Projecte PLASTICØPYR

PLASTICØPYR és un projecte de recerca a nivell europeu que té com a objectiu prevenir de manera sostenible l’acumulació de plàstics en els ecosistemes de muntanya i evitar el seu transport cap al mar.

La finalitat d’aquest projecte de ciència ciutadana és fomentar la participació de la ciutadania, en primer lloc, en la investigació i l’anàlisi de la contaminació i en prevenir d’una manera sostenible l’acumulació de plàstics en ecosistemes de muntanya. En segon lloc, fomenten amb la ciutadania la cocreació de models substitutius sostenibles per fer compatible el turisme amb la conservació dels ecosistemes fluvials.

Voleu ajudar a recollir i analitzar dades científiques? Voleu proposar models econòmics alternatius i sostenibles que contribueixin a minimitzar el nostre impacte a la natura? Podeu col·laborar amb el grup de recerca de limnologia del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) en la investigació de la contaminació per plàstics a les muntanyes.

Amb PLASTICØPYR podreu realitzar una campanya de mostreig seguint els protocols que utilitza el seu equip científic a les seves sortides de camp. Us proposen d’accedir a un riu i cercar residus plàstics abandonats a plena natura. Quants n’heu pogut trobar? Com són? Quant pesen? Com és la zona on heu fet el mostreig?

Material didàctic per treballar problemàtica plàstics als rius

La proposta educativa destinada als centres educatius ofereix guies didàctiques i un quadern de camp per a la ciutadania i l’alumnat. Les guies didàctiques, desenvolupades per afavorir el treball autònom, comparteixen el procés científic amb la població: des de la presa de mostres fins a la proposta solucions locals, passant per l’anàlisi de dades i l’elaboració de conclusions.

A la seva pàgina podreu descarregar-vos la Guia Didàctica completa on trobareu tota la informació necessària sobre els mostrejos que realitzareu. També posen a la vostra disposició un Quadern de Camp que podreu imprimir per prendre anotacions a la vostra sortida de camp.