Les Cures

El curt documental Les Cures. Mans invisibles que sostenen la vida, un projecte molt necessari i únic que enregistra el testimoni de les dones més grans de diferents municipis de la Marina Alta i la seua labor com a motor socioeconòmic del poble. Unes històries que no apareixen en els llibres i que des de La Naturadora, juntament amb La Raka Films, es van proposar recuperar per tal d’evitar que caigueren en l’oblit.
La repressió franquista i la catòlica, l’amor, la maternitat i la dedicació als altres o l’emigració són els fils amb els quals es va teixint aquest relat coral que es fixa en diverses peces audiovisuals i que té com a objectiu principal convertir les dones en protagonistes, no només de les seues vides o famílies, sinó de tota la comunitat local.

El treball documental está realitzat a partir d’entrevistes a un grup de dones majors de Benigembla, que relaten la realitat de la vida de les dones a les generacions anteriors.

Web del projecte

Curts a Vimeo

Curts a Youtube

Més informació sobre el tema:

Silvia Federecci

El sistema capitalista s’ha sostingut gràcies al treball de cures gratuït que moltes dones han fet al llarg dels segles.

Entrevista a El Crític

La família és la fàbrica, el lloc de feina de milions de dones

Entrevista a Públic

Què és l’economia de les cures?

Per Esther Camuñas

Encara que se segueix qüestionant què és i què no és treball, des dels mercats cal revaloritzar algunes ocupacions ocultes i que en general exerceixen les dones. En aquest cas, les activitats encaminades al sosteniment de la vida, com el treball de cures i reproductiu s’ha de tenir en compte. La infraestructura sanitària solament facilita el 12% de les cures necessàries i la resta es proporciona des del sistema domèstic.

Les tasques que comprèn el treball reproductiu es podrien agrupar en quatre grans blocs:

  • Cura i manteniment de la infraestructura de la llar, neteja, alimentació familiar, ordre general, compres, etc.
  • Cura i atenció de la força de treball present, passada i futura, és a dir, la cura de totes les persones de la família, depenents o no, que comporta treball social, educatiu, sanitari i psicològic. La dependència pot ser per edat, per salut o psicosocial. Aquesta última es relaciona amb la socialització que reben els homes que no aprenen a cuidar ni a cuidar-se i es fan dependents de les cures alienes, sobretot de les dones, per a la seva subsistència en la vida quotidiana.
  • Organització i gestió de la llar i la família, mediació entre la família i els serveis públics o privats existents, com a relació amb el col·legi, centres mèdics, matriculació, etc.
  • Representació conjugal. Són les activitats que tenen a veure amb els vincles i relacions afectives i socials de la parella, com a celebracions, aniversaris, contactes amb familiars i amics, etc.