Descobrim les comunitats vegetals de La Rierada

Dijous 11 de març de 2021 hem rebut l’altre grup de 4t d’ESO de l’optativa de Biologia i Geologia  de l’Institut Francesc Macià de Cornellà de Llobregat per fer l’activitat de reconeixement de les comunitats vegetals de la zona de La Rierada.

En equips de treball han considerat diverses hipòtesis respecte a les condicions ambientals que trobarien posteriorment al vessant d’obaga i de solell, tenint en compte variables com la temperatura de l’aire, del sòl, la humitat relativa, la intensitat de llum i la velocitat del vent. També han reflexionat com podrien afectar aquests factors a la vegetació. Per acabar la introducció han preparat tot el material necessari per fer el treball de camp.

Un cop al bosc han pres dades de les condicions ambientals fent servir els corresponents aparells: termòmetres, anemòmetre, luxímetre i el psicròmetre. Han calculat la mitjana de cada mesura i han utilitzat la brúixola per trobar l’orientació del vessant.

Després han fet una gimcana de descoberta de les espècies de plantes més comunes a cadascun dels vessants, com el pi blanc,  el garric o el llentiscle al vessant de solell, i l’alzina, l’heura o l’arç blanc al vessant d’obaga. Han pogut comprovar sobre el terreny que al vessant d’obaga la vegetació és molt més exuberant, amb més caducifolis i molta molsa sobre els troncs. En canvi, al vessant de solell es podia comprovar com abundava més la vegetació arbustiva i de fulla petita, amb plantes aromàtiques i espinoses i cap enfiladissa, donat que es filtrava molt més la llum del sol. És sorprenent observar les diferents adaptacions de les plantes davant de factors limitants com l’aigua o la llum!

Per acabar han tornat al laboratori per calcular el contingut hídric de les mostres de fulles que han recollit durant l’activitat. Amb totes les dades de camp recollides han descobert els noms de les comunitats vegetals estudiades, i posteriorment podran obtenir gràfics comparatius i elaborar un perfil de la vegetació utilitzant els recursos de la web del CdA.

Han completat una feina magnífica! Fins a la propera!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>