Detecció i tractament de conductes violentes

Aquesta Guia que ofereix indicadors que poden orientar les famílies i els professionals que treballen amb la infància i l’adolescència en la detecció primerenca del comportament amb violència, així com pautes generals d’actuació.

L’existència de nens i nenes i adolescents que tenen comportaments violents és un problema social que requereix una intervenció primerenca i coordinada. Per això és fonamental poder detectar a temps els indicis d’aquestes conductes i donar una resposta adequada. D’altra banda, és important conèixer els motius que poden influir en el desenvolupament d’aquesta problemàtica, ja que això permetrà treballar sobre aquests motius i fer accions preventives més efectives.

La Fundació Margénes y Vínculos treballa des de fa més de dues dècades en programes d’intervenció social i terapèutica amb nens, nenes i adolescents que comencen a exercir violència, ja sigui física, psicològica i/o sexual. Durant aquests anys han anat recopilant els principals dubtes o consultes que els i els professionals els feien i la demanda d’una eina senzilla per detectar i actuar davant dels primers indicadors de violència. En aquesta guia volen facilitar als professionals que treballen amb la infància i l’adolescència un acostament als factors que poden influir que el comportament violent s’iniciï i mantingui a aquestes edats, però sobretot, facilitar indicadors per a una detecció primerenca i pautes per a un abordatge inicial apropiat. Per això exposen indicadors que poden orientar les famílies i professionals en la detecció, així com les pautes generals sobre les primeres actuacions a realitzar i els aspectes a valorar per a la derivació a programes especialitzats. L’objectiu final és que els professionals puguem afrontar aquest tipus de casos amb més eines, partint d’una visió positiva respecte a les possibilitats de canvi, veient les espines però també les flors. Si intervenim durant la infància o l’adolescència podrem evitar que aquest nen/a o adolescent torni a exercir violència tant a curt termini com a l’edat adulta, protegim potencials víctimes i responem al seu dret com a nena/a rebre una atenció adaptada a les seves necessitats que garanteixi un present i futur sense violència.


En relación a las conductas violentas ejercidas por niños, niñas o adolescentes, a veces resulta complicado etiquetar dichas conductas, ya que habrá que diferenciar entre los rasgos universales de la infancia y la adolescencia, como la rebeldía, la picaresca, o las travesuras, de conductas abiertamente disruptivas que sugieren la necesidad de intervención. Cabe también diferenciar entre niños, niñas y adolescentes con conductas violentas y con conductas delictivas, ya que un adolescente puede llevar a cabo delitos que no sean violentos y viceversa. Y por último habría que distinguir entre los niñas, niños y adolescentes con conductas violentas y los que sufren trastornos de conducta antisocial. Estas últimas atentan contra las normas sociales, que dependen del contexto social.

Guia en PDF