Gabriel Ferrater

Gabriel Ferrater va néixer a Reus fa cent anys i es va suïcidar a Sant Cugat del Vallès en fa cinquanta. És una doble ocasió per commemorar l’obra d’un dels grans poetes catalans de tots els temps, que va excel·lir també com a crític d’art i de literatura i va renovar l’estudi i l’ensenyament de la lingüística. En els pocs anys que van des de mitjans dels anys cinquanta del segle XX fins a les primeries dels setanta, Ferrater va encarnar com ningú més, segurament, la figura de l’intel·lectual independent i rebel, que exerceix la llibertat de pensament al marge de manaments ideològics. El contacte amb les noves generacions a través de la docència universitària i l’impacte de la seva mort el van convertir, a més, en una figura icònica. I l’edició pòstuma de tots els seus papers ha permès de conèixer la profunditat i la dimensió d’una obra que, mentre era viu, ell només va fixar en el terreny de la poesia, amb tres llibres que va reimprimir, aplegats i corregits, en el volum Les dones i els dies.

Any Gabriel Ferrater https://cultura.gencat.cat/ca/temes/commemoracions/2022/anygabrielferrater/inici/

Recull de recursos sobre Gabriel Ferrater i la seva obra (XTEC)

Recursos (bibliografia, webs i altres enllaços,…) per facilitar el treball a l’aula sobre Gabriel Ferrater i la seva obra.

Dia Mundial de la Poesia 2022: Poema “Si puc”

El 21 de març és el Dia Mundial de la Poesia. Enguany s’ha escollit el poema SI PUC  de Gabriel Ferrater de qui es commemora el centenari del naixement.  El poema s’ha traduït a vint-i-una llengües per mostrar la diversitat lingüística a través de l’expressió poètica.

Poeteca. Poemes de Gabriel Ferrater


Gabriel Ferrater: espais literaris entre la lingüística i la procacitat

Josep Murgades
Universitat de Barcelona
Fina Masdéu
Catedràtica d’ensenyament secundari