Descobrim la història geològica de les Escletxes

Dilluns 25 de març els alumnes de l’optativa de Geologia de 2n de batxillerat de l’Institut Joanot Martorell d’Esplugues de Llobregat i l’Institut Martí Dot de Sant Feliu de Llobregat han fet una sortida de camp per investigar la formació de les Escletxes i el risc que aquest fenomen genera a la població del Papiol.

Una vegada distribuïts en grups, han seguit les activitats del quadern de treball, on primerament s’han formulat hipòtesis de l’origen de la formació de les escletxes i les causes que l’afecten avui dia.

Un cop situats en el mapa topogràfic i desprès de l’explicació prèvia, han anat cap a la zona on trobem els materials inferiors i els superiors i han analitzat e identificat els dos tipus de materials, a partir de la seva composició i característiques. Amb tota la informació recopilada han confeccionat una columna estratigràfica.

S’ha arribat a la conclusió, que el material superior on s’han format les escletxes són calcàries massives i que el material interior són argiles.

Tot seguit han accedit a l’interior de sis escletxes per prendre mesures d’amplada, desplaçament vertical i profunditat i han utilitzat la brúixola i el clinòmetre per saber la inclinació i direcció.

Un cop posades en comú totes les dades han deduït les causes i el procés de formació. Han arribat a la conclusió que les roques superficials on es troben les escletxes són calcàries que han patit un procés de clivellament  i  carstificació (meteorització de les roques calcàries o carbonatades per dissolució) pel qual s’ha infiltrat l’aigua fins els materials inferiors on trobem argiles. La inestabilitat del material tou (argiles) al estar sotmeses a l’aigua que percola i la inclinació del vessant han provocat el lliscament de les calcàries i el progressiu eixamplament de les esquerdes fins a formar les escletxes actuals.

Finalment han anat fins al poble del Papiol per veure les esquerdes que es produeixen en les façanes d’algunes cases  i estimar el risc que els hi suposa, calculant el valor de les reparacions.

Han fet una gran feina de geòlegs i s’ho han passat molt bé endinsant-se en  les escletxes!

 

 

2 comentaris

  1. Estela Roig

    Vam gaudir molt del paisatge de les escletxes. Vam poder descobrir un paratge natural molt interessant que el tenim ben a prop. I a més vam gaudir d’un dia de natura a les notres muntanyes. Molt recomanat!

    Institut Martí Dot

  2. Helena Gallardo

    Una sortida molt maca, tant per l’entorn com per l’estudi de la geologia en viu!
    Els alumnes han après a situar-se amb GPS, a caracteritzar tant els materials (a paritr de propietats físiques i químiques de les roques) com les escletxes (a partir de l’observació i mesura de diverses variables). Finalment han identificat el perill associat als fenòmens de vessant i han avaluat el risc que suposa per als habitants del Papiol. Han gaudit moltíssim endintsant-se per les escletxes com si fòssin espeleòlegs. És una sortida totalment recomanable.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>