Tu dius una hora, jo en dic cinc: les xarxes tenen segrestada l’adolescència

BERNAT FERRER / Impulsor de xarxes locals contra la segregació escolar

“Els nostres fills han esdevingut participants involuntaris d’un experiment de dècades de durada”, alerta el principal organisme nord-americà en qüestions de salut pública. L’impacte que Instagram, TikTok i Facebook tenen en la salut mental de la joventut preocupa a famílies, docents i psicòlegs.

“You’ve reached your daily limit” (has excedit el teu límit de temps diari). Després de 30 minuts de navegar per Instagram, a l’usuari que ha seleccionat l’opció de benestar digital li apareix aquest missatge informatiu. De cop i volta, comença a suar. Té por que l’aplicació s’apagui automàticament i no la pugui tornar a obrir fins al cap de 24 hores. “I tan sols són les 10 del matí! Què faré la resta del dia?”. Atemorit, clica a “Ok”, veient el buit davant seu.

Però no. Sorprenentment, pot continuar navegant sense cap mena d’inconvenient. Aquella pantalla era tan sols un anunci que només impressiona la primera vegada que el veus. Des de llavors, cada dia que li salta la mateixa frase, recorda lleugerament l’angoixa del primer dia i continua navegant, talment com si li hagués saltat un pop-up1 publicitari qualsevol. Segurament desinstal·larà la funcionalitat, pensa. Però fins i tot li fa mandra seguir tot el reguitzell de passos de “benestar digital”. No recorda gaire bé ni com ho va activar. No és fàcil. Qualsevol usuari que vulgui activar l’avís ‘Take a break’ (pren un respir), necessita fins a cinc clics per fer-ho, navegant entremig de menús notablement confusos.

Un 31,6% dels joves de 1r i 2n d’ESO “passa més de 5 hores diàries connectat a Internet un dia laborable qualsevol […] La mitjana d’edat d’accés al primer mòbil a l’Estat espanyol se situa al llindar dels 11 anys.”

Si l’usuari és un menor d’edat i a l’hora d’obrir-se un perfil a la xarxa s’indica específicament que aquell compte es correspon a un adolescent, i es posa sota la supervisió d’un compte d’adult, la situació millora quant a control del límit horari. Així mateix, els continguts hi apareixen filtrats d’acord amb l’edat, i es pot regular un límit concret de temps de navegació. Per exemple, 30 minuts. Quan el menor arriba al límit establert i vol continuar navegant, ha de ser el progenitor qui li ho autoritzi.

Al febrer d’enguany, TikTok va establir que el límit de consum diari seria de 60 minuts per als menors de 18 anys, basant-se en investigacions acadèmiques i el consell del Digital Wellness Lab del Boston Children’s Hospital. I com passa amb Instagram, aquest límit també és ampliable.

Com a últim recurs per controlar l’ús diari de les xarxes socials, els propis sistemes operatius d’iPhone i d’Android també permeten configurar un temporitzador de connexió màxim. Quan l’usuari arriba a aquest límit, l’aplicació es torna grisa i no es pot tornar a obrir. Bé, sí. Eliminant tot seguit el topall establert prèviament.

Si en vols saber més, clica aquí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>