Full informatiu N.18 Març 2023

Recull d’activitats per visibilitzar i conscienciar l’alumnat i tota la comunitat educativa sobre els drets de les dones.

Com sabeu, el  8 de març és el Dia internacional de les dones, i per aquest motiu, el Departament d’Educació es suma al missatge de l’ONU Per un món digital inclusiu: Innovació i tecnologia per a la igualtat de gènere i proposem activitats, a XTEC per sensibilitzar l’alumnat i tota la comunitat educativa sobre els drets de les dones i la necessitat d’un món digital inclusiu.

En el nostre entorn, treballem per la igualtat d’oportunitats en l’accés a la tecnologia de tot l’alumnat i per evitar la violència digital vinculada als estereotips de gènere i al control de la sexualitat de les noies i les dones.

Us animem a consultar l’enllaç següent Dia Internacional de les Dones 2023

#Som8deMarç #Lesescoleslliuresdeviolències #Coeducat

Changing Education Together, el seminari d’educació que mSchools organitza dins el marc de MWC23.

El dijous 2 de març, reunim experts i divulgadors, docents (en formació i en pràctica) i estudiants, creadors i emprenedors, en un espai d’innovació tecnològica i punt de trobada internacional per a explorar el futur de l’educació.

Com fer servir la tecnologia per a millorar l’experiència humana d’aprendre i ensenyar i crear aules més eficaces i atractives? Com introduir adequadament la intel·ligència artificial i altres tecnologies emergents en centres educatius? Com promoure l’alfabetització mediàtica en l’educació formal?

Aquestes i d’altres qüestions són algunes de les temàtiques que es tractaran en aquest seminari. Accedeix a la web per a fer el pre-registre.

13è Premi de Comunicació Científica Audiovisual, X(p)rimenta 2023
Concurs de vídeos escolars X(p)rimenta 2023 i guanya premis increïbles!

Fins al 3 de maig del 2023, l’alumnat de primària, secundària, batxillerat i cicles formatius poden presentar els vídeos d’experiments científics en català al 13è Premi de Comunicació Científica Audiovisual, X(p)rimenta 2023.

En aquesta edició, tant els centres educatius com l’alumnat que participi en els vídeos guanyadors, rebran uns premis increïbles. Des de xecs regals de 500€ per bescanviar-los en material de laboratori escolar, lots de fruits secs, tallers experimentals, lots de robòtica educativa, visites a museus, calculadores de científiques, entre moltes altres coses!

Apunta’t les següents dates clau:

3 de maig de 2023: data límit per enviar els vídeos.
Del 18 al 23 de maig de 2023: publicació dels finalistes.
6 juny de 2023: acte de lliurament de premis i guardons. (data pendent de confirmació final).

Més informació

El conte audiovisual com a situació d’aprenentatge

El Departament d’Educació convoca els X Jocs Florals Escolars de Catalunya amb l’objectiu de promoure l’escriptura tant en prosa com en poesia en infants i joves de sis a divuit anys. La categoria del conte il·lustrat (categoria H) està adreçada a l’alumnat de primària de centres ordinaris i també d’educació especial. El propòsit és promoure la creació literària potenciant el treball interdisciplinari des de l’àmbit lingüístic, l’àmbit digital i l’àmbit artístic. En aquesta categoria s’han d’abordar noves tècniques narratives com el guió, la llengua oral, la banda sonora i l’àrea visual i plàstica.

Per aquesta categoria hi ha la col·laboració amb Televisió de Catalunya de manera que:

  • El treball guanyador serà produït pel Canal SX3, pel programa “Una mà de contes”. La producció es realitzarà, conjuntament amb el centre guanyador, el primer trimestre del següent curs.
  • El Canal SX3, en funció de les seves possibilitats, podrà produir algun altre conte finalista segons l’ordre que hagi decidit el jurat.
  • Per a la producció del treball guanyador, el Canal SX3 adaptarà i interpretarà el conte, sempre que escaigui, perquè s’adeqüi al mitjà televisiu.

Per a més detalls, podeu consultar les Bases de la categoria H: el conte audiovisual

En el blog Conte audiovisual il·lustrat trobareu una proposta així com un llistat de recursos d’àudio i vídeo que es poden utilitzar per a l’elaboració del conte audiovisual.

I, si voleu veure exemples i documentació entreu al web del programa “Una mà de contes” (TV3. SX3. Una mà de contes, Jocs florals). https://www.ccma.cat/tv3/sx3/una-ma-de-contes/noticies/jocs-florals/

Els millors contes audiovisuals dels Jos Florals Escolars

Les inscripcions s’obriran durant el 2n trimestre però si us hi veieu en cor podeu començar a fer una ullada i plantejar als vostres infants una situació d’aprenentatge.

El concurs Joves i Mobilitat, organitzat pel RACC i el Servei Català de Trànsit en col·laboració amb el Departament d’Educació, té com objectiu promoure actituds i valors de mobilitat segura, sostenible i responsable entre els adolescents i els joves de Catalunya.

Les bicicletes, els joves i les noves mobilitats és el repte que planteja per a aquest curs. Us adjuntem informació sobre l’obertura del període d’inscripció per a participar-hi.

S’adreça a l’alumnat de Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius de grau mitjà de centres escolars i als nois i noies de 12 a 18 anys membres de casals de joves i centres de lleure de Catalunya. També a alumnes d’itineraris formatius específics (IFE).

Els participants han d’estar tutoritzats des de centres escolars, centres de lleure o casals de joves. Es poden inscriure de la mà dels seus tutors de forma individual o formant part d’equips de fins a un màxim de quatre components. Podran presentar els seus treballs en tres categories: Anunci gràfic, Vídeo per a Instagram i Projecte de millora de la seguretat viària.

A part de les millors propostes a les tres categories del concurs, també es premiarà a la classe/grup que participi amb més treballs i al professor/monitor que hagi inscrit major nombre de participants. I un any més el concurs premiarà també el Millor Projecte Educatiu en Mobilitat Segura en reconeixement a les activitats que realitzen els centres regularment durant el curs escolar.

Per tal de treballar-ho a les aules o a casa, “Joves i Mobilitat” aporta diferents recursos informatius sobre la temàtica d’enguany i propostes didàctiques sobre  mobilitat, seguretat viària i convivència.

La presentació de treballs es pot fer ja mitjançant un tutor o monitor a través de la web jovesimobilitat.cat abans del 16 d’abril de 2023.

image.png

XV Jornada de Programació i Robòtica Educatives (#JPRE23), dedicada a l’intercanvi d’experiències didàctiques on s’empren entorns de programació i de robòtica educatives. Serà el pròxim dissabte 20 de maig de 2023. Tindrà format presencial, en horari de matí i tarda, al Citilab de Cornellà de Llobregat.

En anteriors jornades vas participar com a assistent, ara t’animem a participar-hi com a ponent o tallerista a la #JPRE23.

L’edició d’enguany tindrà com a lema “STEAM i gènere” i comptarà amb una taula rodona que abordarà les qüestions següents:

  • Quines estratègies i programes de política educativa, dins el sector tecnològic, s’estan duent a terme per empoderar les nenes i les noies.

  • Quin ha de ser el paper en la formació del professorat en matèria STEAM amb perspectiva de gènere.

  • Les famílies com a principals agents de socialització del gènere.

L’horari serà de 9.00 h a 17:30 h amb una pausa per a dinar a les 14:30 h.

Pots participar-hi en les següents modalitats:

  • Ponència d’una experiència educativa individual o col·lectiva. El temps total serà de quinze minuts (10 minuts de ponència + 5 minuts de preguntes).

  • Tallers de formació: es faran a la tarda, a la darrera franja de la jornada. Impliquen la participació activa dels participants. Els tallers es realitzaran amb un grup reduït de participants i es poden plantejar activitats que requereixin la utilització de materials o maquinari.

    Participació en la fira de projectes o treballs fets per l’alumnat, que pot consistir a presentar alguna aplicació, algun giny físic programat, alguna activitat, etc.

Fes les teves propostes de participació per a ponències, tallers i/o fira emplenant aquest formulari abans del 16 d’abril a les 24 h. Trobaràs tota la informació al web de la jornada.

Si vols participar en més d’una modalitat, has d’omplir el formulari tantes vegades com propostes de participació vulguis fer.

No dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres si hi ha cap aspecte que necessitis aclarir.

Anima’t a participar-hi!

Equip organitzador #JPRE23.

pensamentcomputacional@xtec.cat | www.projectes.xtec.cat/pensament-computacional

 

XVI Jornada Còmic Barcelona

Inscripció a la XVI Jornada Pedagògica Còmic Barcelona

Data: 31 de març 2023

Trobada pedagògica al voltant del còmic i el seu ús com a recurs didàctic que consistirà en una ponència, presentació d’experiències, presentacions d’editorials i visita lliure al Saló. Els objectius són potenciar la lectura del còmic a les aules, explorar les possibilitats del còmic com a recurs didàctic, descobrir estratègies de treball del còmic a l’aula i conèixer les novetats editorials del món del còmic.

Enllaç publicació al Nodes BESCAT

 

Mobile Social Congress! Amb el lema “Activem la tecnologia justa i sostenible”, en celebrem la 8a edició del 2 al 4 de març.

  • Dijous 2 de març al Pati Manning de 16:30 h a 20:30 h – Taules rodones amb veus del Sud Global i entitats locals i internacionals sobre els impactes de la indústria electrònica
  • Divendres 3 de març d’11 h a 16 h – Trobada estatal d’entitats sobre el Dret a reparar
  • Divendres 3 de març al Pati Manning de 18:30 h a 20:30 h – Cinefòrum: projectem el documental e-Life (2018) amb debat posterior
  • Dissabte 4 de març al Convent de Sant Agustí d’11 h a 14 h – Esmorzar i taller de reparació, Install party, jocs de consum responsable i exposició campanya Electrònica Justa

Totes les activitats són obertes i gratuïtes!

Els impactes de la indústria electrònica segueixen plantejant reptes socials i ambientals complexos. Des de la campanya Electrònica Justa de SETEM Catalunya, aportem el nostre granet de sorra per abordar-los, des de la sensibilització, la recerca, la mobilització i la incidència política.

El Mobile Social Congress és una oportunitat per visibilitzar les vulneracions de drets humans i ambientals que hi ha darrere els nostres dispositius. Hi convidem a entitats i ciutadania a participar de les jornades, generar una mirada crítica i conèixer alternatives per promoure un model de producció i consum més just i sostenible.

Formulari d’inscripció

El projecte Focus promou el desenvolupament de les competències clau de l’alumnat de primària i secundària mitjançant la creació i publicació de vídeos amb contingut curricular, promovent l’aprenentatge entre iguals.

Més informació

Ja estan publicades les bases del concurs mSchools Student Awards.

mSchools Student Awards és un certamen que premia la tasca que duen a terme els alumnes dins el programa mSchools, reconeixent la feina desenvolupada pels participants dels concursos Scratch Challenge, Mobile History Map i App Education.

Els participants poden presentar-se a concurs en les següents modalitats:

Participar a App Education

Participar a l’Scratch Challenge

Participar a Mobile History Map

2023 Physicat: concurs

Concurs de resolució de problemes de física en equip adreçat a l’alumnat de 4t d’ESO.

El període d’inscripció és del 27 de febrer al 10 de març. Pots consultar tota la informació del funcionament del concurs, els continguts i inscriure’t aquí.

El concurs es realitza sempre telemàticament en el vostre centre, el dia i l’hora que escolliu, dins del termini marcat. Aquest any el concurs estarà obert del 20 al 31 de març.

Indicacions per al concurs

El Museu dels Aigües en el món Minecraft

El Museu dels Aigües et proposa viure una aventura en el món Minecraft. Aquesta activitat consta de 2 reptes dins de minecraft: El repte de la Biodiversitat i el repte de l’aigua subterrània.

Més informació

Fundació Catalunya Europa
Què és per a tu Europa?

La Fundació Catalunya Europa, en col·laboració amb el Departament d’Educació, convoca la tercera edició del premi “Què és per a tu Europa?” amb el propòsit d’acostar Europa i els valors europeus als joves a través de la fotografia, el vídeo i projectes artístics innovadors.

Està adreçat a l’alumnat de segon cicle de secundària, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà o superior. Les bases dels premis les trobareu aquí. Podeu formalitzar les inscripcions i les autoritzacions en aquest enllaç.

Us recordem que els alumnes menors de 14 anys hauran d’adjuntar una autorització del pare/mare o tutor i els majors de 14 anys adjuntaran l’autorització personal signada.

Per més informació podeu consultar la pàgina web de la fundació.

Projecte europeu Science4Pandemics 

El kit pretén fomentar el coneixement de l’alumnat en relació amb els conceptes bàsics de ciència ciutadana a través de la realització d’activitats d’investigació participativa sobre l’acceptació de les vacunes i la digitalització dels assajos clínics. El material és en anglès, ja que les activitats proposades formen part d’un projecte d’àmbit europeu, fet que el converteix en una oportunitat per als centres de treballar la competència lingüística en llengua estrangera. També disposen del material en castellà.

Per poder fer l’activitat caldrà que l’alumnat es registri a la plataforma de Science4Pandemics.

Enllaç del material

Educació per a la mobilitat segura
Educació per a la mobilitat segura, formació per al professorat.

S’inicia la segona edició del curs d’educació per a la mobilitat segura adreçat al professorat de primària i secundària.

La formació és totalment virtual i té una durada de 30 hores formatives que cada persona pot adaptar al seu horari.

Les dates de realització són del 7 de febrer de 2023 fins el 25 d’abril de 2023. Període d’inscripció del 7 al 17 de gener.

Més informació

Centre Català de Ressuscitació

Suport Vital als centres educatius del CCR

El Programa està desplegat a gairebé totes les comarques del territori català, tanmateix en algunes poques zones encara no s’ha realitzat el desplegament.

L’accés al Programa necessita una participació,dels docents que executaran dins l’aula els continguts amb l’alumnat, dins una Formació inicial de Iniciació al Programa de Suport Vital als centres educatius del CCR, tipificada i des dels Plans de formació de zona (PFZ) dels CRP.

Més informació

 
Programes d'Innovació | Servei Educatiu de l'Alt Camp Programes d’Innovació Pedagògica.

El 15 de març de 2023 s’obre la convocatòria pública per a la participació dels centres educatius en programes d’Innovació Pedagògica.

El Departament d’Educació ha unificat l’oferta de tots els programes d’innovació amb l’objectiu de facilitar als centres l’accés a la informació i la simplificació dels processos de participació.

El termini d’inscripció per participar-hi és del 15 de març fins el 15 de maig de 2023

Us informem dels programes que obren convocatòria de participació al mes de març del curs 2022-23 són: #aquiproubullying, Enfocament Restauratiu Global, AVANCEM, GEP, Comunitats d’Aprenentatge, Magnet Aliances per a l’èxit educatiu, araArt ,Tàndem, RecercAULA,Recerca, Creació i Servei, Xarxa de Competències  i Formació Professional: Activa FP, Orienta FP, Emprèn FP, Empresa FP, FPDual, Futura FP, InnovaFP, Mobilitat FP i CatSkills.

Us adjuntem el vídeo publicitari sobre el procés de participació i l’oferta de programes d’innovació.

Per a qualsevol consulta sobre aquesta informació adreceu-vos al correu:  innovacio@xtec.cat

 

Convocatòria  per a la participació dels centres i reunió informativa al programa experimental FAIG

Amb data de 23 de març de 2023, s’ha publicat la RESOLUCIÓ EDU/911/2023, de 15 de març, de convocatòria pública per a la participació dels centres educatius en el programa experimental FAIG (Fent per aprendre, imaginant globalment), impulsat per la Direcció General d’Innovació, Digitalització, Currículum i Llengües, a través del Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i a la Recerca Educativa (CESIRE).

Trobareu la informació relativa a la convocatòria i als passos que heu de seguir per sol·licitar la vostra participació en el programa FAIG, al Portal de Centres (Inici – Gestió de centres – Innovació pedagògica – Suport a la Innovació – Programa FAIG).

El termini per a la presentació de sol·licituds i documentació per part dels centres interessats, és el 21 d’abril de 2023.

Atès que des del CESIRE ens han informat que s’estan rebent molts correus demanant informació sobre el programa, us adjuntem una presentació que podreu compartir amb els vostres claustres i també us fem arribar l’enllaç a un vídeo de l’acte de llançament que es va celebrar el passat 9 de maig, en el qual es presenten les idees essencials del programa: https://youtu.be/kRQvlrI4DDc

També us comuniquem que pròximament, podreu assistir a una reunió telemàtica informativa amb l’equip del CESIRE, en la qual s’informarà sobre el programa, sobre el procés a seguir per a la participació dels centres que hi estiguin interessats i s’atendran tots els dubtes que se us puguin generar.

Per facilitar que puguin assistir-hi tots els centres interessats, es faran dues trobades telemàtiques obertes:

– Dilluns 27 de març a les 16h. L’enllaç al zoom serà el següent: 

https://us06web.zoom.us/j/81584111071?pwd=c3R0WTYwV1d1ZnlNOC9DYU15KzNMZz09

– Dimarts 11 d’abril a les 11h. L’enllaç al zoom serà el següent:

https://us06web.zoom.us/j/83347781580?pwd=ZDN4ZlI2TnhrdnB5ZWZ4VDd1S2hzQT09 

Cursos FP
Cursos de formació Educació Bàsica (Infantil-Primària-Secundària), Batxillerat i d’Educació al llarg de la vida

Les activitats gratuïtes coorganitzades conjuntament amb el Departament d’Educació que presentem a continuació tenen com a eix vertebrador el desenvolupament curricular dels següents vectors:

  • Universalitat
  • Perspectiva de gènere
  • Aprenentatge competencial
  • Ciutadania democràtica i consciència global
  • Benestar Emocional
  • Educació de qualitat de les llengües (anglès i català)

Amb la finalitat que aquestes activitats formatives siguin accessibles a totes les persones del país, s’han dissenyat de manera que la major part siguin en línia, modalitat síncrona i/o asíncrona-tutoritzada, excepte tres que es realitzaran de forma presencial.

Hem intentat cercar la conjunció entre els “sabers” de la recerca i de la Universitat i els “sabers” de la pràctica representats per docents de centres educatius i grups de treball de l’IDP-ICE UB.

Per altra banda, també us presentem un nou cicle de CONFERÈNCIES EN LÍNIA, on podreu trobar en format encapsulat i gratuït propostes formatives fàcilment traslladables a l’aula.

Aquestes formacions s’adrecen al professorat d’educació bàsica (Infantil-Primària-Secundària), de batxillerat i de centres de formació d’adults de Catalunya.

Finalment, us recordem que encara queden places disponibles al taller d’iniciació Bosquescuela i a la conferència Pedagogia Relacional Fontal.

 

mEduTarraco | Georeferènciació
Projecte mEduTarraco

És una iniciativa d’un equip de 15 docents coorganitzat pels Serveis Territorials d’Educació a Tarragona i l’Ajuntament de Tarragona  amb la col·laboració del programa mSchools de la GSMA, Itinerarium, Universitat Rovira i Virgili i l’Autoritat Portuària de Tarragona.

Es tracta d’un projecte de georeferenciació multicompetencial que esdevé una situació d’aprenentatge amb el suport dels dispositius mòbils. En aquest l’alumnat haurà de mobilitzar els seus coneixements, les seves habilitats i capacitats d’observació, raonament i pensament crític: uns sabers que els permetran solucionar els reptes que se’ls presenten. Triant un dels tres itineraris podran aprendre a utilitzar els sabers per solucionar les necessitats plantejades durant la ruta lligada a elements d’interès patrimonial.

El projecte va dirigit a estudiants de primària, ESO, batxillerat, Cicles i també adults i famílies.

La inscripció romandrà oberta fins el 30 d’abril.

Per a més informació i inscripcions feu clic al següent enllaç.

Formació. Ciències 12-15 en la perspectiva del nou currículum

El Servei de Formació i Desenvolupament Professional del Personal del departament d’educació organitza una formació on es presenta un projecte des de primer a tercer d’ESO, basat en els resultats de la recerca en didàctica de les ciències, aliniat amb el nou currículum i amb la perspectiva STEM. Està pensat per estimular tant l’aprenentatge com la motivació intrínseca de l’alumnat, per la via d’activar les seves emocions i aprofitar el seu raonament de sentit comú.+ informació

Dades de la formació:

  • Dates: del 22 d’abril al 10 de maig de 17.00h a 20.00h
  • Format: presencial
  • Lloc: Laboratori de Ciències. Facultat d’Educació. UAB
  • Persones destinatàries: professorat de ciències de l’ESO

INSCRIPCIONS

Sessió de difusió del nou programa Erasmus+ 2021-27.
El proper 18 d’abril es portarà a terme  la Sessió de difusió del nou programa Erasmus+ 2021-27.
La Jornada estarà dividida en dos parts, la primera és general per tots els centres de tota Catalunya i la segona part del nostre territori, on podreu gaudir de la presentació d’exemple d’experiències de centres del Baix Llobregat.
Considerant que pot ser del vostre interès, us fem arribar enllaç perquè procediu a realitzar la inscripció corresponent.

Una vegada acabat el període d’inscripció us farem arribar el programa i enllaços a la sessió d’Erasmus.

Per a qualsevol consulta, la persona de referència és la Sra. Sònia Luguarda (sluguard@xtec.cat tel. 93 685 94 50 ext. 6214)

Presentació DECRET 21/2023, de 7 de febrer, d’ordenació dels ensenyaments de l’educació infantil.
Webinar el 13 d’abril de 2023, a les 17.30 h per presentar el DECRET 21/2023, de 7 de febrer, d’ordenació dels ensenyaments de l’educació infantil.

Adreçat a les educadores del 1r cicle d’educació infantil, les mestres del 2n cicle, les tècniques d’educació infantil així com els professionals interessats del centre.

Guia de l’educació Infantil

Situacions d’aprenentatge d’educació Infantil

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>