La cuina solar

Què és i per a què serveix una cuina solar?

És un estri que ens permet cuinar amb l’energia calorífica del Sol. A vegades també es sol anomenar forn solar.

Funcionament

La forma parabòlica de la cuina solar i la seva superfície reflectant fan que els raigs calorífics del sol que hi arriben rebotin i es desviïn tots cap al centre, on hi posem l’olla. parabola_raigsD’aquesta manera tota la calor es concentra en un punt més petit (focus) de forma semblant a com ho fa una lupa quan la radiació solar travessa la lent.

Com més gran sigui el diàmetre de la cuina solar més gran serà la seva potència de cocció ja que la seva àrea de captació de l’energia calorífica del Sol també serà més gran.

Orientacio_cuina1Per aprofitar al màxim la radiació solar cal que la cuina estigui orientada de forma perpendicular al Sol. Com que el Sol es va desplaçant contínuament d’est a oest en el seu viatge diari, haurem de moure cada pocs minuts la posició de la cuina per tal que es mantingui encarada al Sol. Una bona manera de verificar que està ben situada és comprovar les ombres que produeixen els suports de la cuina, que han de quedar sobreposades.

L’olla que es fa servir per cuinar és de color negre, la qual cosa permet absorbir la màxima radiació possible (efecte cos negre).cuina_apagada
Per apagar el “foc” girem la cuina cap avall, de manera que la calor del sol no es concentra, sinó que més aviat es dispersa.

Mesures de seguretat

> Cal utilitzar guants o manoples com a protecció contra les cremades quan manipulem l’olla o la tapa.
> No mirar directament a la cuina solar massa estona. És recomanable portar ulleres de sol.
> No jugar a prop de la cuina solar pel perill que pot causar que es tombi la cuina o caigui l’olla.

Anem a cuinar

Per tal de cuinar amb la calor del Sol cal que…. faci sol!
Necessitem un dia assolellat i transparent, millor sense vent. Posem els ingredients dins l’olla, encarem la cuina al sol i l’anem movent cada 5 minuts per rectificar la seva posició. Ens caldrà esperar més temps del que necessitaríem en una cuina convencional de gas o elèctrica. L’energia solar vol paciència!

Receptes:
Pomes al forn
Extraiem la part de la cua tot tallant-la en forma de con.Dsc_0957.reduidaHi posem una mica de sucre i tornem a posar la “tapa” extreta. A l’olla hi afegim una mica d’aigua al fons per tal que no es cremin les gotes de líquid que desprendran les pomes amb la calor. Posem una o vàries pomes en un recipient especial que serveix perquè les pomes no toquin el fons ni les parets de l’olla (si no es podrien cremar!). Tapem l’olla amb la tapa negra i la posem a la cuina solar i l’orientem de cara al Sol. En uns 20 minuts tenim unes boníssimes pomes al forn!

Espaguetis
Posem una bona quantitat d’aigua a l’olla (1 litre d’aigua per cada 100 g de pasta), hi afegim un grapadet de sal i una mica d’oli. Tapem l’olla i la posem a la cuina solar correctament orientada cap al Sol. Esperem que l’aigua bulli (15 a 30 min segons el sol que faci) i hi afegim els espaguetis. Els deixem bullir entre 8 i 10 minuts mentre anem remenant de tant en tant. Quan ja estan fets els passem per un colador per treure l’aigua i ja estan llestos! Només cal afegir la salsa que ens vingui de gust. Bon profit!

L’energia solar: renovable i no contaminant

La cuina solar utilitza l’energia del Sol com a font calorífica. Així doncs, quan la fem servir no cremem cap tipus de combustible fòssil ni emetem residus contaminants; no exhaurim cap tipus de matèria primera (carbó, llenya, gas, etc…). Diem que l’energia del Sol és renovable perquè no es consumeix, no es gasta, o millor dit, que té una llarguíssima durada: es calcula que al Sol li queden encara uns 4 mil milions d’anys de vida.

D’altra banda, aquest tipus de cuines són molt útils en zones del món en què hi ha una gran escassedat de combustibles (carbó, llenya, gas…) o bé dificultat en l’obtenció d’energia als habitatges.cuina_monReferències i enllaços

3 comentaris

Respon a jacuzzi hinchable Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>