Els alumnes de 5è de l’Escola Mercè Rodoreda experimenten amb l’energia solar

Els dies 19, 20 i 21 d’octubre els alumnes d’aquesta escola de Martorell han realitzat  experiments relacionats amb l’energia solar.

Primer han fet una petita introducció sobre els diferents raigs que emet el Sol i la seva utilitat. Després, dividits en petits grups, han dut a terme tres tallers: el taller fotovoltaic, el taller amb col·lectors solars i el de la cuina solar.

En el taller fotovoltaic han generat electricitat mitjançant una placa fotovoltaica tot utilitzant la llum del Sol. Amb l’electricitat obtinguda aconseguien moure les aspes que estaven connectades a un motoret. En els dos primers dies que hi havia poc Sol ho van fer amb l’ajut de la llum provinent d’una bombeta.

En el taller dels col·lectors solars han posat aigua dins unes mànegues negres que deixaven exposades al sol durant una hora i mitja dins d’unes caixes de fusta per després valorar l’augment de temperatura de l’aigua causat per la calor del Sol. A més, “les caixes-col·lectors” de cada grup presentaven variacions en el seu disseny: una tenia dos vidres, una altra un sol vidre i la tercera no en tenia cap. La finalitat d’aquestes diferències era comprovar la capacitat de “trampa de calor” que genera el vidre quan rep radiació calorífica (efecte hivernacle). Prèviament, els alumnes s’han preguntat quina “caixa-col·lector” tindria la mànega amb l’aigua més calenta i perquè. Ha resultar ser un experiment molt interessant.foto_bloc

En el taller de la cuina solar han comprovat que la forma parabòlica de la cuina fa que la radiació calorífica del Sol es concentri en el seu centre (on hi situem una olla negra) i permeti obtenir unes temperatures elevades. També han après com s’ha d’orientar per a que el seu funcionament sigui més eficient i per tal que les pomes amb sucre que han preparat es fessin el més ràpid possible.

Per acabar, els grups que havien fet el taller de cuina solar i el del col·lectors se’ls han explicat entre ells i entre tots hem acabat de fer la mesura de la temperatura de l’aigua dels col·lectors solars. Després hem anat tots al laboratori per a fer una valoració dels resultats obtinguts.

Malgrat que no sempre ens ha acompanyat el nostre amic el Sol., esperem que hàgiu gaudit i après molt en tots els tallers.

Podeu trobar més informació d’aquests tallers al descriptiu de l’activitat i a l’article sobre la cuina solar

 

 

 

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>