Col·laborem amb el Projecte Rius estudiant la riera de Vallvidriera

Dimarts 20 de novembre alumnes de Biologia de 1r de batxillerat de l’Institut Joan Brossa de Barcelona han fet un estudi limnològic de la riera de Vallvidrera en un punt proper a Can Santoi. Les dades del seu estudi formaran part de la campanya d’inspecció de tardor del Projecte Rius.

Han començat considerant quins paràmetres podien investigar per conèixer la qualitat ecològica de la riera. L’estudi el completaran a partir de 3 fonts d’informació: dades fisicoquímiques de l’aigua, qualitat del bosc de ribera i qualitat de l’aigua a partir de bioindicadors.
S’han dividit en grups de treball i han realitzat el treball de camp al voltant de la font de l’arbre caigut. S’han trobat la riera força crescuda degut a les intenses pluges dels últims dies.

Han recopilat diverses dades ambientals com coordenades UTM, temperatures, tipus de substrat, velocitat, amplada, fondàries, transparència, etc. Posteriorment han pogut calcular el cabal amb l’ajut del programa Cabalsec. Han agafat mostres d’aigua per analitzar al laboratori i obtenir paràmetres com duresa, conductivitat, mineralització, concentració de nitrits i fosfats. Amb els kits de valoració del Projecte Rius han determinat el pH, així com la concentració de nitrats i oxigen dissolt. Amb l’ajut dels protocols QRISI han pogut valorar l’index de qualitat del bosc de ribera.
Finalment han capturat macroinvertebrats de la riera i els han identificat al laboratori amb l’ajut de lupes binoculars i fitxes de suport  i han obtingut els corresponents índexs biològics. A partir d’aquestes dades han pogut determinar la qualitat de l’aigua en base al protocol IBMWPC. Posteriorment s’han tornat a alliberat tots els animals a la riera.
Han demostrat que tenen molt bones maneres per fer ciència i han sigut uns grans col•laboradors del Projecte Rius

1 comentari

  1. Guillem

    El professorat del Brossa vam gaudir molt amb aquesta activitat. L’hem trobat molt dinàmica i formativa. Valorem que tota l’activitat està molt ben integrada i fa prendre la idea que és una tasca realment important, i també que es transmeti aquest respecte pel petit ecosistema de la Riera de Vallvidrera.

    A més, vam pescar unes gambetes!! (estan sanes i salves a la riera!)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>