Full informatiu N.24 desembre 2023

 Actualització full de ruta
Què s’ha actualitzat?
  • La documentació es contempla en diferents moments del full de ruta i s’incorpora un nou document per reflexionar al voltant d’aquesta.
  • S’ha inclòs l’observació entre iguals al llarg del full de ruta.
  • S’ha simplificat a 7 passos el cronograma inicial respectant els passos ja existents.
  • S’ha revisat el checklist de com crear una SA, al pas 2.
  • La presa de decisions per millorar la SA s’ha agrupat en un únic pas 4 del qual es desplega un submenú amb cadascun dels seus elements.
  • S’ha incorporat una guia de presentació crítica i escolta activa per fer més eficient l’exposició de les diferents experiències a la resta de l’equip impulsor, al pas 6.
  • S’ha inclós un pas final que fa referència a la sostenibilitat i propostes de millora que està relacionat amb el Pla de Treball-Memòria.
  • S’ha unificat la paleta de colors, botons de final de pàgina i ressaltat de paraules clau.
  • La revisió del full de ruta ha tingut present l’itinerari de transformació o microcicle de l’experta Olga Esteve.

    Accedir a l’espai Com crear una situació d’aprenentatge?

El Taller de l'Edu365, Nadal amb la XTEC. Nadahuets.
Ppropostes  #ElTallerDeLEdu365.

A més del primer projecte en 3D, us presenten manualitats tradicionals per fer a casa i a l’escola.

Vegeu-les aquí! 

l'aigua no cau del cel. estalvia aigua
Estalvia aigua, fem-ne un bon ús.

L’aigua és un recurs vital i limitat que necessita ser preservat i utilitzat amb cura. Aquestes situacions d’aprenentatge estan dissenyades específicament per tractar la qüestió de la sequera que ens afronta en les diferents etapes educatives, posant de manifest la importància de la conservació de l’aigua i oferint una oportunitat per a la reflexió.  Són exemples concrets de situacions amb un context ben definit i reptes clars, però també són prou flexibles per adaptar-se a les particularitats i necessitats de cada centre educatiu. A més, permeten integrar aquesta qüestió transversalment fomentant així un aprenentatge integral i contextualitzat.

Accedir als recursos

Imagen
Bases del concurs mSchools Awards 2024.

Aquesta edició arriba amb novetats importants. S’ha afegit la modalitat de plaques programables!!!

Més informació

Presentació materials grup de treball Investigar a l’aula
El CRP d’Osona ens fa arribar l’enllaç de la web Fem ciència (UVic-UCC) on hi trobareu els materials que anirem publicant del grup de treball “Investigar a l’aula”.
Per altra banda també hi trobareu l’enllaç al vídeo de la presentació que vàrem fer el passat 30 de novembre.
Olimpíades Matific 2024

Del 6 al 10 de Maig. Escoltem els vostres suggeriments, i el 2024 volem que tots els estudiants puguin participar a les Olimpíades Matific que vénen carregades de sorpreses i premis fantàstics.

Més informació

Nous oficis digitals

En aquest enllaç trobareu pòdcasts de nous oficis digitals que han engegat des de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya amb la col·laboració de Catalunya Ràdio.

Està pensat per l’alumnat de darrers cursos de l’ESO i de batxillerat, amb l’objectiu de motivar-los perquè desenvolupin carreres en l’àmbit de la ciberseguretat, com a material d’orientació laboral.

100tífiques 2024

Obert el període d’inscripció de la campanya  #100tífiques 2024 que tindrà lloc el 7 de febrer, amb motiu del Dia Internacional de la Nena i la Dona a la Ciència (11 de febrer).

Aquest projecte té per objectiu fer visible i destacar la rellevància i el paper estratègic de les dones a la ciència i la tecnologia, tot fomentant accions conjuntes entre científiques d’acadèmia i d’empresa. Les nostres #100tífiques són una comunitat de més de 700 voluntàries que porten 5 anys visitant més de 800 centres escolars de tot el país. En les xerrades simultànies organitzades el dia 7 de febrer, ens compartiran la seva experiència vital, la seva carrera professional i la seva trajectòria, perquè nens i nenes sàpiguen que en el futur poden arribar a ser el que vulguin. Per sol·licitar la xerrada, presencial o virtual, d’una científica, caldrà omplir la següent inscripció.

Aquesta activitat va adreçada a l’alumnat de sisè de primària i de primer d’ESO de totes les escoles i instituts de Catalunya.

El projecte inclou dos grans esdeveniments o activitats:

  • 1 de febrer, Trobada Anual de Networking de les #100tífiques del sistema públic i el privat, prèvia a les xerrades simultànies.
  • 7 de febrer, Xerrades simultànies de les nostres #100tífiques a centres escolars de tot Catalunya.

Com el curs anterior, també s’oferiran formacions a #100tífiques i docents per a preparar les xerrades simultànies del 7 de febrer.

#100tífiques és una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), coorganitzada amb el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), i amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Podeu trobar més informació a 100tífiques

 

Per demanar la xerrada per als teus alumnes de 6è i/o 1er ESO, et recordem les passes que has de seguir:

  • Identifica’t amb el teu usuari i contrasenya. L’usuari és l’e-mail d’inscripció. Si no recordes la contrasenya, pots demanar-la aquí.
  • Revisa i valida el formulari d’inscripció, modificant, si cal, els camps existents. Si demanes una xerrada per primer cop, n’hauràs d’emplenar tots els camps. En tots dos casos, recorda adjuntar la carta de compromís degudament signada.
  • Consulta les nostres FAQS en cas que tinguis dubtes en qualsevol moment de la inscripció.Uns dies abans de la xerrada, rebràs per e-mail la carta d’assignació. Aquest document et permetrà veure les dades de la #100tífica assignada, perquè t’hi puguis posar en contacte tan aviat com puguis. No oblidis revisar el teu correu brossa per no deixar escapar cap novetat!

Enguany també et podràs inscriure a les formacions per a docents que han preparat, acreditades pel Departament d’Educació de la Generalitat, entitat col·laboradora del programa.  Per tal de tenir l’acreditació, el professorat haurà d’assistir mínim al 80% de les sessions de formació i realitzar el treball de la proposta didàctica que us farem arribar pròximament. Aquestes sessions per al professorat seran en format online, i t’hi pots apuntar abans del 22 de desembre tot fent clic a l’enllaç corresponent:

Dijous 11 de gener de 17:00h a 18:00h
Sessió 1Com puc aprofitar millor #100tífiques? Informació general del programa

Dijous 18 de gener de 17:00h a 19:00h
Sessió 2Com treballar #100tífiques a l’aula. Eines per al professorat.

Dijous 25 de gener de 17:00h a 19:00h
Sessió 3: Recursos per treballar la ciència i la perspectiva de gènere a l’aula

Dimecres 7 de febrer – Xerrada a les escoles
Sessió 4: Visita de la investigadora als centres educatius

Dijous 7 de març de 17:00h a 19:00h
Sessió 5Sessió de contrast i tancament

 

Si teniu algun dubte o consulta el podeu adreçar programasteam@xtec.cat

17a EDICIÓ DEL CONCURS EDUCATIU JOVES I MOBILITAT
“La convivència en mobilitat. Què en pensen els joves?”

Nova edició del concurs educatiu de Joves i Mobilitat, organitzat pel RACC i el Servei Català de Trànsit en col·laboració amb el Departament d’Educació.

Adreçat a joves de 12 a 18 anys, enguany el concurs es centra en la temàtica de  “La convivència en mobilitat. Què en pensen els joves?”.

Les inscripcions ja estan obertes a www.jovesimobilitat.cat

Més informació

Kit Lets Clean up Europe

Us informem que el nostre Centre de Recursos Pedagògics disposa del préstec d’un kit de recollida de residus.

L’objectiu del kit és facilitar a les escoles l’accés a un material reutilitzable i compartit per facilitar el desenvolupament de la campanya ambiental Let’s Clean up Europe!, que consisteix a realitzar accions de neteja en espais naturals del nostre entorn per part dels ciutadans i de la mà d’escoles, associacions, administracions o empreses.

El kit està format per un contenidor de 90 l serigrafiat de residus amb rodes. Dimensions: 40x90cm. Pes: 15 kg.

Dins el contenidor hi podeu trobar el material de recollida:
– 1 carpeta transparent amb 4 pòsters informatius
– 1 Retolador no permanent
– 25 Parells de guants 15 Talla S (ribet blanc) i 10 Talla L (groc)
– 45 Bosses individuals transparents (25) o nansa (20)
– 10 Sacs grans per indicar tipologia de residu
– 10 Pinces de recollida de residus
– 1 Balança 30 o 150 kg
– 1 Banderola reutilitzable resultats aconseguits

Més informació

La Marató de TV3

Es farà el 17 de desembre i estarà dedicada a la SALUT SEXUAL I REPRODUCTIVA.

Entre el 16 d’octubre i el 17 de desembre, professionals de la salut fan milers de sessions divulgatives per acostar els joves a la realitat mèdica i humana de la Salut Sexual i Reproductiva, i despertar el seu esperit solidari envers les persones afectades i les seves famílies.

Les sessions de divulgació estan adreçades, principalment, a centres educatius de secundària, batxillerat, cicles formatius, i a altres entitats socials, educatives i culturals de tot Catalunya i són en horari de 8.00h a 20.00h. Totes les sessions segueixen un programa elaborat per la Fundació, i es desenvolupen amb el suport de material audiovisual creat expressament.

Així doncs, un any més, s’ inicia la campanya de difusió i sensibilització de La Marató, informant-vos que els centres  ja poden demanar les sessions al web:

https://www.ccma.cat/tv3/marato/sessions-divulgatives/2023/2650/

Cartell divulgatiuu

Recerkids

És un programa de la Direcció General de Recerca del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya enfocat a fer ciència i recerca que ja ha celebrat més de 7 edicions.

Una oportunitat perquè l’alumnat d’educació primària experimenti en primera persona què vol dir fer recerca, com és un procés d’investigació i quin és el dia a dia en la vida d’un professional de la ciència.

Amb Recerkids, la classe s’endinsa en una aventura inspirada per la Laura i en Joan, dos investigadors joves però molt experimentats que els acompanyaran durant les dues fases del recorregut: la investigació i el congrés de la conclusió de la recerca.

Més informació

Inscripcions: del 8 de novembre al 15 de desembre de 2023
Projecte de recerca: del 8 de gener al 12 d’abril de 2024
Congressos: maig de 2024 (dates i llocs per concretar)

Formulari inscripcions

Repositori Digital. Departament d'Educació.
Repositori Digital
És una eina del Departament d’Educació que té com a objectiu recollir, preservar, difondre i garantir l’accés obert a un munt de publicacions.
XIV Olimpíada de Biologia de Catalunya 2024 (OBC 2024)

Dirigida a tot l´alumnat de segon de batxillerat de Catalunya i amb l’objectiu d’estimular l´estudi de la biologia. Tots els participants rebran un diploma acreditatiu de la seva participació.

En aquesta edició la prova teòrica de l´Olimpíada es farà el dissabte 3 de febrer de 2024 al matí, i la prova pràctica, que només faran els 20 finalistes, es realitzarà el dimecres 7 de febrer de 2024 a la tarda. La prova teòrica es realitzarà simultàniament a les següents seus:

– Barcelona: (amb un màxim de 200 participants). Lloc: Facultat de Biociències. Universitat Autònoma de Barcelona. Bellaterra. Plànol

– Girona: Lloc: Facultat de Ciències. Campus Montilivi. Universitat de Girona. 17071 Girona. Plànol

– Lleida: Lloc: Edifici Polivalent, Universitat de Lleida, Campus de Cappont, C. Jaume II, 71 E-25001 Lleida. Plànol

– Tarragona: Lloc: Facultat de Química. Facultat d´Enologia. Universitat Rovira i Virgili. Campus Sescelades. c/ Marcel·lí Domingo 1, Edifici N4. Tarragona. Plànol

– Vic: Lloc: Edifici del Campus de la Torre dels Frares, seu de la Facultat de Ciències i Tecnologia de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. Vic. Plànol.

La prova pràctica es realitzarà a la Facultat de Biociències. Universitat Autònoma de Barcelona. Bellaterra. Plànol

Si el nombre d´inscrits a cada seu és superior al nombre de places establertes, es farà una selecció segons la nota final de la matèria de biologia de primer de batxillerat (amb una influència del 70 %) i la nota mitjana de primer de batxillerat (amb una influència del 30 %).

El període d´inscripció començarà el dilluns 23 d´octubre de 2023 i finalitzarà el dilluns 11 de desembre de 2023. En aquesta edició cada centre podrà inscriure, com a màxim, quatre alumnestot i que, excepcionalment es podrà sol·licitar a la Comissió Organitzadora (contacte@olimpiadadebiologia.cat) la participació de més de 4 alumnes per centre. La inscripció s´haurà de fer directament al web de l´OBC (http://olimpiadadebiologia.cat/index.php/inscripcio/) i l´haurà de fer el professorat de “Biologia” del centre. A la inscripció s´haurà d´indicar la seu on vol participar cada un dels estudiants.

En el web de l´OBC (http://olimpiadadebiologia.cat) trobareu les bases de l’Olimpíada i, a títol d´exemple, algunes de les preguntes de les edicions anteriors.

L´Olimpíada constarà d´una prova teòrica que consistirà en un exercici tipus test de cinquanta preguntes. El/la primer classificat/da de cadascuna de les cinc seus on es disputa la prova teòrica i els quinze alumnes millors classificats a la prova teòrica, un cop descomptats els/les guanyadors/es de cada seu, un total de 20 alumnes, podran accedir a la  prova pràctica. Aquesta consistirà en la resolució d’entre dos i quatre exercicis/problemes, en què els participants hauran de realitzar o dissenyar experiments senzills, interpretar els resultats, treure’n conclusions, resoldre problemes, etc. El contingut a avaluar en les dues proves de l´Olimpíada és tot el temari oficial de la matèria “Biologia” de primer i segon de batxillerat segons el decret 171/2022. Aquí teniu un enllaç amb el temari.

La qualificació final serà la mitjana ponderada, segons la seva dificultat, entre la nota de la prova teòrica i la nota de la prova pràctica. Les/els tres alumnes amb la qualificació més alta, rebran el diploma corresponent de guanyador de l´edició 2024, la medalla d’or i un obsequi que determinarà la comissió organitzadora de l’OBC. A més, algunes de les universitats col·laboradores oferiran al primer guanyador una matricula gratuïta en el primer curs dels graus relacionats amb la Biologia que apareixen en el web de l’OBC (http://olimpiadadebiologia.cat)Els sis millor classificats podran participar, en representació de Catalunya i amb totes les despeses pagades, en la XIX Olimpíada Espanyola de Biologia 2024 (OEB 2024), que se celebrarà a València en el mes d’abril de 2024.

Més informació

Imatge que conté text Descripció generada automàticament

Està obert el període per sol·licitar els assessoraments per a treballs de recerca del Programa Argó de l’ICE de la UAB. El termini de sol·licitud finalitza el 21 de desembre de 2023.

Podeu consultar tota la informació i accedir a la inscripció clicant en aquest enllaç.

Institut de Ciències de l’Educació (ICE)
Universitat Autònoma de Barcelona-Edifici A
Plaça Acadèmica
08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)
Tel. 935812393

3Cat, la plataforma de continguts en català

3Cat constitueix la fusió entre els diferents mitjans que formen part de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA): Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio. Té com a objectiu reformular l’estructura clàssica de televisió i ràdio, ja que hi afegeix els pòdcasts, els videopòdcasts i els xous de televisió exclusius, i es transforma en una gran fàbrica de continguts en català.

Al costat de l’ampli catàleg en català, la plataforma també inclou continguts que potencien la difusió de l’aranès. A més, promou l’aprenentatge de llengües estrangeres, sobretot de l’anglès, amb la utilització del sistema dual i dels subtítols en anglès a les pel·lícules, i amb propostes com ara el concurs Fish&Chips, els videoclips del programa “Tags” o la iniciativa del “Super English Day”.

L’ús a les aules de vídeos infantils, audiovisuals educatius, reportatges d’actualitat o centrats en aspectes concrets del coneixement, i programes que ressegueixen períodes de la nostra història, la trajectòria professional de científics i escriptors, per posar-ne només alguns exemples, és un mecanisme que facilita i complementa els processos d’ensenyament i d’aprenentatge en l’àmbit escolar. Aquesta plataforma aplega molts d’aquests recursos, tots ells en català, en un únic espai, i això facilita la tasca dels docents a l’hora de cercar materials complementaris per aprofundir en les diverses àrees i matèries.

La plataforma 3Cat substitueix el servei de 3alacarta i l’aplicació mòbil de TV3. En aquesta pàgina trobareu tots els passos que cal seguir per registrar-se a la plataforma i accedir-hi des de l’ordinador, i per descarregar-se l’aplicació a la televisió o a la tauleta o al mòbil.

¿Coneixeu els contes de la Laura i en Joan?

La col·lecció de contes es troba online però també a les biblioteques i escoles de Catalunya. El seu objectiu és compartir amb la mainada (educació primària) en forma d’aventura, la recerca que es fa a casa nostra, de manera que permeti a les noies i als nois descobrir quina finalitat té i fomentar les vocacions científic-tecnològiques. A la web del programa també hi trobareu activitats digitals i altres activitats i iniciatives.

Més informació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>