Les falles del Pirineu

Divendres passat, en el nostre trajecte cap a la casa de l’Ós d’Isil amb els alumnes de CM i CS de la ZER Riu Set, vam poder  admirar la Falla Major que hi ha plantada a la plaça de davant de l’església. Aquesta recorda a tothom que s’apropa la nit més important de l’any, la del solstici d’estiu .

La nit del 23 de juny, quan serà fosc, s’encendrà la Falla Major, i serà la senyal que portarà als fallaries, reunits al cap de munt del Faro, a encendre les seves falles i començar el descens muntanya avall cap a la Falla Major. La llum del foc i la foscor de la nit converteix la línia de fallaires en un espectacle màgic. Abans d’arribar al poble, les fadrines reben als fallaires amb un got de vi, un trosset de coca i un ramet de flors. Un cop arribats a la Falla Major els fallaires aniran dipositant les seves falles donant lloc a una gran foguera. L’última part de la festa seran les danses tradicionals que els fallaires ballaran al voltant de la foguera.

Imatge ca.wikipedia.org

 

Les falles del Pirineu són una festa declarada d’Interès Nacional al 2010 i Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO al 2015. Es realitzen a 63 municipis de Catalunya, Aragó, Andorra i el sud de França i tenen el seu origen en la celebració de l’arribada del solstici d’estiu. Al Pallars Sobirà també són conegudes les falles d’Alins, les de València d’Àneu o les d’Alòs d’Isil, entre d’altres.

Si voleu conèixer més coses sobre aquesta festa de muntanya podeu consultar la web de l’Associació Cultural de Fallaires d’Isil.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>