El kit: construcció

El nostre kit d’aquaponia està format per tres parts clarament diferenciades:

 

1. Contenidor peixera
2. Sistema de bombament d’aigua
3. Contenidor amb el substrat i sifó
 

Material:  C1

 

 

Material:  T1, R1, R2, R3, A1

 

 

Material: C2,  T1, T3, T4, T5, T6, R4, R5,  J1, A2

 

 

En el muntatge final es pot observar una plataforma de suport on hi ha dipositat el contenidor de substrat.  Pot utilitzar-se qualsevol sistema de suport ja existent o disponible al centre (una taula baixa, una cadira, una prestatgeria, un moble reutilitzat … ). Nosaltres hem construït aquest suport amb retalls de fusta.

 

Pot ser una bona practica educativa STEAM per l’alumnat la planificació, disseny i construcció de la plataforma de suport.

  • El material utilitzat pel substrat és LECA, amb una densitat molt baixa (275kg/m3). Al pes del substrat s’hi ha afegir el dels materials utilitzats en la construcció del sifó, el de l’aigua que omple periòdicament el contenidor i també l’estimació del pes  de les hortalisses o plantes que hi creixin.
  • El pes que ha de suportar aquesta estructura de suport seria l’equivalent als litres de volum ( 1l = 1kg ). Per un contenidor de 15 l de volum, calculem un pes de 15 kg. Si s’utilitza un substrat amb diferent densitat, es recomana pesar el contenidor ple per valorar el pes que l’estructura ha de suportar.
  • En la seva construcció, els únics elements de fixació de les fustes han estat claus i cargols. No s’ha utilitzat cap tipus de cola o pega per tal d’evitar productes químics o vapors nocius que poden contaminar l’aigua i afectar la salut dels peixos.
 

 

 

 

1. Contenidor peixera

Hem escollir un contenidor de plàstic de polietilè. És un tipus de contenidor transparent barat i resistent. Tot i això, s’ha de garantir un mínim de qualitat d’aquest component del kit i tenir en compte que aquest element, amb el temps, s’haurà de substituir o canviar en el moment que es trobin signes de degradació del material plàstic. Un contenidor plàstic de qualitat de 50l es pot comprar per uns 15€.

Si es vol optar per una opció més  duradora, es poden trobar al mercat peixeres de vidre que son visualment més atractives i molt resistents ( 50l per 60-70€ ).

La quantitat d’aigua del contenidor ha de permetre que els peixos puguin créixer sense tenir que canviar el recipient. En entorns de producció d’aquaponia, es calcula que en 1000l d’aigua hi poden viure, com a màxim, 20 kg de peix. [Small scale aquaponic food production. Integrated fish and plant farming, FAO 2014, pag 125]

Així, no estem parlant de nombre de peixos sinó del pes total dels peixos. En el nostre cas, i fent els càlculs corresponents, en 50l hi podrien viure peixos amb un pes total de fins 1 kg.

 

Per saber-ne més:
  • Hem de conèixer el pes real de tots els peixos del contenidor. Com ho podem fer? Sabeu què és la tara, el pes mort i el pes brut?  ->  Definició – DIEC2

 

 

2. Sistema de bombament d’aigua

La finalitat d’aquest sistema és omplir la caixa amb el substrat, situat a la part superior, amb aigua.

Per tal de regular el flux d’aigua i que el sistema de sifonat funcioni correctament, s’ha incorporat a la instal·lació una vàlvula de descàrrega (R1). El seu ús serà important alhora de calibrar el bon funcionament del sifó.

La bomba d’aigua (A1) és l’element més important del sistema. D’ella dependrà l’alçada màxima on podrem situar el substrat. S’han de llegir molt bé les instruccions d’ús i les especificacions del model que es compri. Ha d’estar funcionant sempre.

El nostre kit utilitza una bomba d’una potència de 5w i que permet bombament d’aigua fins a 60 cm. En aquest cas i amb aquestes especificacions, recomanem que l’alçada màxima entre el nivell més baix d’aigua i el substrat sigui d’uns 55 cm. Això permetrà un correcte funcionament del sistema, amb un flux constant i de qualitat d’aigua.

En cas d’utilitzar un altre tipus de bomba, consulteu les instruccions i especificacions de l’aparell comprat.

Per saber-ne més:
 

  • Coneixeu altres sistemes o dispositius per elevar aigua, que no utilitzin la electricitat? ->Exemple 1  Exemple 2

 

 

 

3. Contenidor amb el substrat i sifó

 

Aquesta és la part més complexa i important de tot el nostre kit. Hem de crear un sifó de campana en el contenidor superior, tenint en compte que aquest sifó ha de crear zones diferents en el substrat:

 

 

 

ZONA A – Zona inundada permanentment. Sempre hi ha d’haver uns 2 cm d’aigua en la part inferior del substrat.

 

ZONA B – Zona inundable. Aquesta és la zona de creixement de les arrels de les plantes / hortalisses. Es produeix una inundació periòdica que dona humitat a les arrels, però que al mateix temps -quan es produeix el buidat de l’aigua- les oxigena.

 

ZONA C – Zona seca. La part superior del substrat (2 o 3 cm) sempre ha d’estar seca. És on creixeran les plantes i no hi hauria d’haver cap tipus d’humitat permanent que afecti negativament al creixement de la planta (fongs, floridures, …).

 

Els materials utilitzats per la creació del sifó ja estan enumerats en la part superior d’aquesta pàgina i referenciats en la pàgina de “Materials”.

Tot seguit us mostrem -amb fotografies- com hem procedit a la seva construcció.

 

 

1- Realitzem un forat a la part inferior del contenidor amb la pala de 32 mm.

No es recomana fer el forat en el centre del contenidor, ja estructuralment és una part que suporta tot el pes del substrat.

Millor fer-lo en una cantonada, calculant uns 15 cm des del centre als dos costats del contenidor

 

2- Realitzar un forat més petit amb la pala de 16mm en la part superior del contenidor.

La seva funció és donar sortida a l’aigua del contenidor en cas d’obstrucció del sifó. Es pot afegir una conducció de retorn a la peixera (tub de 16mm + colze) per tal de reutilitzar l’aigua en cas d’accident i evitar una inundació en l’entorn proper de la peixera.

 

3- Desmuntem l’element descrit com R5 i identifiquem els seus elements. Només ho fem en un dels 2 extrems del connector de reg recte.

És molt important recordar l’ordre i posició de cada element per tal de tornar a muntar correctament el connector.

 

 

4- Enroscar el connector, amb la junta de goma J1, en el forat realitzat en el pas 1.

 

 

 

 

 

 

5- La longitud del tub T1 ha de permetre que  R4 estigui a uns 2-3 cm de la part superior del contenidor per crear la zona seca ( ZONA C ). Aquestes unions han de ser estanques. Es recomana utilitzar silicona  (A2) per tal de fer hermètiques les unions entre els diferents elements (R5, T1 i R4 ) Si no es disposa de silicona, es pot utilitzar tefló o cinta aïllant.

 

 

6- Aquesta és la imatge de tota la part interna del sistema de sifó muntat (R5 + J1 + T1 + R4).

 

 

7- Aquesta és la imatge de la part interna del sifó incorporat al forat de 32 mm realitzat en el pas 1.

S’ha de roscar fermament el connector recte -amb la junta de goma- i el tub T1 al fons del contenidor

 

Tot seguit, la construcció de la part externa del sifó:

 

 

1-  La longitud del tub T3  (50 mm Ø) hauria de ser la mateixa que l’alçada del contenidor.

 

2- Dibuixem una marca a dos centímetres d’un extrem del tub  

3- Utilitzem la pala de 16 mm per a fer forats, centrats dins dels 20 mm que hem indicat en el pas 2. Amb 4 forats ja n’hi ha prou.

 

4- Utilitzem la malla T5 de 4 mm i la lliguem amb 2 – 3 brides T6, segons la longitud del tub, de manera que quedi fortament fixada.

 

 

5- En l’altre extrem del tub ( on no hi ha els forats de 16 mm Ø), inserim el tap T4  i ajustem la seva posició de manera que quedi estanc i hermètic ajustant el diàmetre del tub al tap amb cinta aïllant o tefló.

 

 

6- En el nostre cas, també hem utilitzat  la silicona A2 per garantir que ja unió sigui hermètica i no entri gens d’aire al sifó.

 

 

7- Només cal ajustar la part externa del sifó a la part ja muntada al contenidor

 

 

8 – Afegir al connector recte que hi ha a la part inferior del contenidor, un tub de 20 mm Ø amb la longitud suficient com perquè el retorn de l’aigua a la peixera no faci escatxics que mullin fora de la peixera.

 

 

Un cop finalitzada la construcció del kit, ja podem omplir el recipient superior amb el substrat escollit on creixeran les plantes, verdures o hortalisses. És molt important netejar el substrat amb aigua abans de posar-lo el contenidor. En cas contrari, l’aigua de la peixera quedarà tèrbola amb les partícules de pols en suspensió o la brutícia que pugui contenir el substrat.

Com ja hem comentat diverses vegades, utilitzarem LECA (argila expandida). No utilitzem material de jardineria sinó de construcció. El preu és sensiblement inferior i les úniques contraindicacions al respecte son que la l’argila expandida per a la construcció (Arlita o Leca), pot presentar un ph més elevat que el de jardineria.

De fet, algunes marques comercials indiquen que és apte l’ús del mateix material per a construcció que per a jardineria.

El kit s’ha estat provant durant un any i no s’han apreciat diferències  ni variacions en el ph de la peixera utilitzant un o altre tipus d’argila expandida.

Altres substrats que podrien utilitzar-se: fibra de coco, grava volcànica, taps de plàstic de refresc…

Com sempre, podeu trobar més informació referent a tipus de substrat que es poden utilitzar i característiques de cadascú en el nostre llibre de referència:

Small scale aquaponic food production. Integrated fish and plant farming, FAO 2014, pag 56 a 58