la figura i l’obra d’Estellés, i perquè, com a docents, us engresqueu a treballar el poeta a l’aula de primària, secundària i batxillerat.
    En primer lloc trobareu un apunt biogràfic per contextualitzar l’autor i la seva època. Enguany, la celebració del Dia Mundial de la Poesia, que té lloc el 21 de març, gira al voltant del poema «m’he estimat molt la vida», una de les seves composicions més conegudes. Per aquest motiu, hem inclòs un apartat amb propostes d’activitats específiques sobre el poema.
    A continuació es desenvolupen les diverses propostes de treball per a segon i tercer cicle de primària, així com les d’educació secundària i batxillerat. Al final hi hem inclòs un solucionari, algunes referències bibliogràfiques rellevants, enllaços a documents visuals i pàgines web.
    Per acabar, com a annex, hi trobareu la relació de poemes que s’han triat per a cadascun dels nivells educatius a tall d’antologia breu sobre el poeta. Llegiu Estellés, deixeu-vos seduir pels seus versos: és la llibertat qui els esperona”.


→Posa’t les ulleres. Unitat didàctica per la Ruta Estellés

Vicent Andrés Estellés (1924-1993)
Està considerat el poeta valencià més important d’Ausiàs March ençà i un dels més rellevants en el conjunt de la poesia valenciana. Va nàixer el 4 de setembre de 1924 al número 82 del carrer del Bisbe Muñoz, actualment el número 17 de la plaça de Sequera. D’origen familiar humil –son pare era forner–, en la postguerra va poder estudiar a l’Escola Oficial de Periodisme de Madrid gràcies a una beca i, després de fer el servei militar obligatori a Navarra, va tornar a València per a exercir la professió al diari Las Provincias del 1948 al 1978, on fou cap de redacció a partir del 1958.

Aquesta és una proposta d’activitats per a treballar la Ruta Estellés per Burjassot a les aules de primària, secundària i batxillerat.


→V.A. Estellés. Cronista de records i d’esperances

Guia didàctica adreçada al professorat de Secundària i Batxillerat per facilitar la tasca divulgativa de la vasta obra estellesiana entre l’alumnat, encarregada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua a l’equip format per Isidre Crespo, Antoni Espí i Tomàs Llopis, catedràtics d’institut, amb el propòsit que esdevingui una eina útil per a conéixer millor una obra poètica tan rotundament personal i innovadora, que va constituir la poesia de Vicent Vicent Andrés Estellés, una de les grans veus de la poesia europea de la segona mitat del segle XX.

 


→Vicent Andrés Estellés, la veu del teu poble

Projecte adreçat a l’alumnat d’Educació Infantil, Primària, Secundària i BAT. Aquest consta d’uns materials curriculars per treballar en cada cicle educatiu: quadern de l’alumnat, quadern del professorat i un recurs per a cada cicle educatiu per iniciar el pla de treball. Aquest projecte ha estat editat per la Universitat d’Alacant, amb la col·laboració d’Escola Valenciana, l’Ajuntament d’Alcoi i el Centre Cultural Ovidi Montllor d’Alcoi. Ja ens donaríem per satisfets si aquest projecte servirà per apropar la figura i obra d‘Estellés als nostres escolars.

 

 


Antologia poètica. Propostes didàctiques

En el primer bloc de les propostes didàctiques, es tracta de situar l’autor i la seua obra en el context polític, social i cultural en què va viure. En el segon bloc, centrat en l’ambient literari del poeta, caldrà insistir-hi sobre qüestions com ara la repressió, la censura, l’exili, la resistència, la clandestinitat, etc. Finalment, i a partir d’aquests coneixements adquirits prèviament, el professor ajudarà els alumnes a familiaritzar-se amb l’obra del poeta, ara ja directament sobre els textos.
És en aquesta lectura atenta i analítica que hi podrà aplicar els coneixements extraliteraris i sociològics apresos en els dos primers blocs de les propostes didàctiques. A més a més, hi afegirà tots els mecanismes d’anàlisi pròpiament literària a partir de les eines d’anàlisi del discurs poètic, centrada principalment en les figures retòriques i els recursos estilístics.

L’objectiu de totes aquestes activitats, aplegades en diversos ítems i recollides al seu torn en tres blocs de les propostes didàctiques sensiblement diferents, però complementaris i intercanviables, és que l’alumne sàpiga interpretar correctament la poesia de Vicent Andrés Estellés; en definitiva, que arribe a gaudir de l’obra d’un poeta cabdal en la història de la nostra literatura recent.


→Seguint l’Estellés per Burjassot

→Música de poetes: Vicent Andrés Estellés

→Estellés es fa cançó: 10 poemes musicats – Revista Saó (Vídeos)

 


→Vicent Andrés Estellés i la literatura a l’aula. Anàlisi de l’estil i propostes didàctiques, 2019

Aina Monferrer Palmer

Ressenya de Sergi Trigueros en el número 1 de la revista Resercle: https://raco.cat/index.php/resercle/article/view/377109/470368

Existeix una paradoxa respecte de l’ús de la poesia com a eina per ensenyar llengües a l’aula. Tot i que es tracta d’un gènere molt assequible per a treballar a classe, tant per la seua brevetat com per la seua unitat de significat, existeix un refús generalitzat a la poesia per part dels es tudiants, els quals la troben un gènere abstracte i inaccessible. Enfront d’aquest estat, l’autora del llibre ens proposa donar una nova oportunitat al gènere de la lírica. Ella és Aina Monferrer-Palmer, doctora en Filologia i Cultures Europees per la Universitat Jaume I de Castelló.

L’obra que ressenyarem és el resultat de la seua tesi doctoral, titulada “Estudi lingüístic, literari i textual de la poesia de Vicent Andrés Estellés en un marc d’interessos traductològics i didàctics”. Actualment exerceix com a professora a l’Escola Oficial d’Idiomes de Castelló i també com a professora associada a la Universitat Jaume I, i en el curs 2015-2016 fou lectora de català a la Universitat Estatal de São Paulo. A través de la seua tasca docent ha pogut constatar el potencial de la poesia, concretament d’Estellés, com a eina didàctica a l’aula de català.


Poeta de meravelles, Vicent Andrés Estellés és el títol del documental amb què Dossiers vol retre homenatge a qui està considerat l’Ausiàs March del segle XX. Per això, el reportatge fa un passeig poètic pels seus versos, que parlen de la vida i de la mort, de l´amor, del sexe, de la misèria, de la fam i del poble. Versos escrits amb paraules senzilles, clares i directes, però que utilitzades per Estellés adquireixen un valor líric altíssim. I és ara quan Dossiers ha preparat aquest reportatge perquè va ser el 27 de març de 1993, ara fa 19 anys, quan Estellés moria a València. Deixava escrits milers i milers de poemes que han marcat les últimes generacions de valencians. Per tractar-se d’un poeta contemporani, en el documental podrem disfrutar dels versos d´Estellés recitats per ell mateix. L’escoltarem en diferents moments de la seua vida, parlant del que, per a ell, és la família, l’amor que professa per Isabel, la seua dona, o la profunda tristesa i el dolor que pateix quan mor la seua filla de només tres mesos. I també de la passió que sent pel seu país.”

Historiata: POESIA. Vicent Andrés Estellés (Recull de recursos)


La València de Vicent Andrés Estellés. Una proposta didàctica a partir del Llibre de meravelles

Aina Monferrer Palmer


Cinquanta anys de meravelles

L’any 1971 constitueix tota una fita en l’àmbit de la nostra poesia perquè veu la llum la primera edició del seu més indiscutible best-seller: el ‘Llibre de Meravelles’ de Vicent Andrés Estellés. Aprofitant el cinquanté aniversari de l’efemèride us proposem un recorregut per les diverses musicacions de què han gaudit alguns dels seus poemes més coneguts.


L’eterna vigència de Vicent Andrés Estellés

Pau Alabajos reivindica el poeta valencià més important del segle XX posant música a 12 dels seus poemes a ‘Ciutat a cau d’orella’. «Estellés és la cadena que connecta la tradició amb la modernitat», assegura


Academia.edu

→Recull de dossiers, articles, propostes didàctiques, estudis, etc. sobre Vicent Andrés Estellés