Guía básica sobre gordofobia

 

Magdalena Piñeyro, feminista, agent per a la igualtat i activista cofundadora de la plataforma Stop Gordofobia, ha elaborat la  Guía básica sobre gordofobia. Un paso más hacia una vida libre de violencia per a l’Institut Canari d’Igualtat (ICI) per tal d’identificar aquest tipus de violència i ajudar a eradicar-la.  «Les dones patim grassofòbia perquè aquesta societat està obsessionada amb que siguem extremadament primes, belles, joves, sense arrugues, sense cel·lulitis i perfectes, perquè el que té el patriarcat és que no mira cap altra qualitat », apunta. A més, recorda que aquest ideal de bellesa considera que les dones no han de sortir de la talla 90-60-90, ser petites i fràgils, mentre que ells han de ser grans i forts, pel que tenen més marge de quilos per ser considerats grossos .

Piñeyro assegura que la grassofòbia es comença a patir des de la infància, amb episodis de bullying, i també amb comentaris des de les famílies. Des de molt petites, explica que s’aprèn a tapar el cos, a dissimular i, a poc a poc, la pressió estètica arriba a el punt d’haver de depilar-se, maquillar-se … És per això que els casos de bulímia i anorèxia apareixen cada vegada més a edats més primerenques. A la guia es recull que la salut és, en moltes ocasions, utilitzada per a justificar la grassofòbia, però «la salut implica molt més que el pes: és integració social, autoestima, atenció sanitària de qualitat, dret a l’ocupació i a una vida digna, medi ambient lliure de contaminació … », tal com es detalla en el document.

Un treball pioner en el qual s’estableixen una sèrie de pautes per deixar de discriminar, com deixar de fer servir la paraula gros o grossa com insult, parlar d’alimentació en un sentit ampli, assenyalar les burles, els acudits o el bullying així com apostar per l’esport inclusiu, visibilitzar la varietat corporal o deixar de comentar els cossos aliens. De la mateixa manera, s’al·ludeix a la necessitat de treballar per la inclusió social i laboral i, sobretot, d’«escoltar les persones grasses».

DOCUMENT:
Guía básica sobre gordofobia. Un paso más hacia una vida libre de violencia