Dia de la Ciència 2018

Ahir dia 7 de novembre vam celebrar la Setmana de la Ciència, als dos centres de secundària de la comarca: a l’IE Mare de Déu del Portal de Batea i a l’Institut Terra Alta.

Aquest curs és la 23a setmana de la Ciència i se celebra entre el dia 9 i 18 de novembre. Els temes centrals de l’edició d’enguany són, d’una banda, el patrimoni cultural, amb motiu de la celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural que promou la Unió Europea; la figura i l’obra de Pompeu Fabra, amb motiu de la celebració dels 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català, celebració promoguda per la Generalitat de Catalunya; i la figura del prestigiós físic nord-americà Richard Feynman, amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement, promoguda pel Grup de Comunicació i Divulgació de la Nanotecnologia, EspaiNano.

La conferència que van demanar els dos centres de secundària de la Terra Alta va ser L’ofici d’arqueòleg en el món de la Prehistòria i va anar a càrrec de la doctora en Prehistòria, Amèlia Bargalló. Es va llicenciar per la Universitat Rovira i Virgili i  va realitzar el Màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana conjuntament amb l’Uniserità Degli di Ferrara (Italià). En el 2007 va presentar la tesis de Màster. La seva trajectòria professional es divideix en dos àmbits el de la investigació i el docent-Actualment estic investigant a la University College London a l’Institute of Archaeology amb una MarieCurie fellowship 2016-2019

La conferenciant va fer un recorregut per les restes arqueològiques des des del moment que són descobertes al jaciment pels arqueòlegs, fins el seu dipòsit en el vitrall d’un museu. Aquest recorregut el va estructurar en tres parts:
1r Fase: Del camp al laboratori, com es descobreix un jaciment, com s’excava, com documenten les troballes, com traslladen el material als laboratoris.
2n Fase: L’estudi interdisciplinari (El CSI de la prehistòria), geologia, datacions, micromorfologia, tecnologia lítica, zooarqueologia, tafonomia, traceologia, microdesgasts, anàlisis de residus, ADN… Reconstrucció de l’estudi d’unes restes arqueològiques (eines de pedra, restes faunístiques, restes humanes…) localitzades en un jaciment (Abric Romaní a Capellades o Gran Dolina a Atapuerca).
3r Fase: Socialització del coneixement científic. Per què serveix l’estudi de la prehistòria, què se’n poden aprendre i com transmeten tot aquest llegat als ciutadans.

 

Les conferències dels dos instituts:

Institut Terra Alta

Institut Escola Mare de Déu del Portal de Batea

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>