Investiguem la vegetació de La Rierada

El dia 10 de març de 2021 hem rebut l’alumnat de l’optativa de Biologia i Geologia de 4t d’ESO de l’Institut Francesc Macià de Cornellà de Llobregat al Camp d’Aprenentatge de Can Santoi  per fer una sortida de reconeixement de les comunitats vegetals de la zona de La Rierada.

En equips de treball han començat  fent les seves hipòtesis respecte a les condicions ambientals que trobarien posteriorment al vessant d’obaga i de solell, considerant diverses variables com la temperatura de l’aire, del sòl, la humitat relativa, la intensitat de llum i la velocitat del vent. També han exposat  com podrien afectar aquests factors a la vegetació. Per acabar la introducció han revisat tot el material necessari per fer el treball de camp.

Un cop al bosc han pres dades fent servir els corresponents aparells: termòmetres, anemòmetre, luxímetre i el psicròmetre. Han anotat la mitjana de cada mesura i han utilitzat la brúixola per trobar l’orientació del vessant.

Després han fet una gimcana de descoberta de les espècies de plantes més comunes a cadascun dels vessants, com el pi blanc o el llentiscle al vessant de solell, i l’alzina o l’arç blanc al vessant d’obaga. Han pogut veure in situ que al vessant d’obaga la vegetació era molt més exuberant, amb més caducifolis, lianes i molta molsa. En canvi, al vessant de solell es podia comprovar com abundava més la vegetació arbustiva i de fulla petita, algunes plantes aromàtiques i espinoses i cap enfiladissa, donat que es filtrava molt més la llum del sol. És sorprenent observar les adaptacions de les plantes segons la disponibilitat d’aigua i llum!!

Per acabar han tornat al laboratori per calcular el contingut d’aigua de les mostres de fulles que han recollit durant l’activitat. Amb totes les dades de camp recollides han descobert els noms de les comunitats vegetals estudiades, i posteriorment podran obtenir gràfics comparatius i elaborar un perfil de la vegetació utilitzant els recursos de la web del CdA.

Hem passat un molt bon dia! Ens veiem a la propera!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>