Setmana de la Natura 2023

La Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) dedica la 8a edició de la Setmana de la Natura a la importància de la restauració ecològica per lluitar contra la sequera i per contribuir a prevenir els incendis forestals. Aquesta campanya, que té lloc entre el 22 de maig i el 5 de juny, està adreçada a promoure activitats a tot Catalunya per conscienciar sobre la necessitat de tenir cura de la natura i el territori tot implicant la ciutadania en la conservació de la natura i la millora del medi ambient.
Sota el paraigua de la Setmana de la Natura i amb l’eslògan “Amb tu, Restaurem la Natura!”, biblioteques, escoles, entitats ambientals, ajuntaments, parcs naturals o empreses desplegaran arreu del país més de 400 activitats, com ara sortides i tallers de natura, accions de voluntariat, rutes guiades, xerrades i exposicions.

Entre les accions més destacades arreu del territori figuren el Festinat a Riudarenes, el Bioblitz de l’Empordà, l’Aplec dels 4 rius a Girona, el taller de construcció de caixes niu a Platja d’Aro, la passejada per descobrir les papallones de les Gavarres, el BioBlitz al meandre de Flix, el seguiment de mamífers a Gratallops, l’itinerari interpretatiu de l’Ametlla de Mar, l’observació d’ocells a la Sallida de Montblanc, l’acció de recuperació del sistema dunar a Altafulla, la restauració de l’hàbitat de roureda litoral a Cubelles, la neteja del bosc de La Pedrosa a Olesa de Bonesvalls, la sortida per conèixer les orenetes i la restauració de marges degradats a Mataró, l’acció de voluntariat a la Timoneda d’Alfés, l’anellament d’ocells a la serra de Bellmunt Almenara i el curs d’iniciació d’identificació de rèptils escatosos a Alinyà.

La Setmana de la Natura vol contribuir, un any més, a visibilitzar la necessitat d’implicar-nos col·lectivament per fer front a la pèrdua de biodiversitat i a la crisi climàtica en un moment de forta alarma social per la greu sequera i el fort risc d’incendis forestals que pateix Catalunya. Restaurar la natura serà un aspecte clau en els pròxims anys en l’àmbit global. Mantenir el bon funcionament dels ecosistemes és essencial per fer front a la pèrdua de biodiversitat i a l’emergència climàtica. Si ens centrem a Catalunya, la fauna autòctona ha perdut de mitjana el 25% dels seus individus, i la principal causa directa són els canvis en els usos del sòl. Entre els ecosistemes més amenaçats s’hi
troben els d’aigua dolça i litorals, agraris i de boscos madurs i, al nostre territori, les zones humides són les més degradades.

Amb la participació a la Setmana de la Natura, els assistents s’emportaran el clàssic braçalet verd, elaborat amb la col·laboració de Maresmon, una entitat social de Manlleu dedicada a promoure la inserció laboral. Lluint el braçalet de la setmana es podrà mostrar el compromís i la implicació amb la conservació de la natura, i la participació a un dels majors esdeveniments de participació ciutadana pel medi ambient. També s’anima als participants a publicar les seves fotografies de les activitats amb el braçalet verd i l’etiqueta #setmananatura, tot donant a conèixer les múltiples formes de participació ambiental que podem trobar arreu del territori.

La campanya es consolida com un dels majors esdeveniments d’implicació ciutadana pel medi ambient a Catalunya, atès que l’any passat, sota el paraigua de la Setmana de la Natura, 303 organitzadors van celebrar 566 accions a favor de la natura. Al web setmananatura.cat es poden cercar les diferents activitats segons el dia, la tipologia d’activitat (voluntariat, taller, xerrada, exposició, etc.), el tipus de públic (familiar, adult o especialitzat), o segons l’organitzador.

Des del CRP de la Terra Alta us engresquem a participar-hi!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>