Més indicis primaverencs

Ahir vam tornar a gaudir del vol de l’aufrany (Neophron percnopterus), el voltor de menor mida que tenim a Catalunya. Diem “tornar a gaudir” perquè dels quatre voltors que tenim presents (voltor comú, voltor negre, trencalòs i aufrany) és l’únic que és migrador. Marxa a finals d’estiu per passar l’hivern a l’Àfrica i torna cap a la primavera per criar en parets escarpades pirinenques i prepirinenques, sobretot de les terres de Lleida.  Així que després d’uns quants mesos ha retornat per fer el seu niu i seguir proporcionant descendents!

 

 

 

 

 

 

 

La seva cara groga i  els pèls estarrufats i blancs del cap li donen un aspecte molt simpàtic i totalment diferent de la resta de voltors! El que veieu a les imatges corresponen a un individu adult, els més joves són de coloració més fosca i progressivament amb els anys es van tornant cada vegada més blancs. En vol és també molt característic ja que la seva mida és més petita que la resta de voltors, és de color blanc pel dors i blanc amb dues franges grises-negres a la part interior de les ales. La cua és adiamantada, és a dir acabada en punta o falca. El seu bec groc amb la punta fosca, allargat i prim, li és característic i de gran ajuda per poder escurar les restes de carn que queden enganxades a les costelles i a les vèrtebres de la carronya, la seva principal font d’alimentació. Ha d’escurar les carronyes perquè sol ser, abans que el trencalòs, l’últim dels voltors que entrarà a menjar.  Complementa la seva dieta amb insectes, petits animals i ous.

A les Valls d’Àneu només tenim constància d’una parella d’aufranys, per això ens fa tanta il·lusió fer els primers avistaments cada primavera, ja que ens indica que podrem tornar a gaudir una temporada més de la seva presència. Si voleu conèixer més coses sobre aquest voltor podeu consultar les webs:

La imatge resum d’aquest article és de la web del programa “Tocats de l’ala” de TV3.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>