Prevenció de discursos negacionistes

Vivim temps en què veiem amb preocupació un ressorgir de plantejaments basats en l’odi a determinades persones (migrants, components del col·lectiu LGTBIQA+, dones feministes, etc.) i la negació de realitats òbvies com la violència de gènere o el canvi climàtic.

Aquesta proposta pretén abordar amb la
joventut temes que resulten molt sensibles, a
vegades polèmics, i que s’endinsen en entorns íntims, viscerals.

L’objectiu d’aquesta guia és facilitar eines i recursos a educadors i educadores perquè puguin treballar aquests temes amb la joventut. És fonamental que prenguin consciència de les realitats i complexitats del seu entorn, perquè no reprodueixin discursos d’odi i negacionistes, i perquè s’animin a actuar davant de les discriminacions i injustícies socials.

Es busca crer un espai de proximitat i un ambient de prou confiança perquè ens permeti parlar
sobre masclismes, racismes, violències i posicionaments davant de temes clau de la nostra actualitat.

Els discursos d’odi i negacionistes no són fenòmens nous. Durant tota la nostra història han aparegut discursos d’aquest tipus davant de contextos de crisis socials relacionades amb guerres, crisis econòmiques, pandèmies, etc. A més, han estat, i estan, lligats a l’expansió de l’autoritarisme, el militarisme, el racisme o l’extremisme religiós. Tanmateix, ara ens trobem que tenen moltíssima més difusió, en part per l’existència d’Internet i les xarxes socials, però també per la seva legitimitat pública, atesa la seva presència en àmbits parlamentaris i mediàtics. Davant d’aquesta situació, resulta imprescindible dotar-nos de marcs nous per desmuntar i frenar l’avenç d’aquest tipus de missatges, perjudicials per a qualsevol societat que aspiri a ser igualitària i a garantir els drets humans de les persones sense discriminacions de cap mena.

Guia en PDF