Full informatiu N.17 Febrer 2023

Concurs de vídeos escolars X(p)rimenta 2023 i guanya premis increïbles!

Fins al 3 de maig del 2023, l’alumnat de primària, secundària, batxillerat i cicles formatius poden presentar els vídeos d’experiments científics en català al 13è Premi de Comunicació Científica Audiovisual, X(p)rimenta 2023.

En aquesta edició, tant els centres educatius com l’alumnat que participi en els vídeos guanyadors, rebran uns premis increïbles. Des de xecs regals de 500€ per bescanviar-los en material de laboratori escolar, lots de fruits secs, tallers experimentals, lots de robòtica educativa, visites a museus, calculadores de científiques, entre moltes altres coses!

Apunta’t les següents dates clau:

3 de maig de 2023: data límit per enviar els vídeos.
Del 18 al 23 de maig de 2023: publicació dels finalistes.
6 juny de 2023: acte de lliurament de premis i guardons. (data pendent de confirmació final).

Més informació

Presentació STEMarium

STEMarium és la comunitat d’intercanvi d’idees, experiències i recursos de lliure accés en català per a l’educació STEM.
Una plataforma feta per i per a la comunitat STEM

Presentació de la plataforma
Dimecres, 15 de febrer de 18:00 a 20:00
Lloc: CaixaForum Barcelona
Possibilitat d’acreditar com a formació docent (5h)

Inscripció

Per a consultes, us podeu dirigir a la bústia de correu següent:
https://100tifiques.cat/inscriute_escola/ Oberta la inscripció pel 10 de febrer de la 5a edició de 100tífiques per celebrar el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en Ciència.

Activitat per a l’alumnat de 6è de primària i 1r ESO. També hi haurà 3 sessions en línia per docents.

Inscripció centre

Des de l’Agència catalana de consum ens proposen aquest concurs  sobre consum responsable adreçat a centres escolars de tot Catalunya: “A Internet, et creus tot el que veus?”, el treball en equip és la realització d’un vídeo, l’objectiu del qual serà convèncer al seu entorn escolar, familiar i social de la necessitat d’utilitzar de forma responsable Internet, donant a conèixer les bones pràctiques en aquesta matèria.

Més informació

 

7a edició de la ROBOCAT, El Campionat de Robòtica de Catalunya. La temàtica i el repte de la ROBOCAT 2023 s’ambienten en l’Agricultura Sostenible.

El període d’inscripcions finalitzarà el 13 de febrer de 2023.

Trobareu tota la informació actualitzada sobre la normativa, plànols i elements del taulell de joc en el següent enllaç. Veureu que podeu construir pel vostre compte  i adquirir els elements de joc de forma fàcil i assequible. També hi ha l’opció de comprar-los directament a través de la botiga virtual de Make&Learn.

La unitat didàctica de la ROBOCAT 2023 està disponible a través del següent enllaç.

La reunió informativa de la ROBOCAT 2023 es celebrarà el dimarts 10 de gener a les 18:30 hores. Us podeu inscriure a través del següent enllaç.

La ROBOCAT 2023 comptarà amb tres fases territorials i una Gran Final, en la qual participaran els equips millor classificats.

Les fases territorials de la ROBOCAT 2023 són les següents:

  • ROBOCAT Mataró: divendres 5 de maig de 2023 de 15:00-20:00 hores al TecnoCampus Mataró-Maresme. Co-organitza: Xnergic
  • ROBOCAT Barcelona: dissabte 6 de maig de 2023 de 8:00-14:00 hores i 15:00-20:00 hores a la Fundació Llor. Co-organitza: Fundació Llor
  • ROBOCAT Girona: diumenge 7 de maig de 2023 de 8:00-14:00 hores a l’Escola FEDAC Sant Narcís. Co-organitza: Escola FEDAC Sant Narcís

La Gran Final ROBOCAT se celebrarà el dissabte 13 de maig de 2023 de 8:00-14:00 hores a l’Escola Daina-Isard. Co-organitza: Escola Daina-Isard

Us informem  que el Departament d’Educació planifica activitats formatives  relacionades amb el Programa Suport Vital als centres educatius fruit del conveni entre el Departament d’Educació i el Consell Català de Ressuscitació. La formació en Suport Vital (SV) suposa un pas endavant en la consciència de salut i  sistematitza l’actuació de la ciutadania davant una mort sobtada aconseguint augmentar la supervivència. A Catalunya el programa s’inicia amb els alumnes d’Educació Infantil i finalitza a 4t d’ESO.

El programa preveu organitzar les formacions inicials i els seminaris que són formacions de continuïtat. Podeu trobar més informació en aquest enllaç: Suport Vital als centres educatius.

El conte audiovisual com a situació d’aprenentatge

El Departament d’Educació convoca els X Jocs Florals Escolars de Catalunya amb l’objectiu de promoure l’escriptura tant en prosa com en poesia en infants i joves de sis a divuit anys. La categoria del conte il·lustrat (categoria H) està adreçada a l’alumnat de primària de centres ordinaris i també d’educació especial. El propòsit és promoure la creació literària potenciant el treball interdisciplinari des de l’àmbit lingüístic, l’àmbit digital i l’àmbit artístic. En aquesta categoria s’han d’abordar noves tècniques narratives com el guió, la llengua oral, la banda sonora i l’àrea visual i plàstica.

Per aquesta categoria hi ha la col·laboració amb Televisió de Catalunya de manera que:

  • El treball guanyador serà produït pel Canal SX3, pel programa “Una mà de contes”. La producció es realitzarà, conjuntament amb el centre guanyador, el primer trimestre del següent curs.
  • El Canal SX3, en funció de les seves possibilitats, podrà produir algun altre conte finalista segons l’ordre que hagi decidit el jurat.
  • Per a la producció del treball guanyador, el Canal SX3 adaptarà i interpretarà el conte, sempre que escaigui, perquè s’adeqüi al mitjà televisiu.

Per a més detalls, podeu consultar les Bases de la categoria H: el conte audiovisual

En el blog Conte audiovisual il·lustrat trobareu una proposta així com un llistat de recursos d’àudio i vídeo que es poden utilitzar per a l’elaboració del conte audiovisual.

I, si voleu veure exemples i documentació entreu al web del programa “Una mà de contes” (TV3. SX3. Una mà de contes, Jocs florals). https://www.ccma.cat/tv3/sx3/una-ma-de-contes/noticies/jocs-florals/

Els millors contes audiovisuals dels Jos Florals Escolars

Les inscripcions s’obriran durant el 2n trimestre però si us hi veieu en cor podeu començar a fer una ullada i plantejar als vostres infants una situació d’aprenentatge.

El concurs Joves i Mobilitat, organitzat pel RACC i el Servei Català de Trànsit en col·laboració amb el Departament d’Educació, té com objectiu promoure actituds i valors de mobilitat segura, sostenible i responsable entre els adolescents i els joves de Catalunya.

Les bicicletes, els joves i les noves mobilitats és el repte que planteja per a aquest curs. Us adjuntem informació sobre l’obertura del període d’inscripció per a participar-hi.

S’adreça a l’alumnat de Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius de grau mitjà de centres escolars i als nois i noies de 12 a 18 anys membres de casals de joves i centres de lleure de Catalunya. També a alumnes d’itineraris formatius específics (IFE).

Els participants han d’estar tutoritzats des de centres escolars, centres de lleure o casals de joves. Es poden inscriure de la mà dels seus tutors de forma individual o formant part d’equips de fins a un màxim de quatre components. Podran presentar els seus treballs en tres categories: Anunci gràfic, Vídeo per a Instagram i Projecte de millora de la seguretat viària.

A part de les millors propostes a les tres categories del concurs, també es premiarà a la classe/grup que participi amb més treballs i al professor/monitor que hagi inscrit major nombre de participants. I un any més el concurs premiarà també el Millor Projecte Educatiu en Mobilitat Segura en reconeixement a les activitats que realitzen els centres regularment durant el curs escolar.

Per tal de treballar-ho a les aules o a casa, “Joves i Mobilitat” aporta diferents recursos informatius sobre la temàtica d’enguany i propostes didàctiques sobre  mobilitat, seguretat viària i convivència.

La presentació de treballs es pot fer ja mitjançant un tutor o monitor a través de la web jovesimobilitat.cat abans del 16 d’abril de 2023.

3a edició del concurs Jo tinc la paraula, adreçat a ESO i Batxillerat

Aquest certamen vol reflexionar sobre els components que fan que la Comunicació Oral sigui un llenguatge eficaç.

Més informació i procediment de participació

Lliurament de vídeos fins al 17 de febrer.

Procés de l’aplicació de gestió de la participació del professorat en el Programa d’innovació pedagògica de la Xarxa de Competències.

Els centres educatius que heu participat en programes d’innovació educativa en l’edició 2019-2022, heu d’introduir les persones docents que ha participat en l’equip impulsor de la Xarxa durant els cursos 2019-2020, 2020-2021 i 2021-2022. Recordeu que els certificats d’innovació corresponen a tres cursos i que només certifiquen les persones docents que han participat en els tres cursos.

A partir del 13 de febrer l’accés dels centres a l’aplicació quedarà tancat.

L’adreça de l’aplicació per centres educatius és:  https://aplicacions.ensenyament.gencat.cat/pls/apex/f?p=140 Per entrar a l’aplicació us heu d’identificar amb l’usuari i la contrasenya XTEC de centre.

Us adjuntem la Guia AGAI (Aplicació de Gestió d’Activitats d’Innovació) per a centres educatius en pdf. Un cop introduïda la informació sobre la participació, l’aplicació us permetrà la impressió del llistat de persones.

Les persones docents que certifiquen podrà consultar, descarregar i imprimir el certificat de participació en l’acabament de tot el procés a: http://xtec.gencat.cat/ca/innovacio/certificacio/

Per a consultes i resolució d’incidències amb l’aplicació us podeu adreçar al SAU: per correu electrònic a l’adreça  sau.ensenyament@gencat.cat o el telèfon 900 82 82 82 (opció 4)

Dia d’Internet Segura 

Compleix el 20è aniversari, i per celebrar-ho, l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) ha preparat moltes activitats que es desenvoluparan durant els dies 7, 8 i 9 de febrer (en format en línia i presencial a Lleó). En concret, el 7 de febrer amb l’objectiu de treballar competències digitals per a un ús segur i positiu de la tecnologia, han organitzat un seguit de tallers online.

 

Més informació

Plataforma STEMarium

STEMarium és una comunitat virtual d’aprenentatge, gestió i compartició de bones pràctiques STEM estructurada entorn una plataforma digital.

https://www.stemarium.cat

L’acte de presentació tindrà lloc el dimecres 15 de febrer, a les sis de la tarda, al CaixaForum Barcelona (Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8, Barcelona).

En el decurs de l’acte es donarà a conèixer la plataforma amb la participació d’una taula d’experts i una roda de presentacions de recursos que permetran reflexionar sobre l’educació STEM.

És imprescindible confirmar assistència a l’acte mitjançant el formulari d’inscripció:

L’assistència a l’acte dona la possibilitat d’acreditar 5 hores com a formació a través del GTAF.

Inscripció

image.png

XV Jornada de Programació i Robòtica Educatives (#JPRE23), dedicada a l’intercanvi d’experiències didàctiques on s’empren entorns de programació i de robòtica educatives. Serà el pròxim dissabte 20 de maig de 2023. Tindrà format presencial, en horari de matí i tarda, al Citilab de Cornellà de Llobregat.

En anteriors jornades vas participar com a assistent, ara t’animem a participar-hi com a ponent o tallerista a la #JPRE23.

L’edició d’enguany tindrà com a lema “STEAM i gènere” i comptarà amb una taula rodona que abordarà les qüestions següents:

  • Quines estratègies i programes de política educativa, dins el sector tecnològic, s’estan duent a terme per empoderar les nenes i les noies.

  • Quin ha de ser el paper en la formació del professorat en matèria STEAM amb perspectiva de gènere.

  • Les famílies com a principals agents de socialització del gènere.

L’horari serà de 9.00 h a 17:30 h amb una pausa per a dinar a les 14:30 h.

Pots participar-hi en les següents modalitats:

  • Ponència d’una experiència educativa individual o col·lectiva. El temps total serà de quinze minuts (10 minuts de ponència + 5 minuts de preguntes).

  • Tallers de formació: es faran a la tarda, a la darrera franja de la jornada. Impliquen la participació activa dels participants. Els tallers es realitzaran amb un grup reduït de participants i es poden plantejar activitats que requereixin la utilització de materials o maquinari.

    Participació en la fira de projectes o treballs fets per l’alumnat, que pot consistir a presentar alguna aplicació, algun giny físic programat, alguna activitat, etc.

Fes les teves propostes de participació per a ponències, tallers i/o fira emplenant aquest formulari abans del 16 d’abril a les 24 h. Trobaràs tota la informació al web de la jornada.

Si vols participar en més d’una modalitat, has d’omplir el formulari tantes vegades com propostes de participació vulguis fer.

No dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres si hi ha cap aspecte que necessitis aclarir.

Anima’t a participar-hi!

Equip organitzador #JPRE23.

pensamentcomputacional@xtec.cat | www.projectes.xtec.cat/pensament-computacional

 

Changing Education Together, el seminari d’educació que mSchools organitza dins el marc de MWC23.

El dijous 2 de març, reunim experts i divulgadors, docents (en formació i en pràctica) i estudiants, creadors i emprenedors, en un espai d’innovació tecnològica i punt de trobada internacional per a explorar el futur de l’educació.

Com fer servir la tecnologia per a millorar l’experiència humana d’aprendre i ensenyar i crear aules més eficaces i atractives? Com introduir adequadament la intel·ligència artificial i altres tecnologies emergents en centres educatius? Com promoure l’alfabetització mediàtica en l’educació formal?

Aquestes i d’altres qüestions són algunes de les temàtiques que es tractaran en aquest seminari. Accedeix a la web per a fer el pre-registre.

image.png Dijous 23 de febrer de 2023 a les 17.30 h. es celebrarà l’acte de presentació de l’Estratègia d’impuls a l’educació matemàtica dins del marc del nou projecte CREAMAT,  a la sala d’actes del Cesire (Av. Drassanes, 10. Barcelona).

Per encàrrec de la Direcció General d’Innovació, Digitalització, Currículum i Llengües des del Creamat es crearan els Nodes d’Impuls Matemàtic (NIM), espais de trobada de mestres i professorat per treballar des dels centres educatius per la millora de l’aprenentatge de les matemàtiques. Pensem que aquests NIM han d’estar vinculats al territori a través dels Serveis Educatius de cada Servei Territorial i del teixit associatiu que ja fa anys que treballa en aquesta línia: la Federació d’Ensenyants de Matemàtiques (Feemcat) i la Societat Catalana de Matemàtiques. També vetllarem per treballar de manera coordinada amb les universitats a través dels ICE i dels departaments de didàctiques específiques.

L’acte començarà amb una taula rodona: “Per una educació matemàtica de qualitat i per a tothom”, i comptarem amb la participació de docents que treballen a la formació inicial o permanent, a les universitats, a l’aula, que formen part de les associacions d’ensenyants de Matemàtiques de Catalunya, que treballen als centres de recursos… perquè volem compartir amb totes vosaltres el projecte CREAMAT i alhora incorporar les vostres aportacions, donar-vos veu i sentir-vos a prop.

  • Modera:

o   Oriol Busquets. Professor de matemàtiques. Inspecció d’Educació. Actualment, jubilat.

  • Participen:

o   Meritxell Margalef. CRP Sants – Montjuïc

o   Laura Gris. Mestra de l’escola SEAT. BCN

o   Jordi Font. Professor didàctica UB. Director de l’INS Baix a Mar. Vilanova

o   Manel Martínez. Docent de secundària. Junta de FEEMCAT

Seguidament ens adreçarà unes paraules el Sr. Joan Cuevas, Director General d’Innovació, Digitalització, Currículum i Llengües.

A continuació presentarem les línies de treball que impulsarem el proper curs des del CESIRE-CREAMAT i acabarem amb una conferència a càrrec de l’Anton Aubanell i en Joan Jareño: “Idees essencials per ajudar a l’aprenentatge de les matemàtiques”

Tens 15 minuts… per a una mica de matemàtiques motivadores?

Uneix-te a més de 5 milions d’estudiants, docents i amics que ja han viscut aquesta sorprenent experiència matemàtica! Mira les matemàtiques com mai abans les havies vist i participa en una conversa mundial amb els teus estudiants.

Què és Exploding Dots?

Alguna vegada has vist un àbac? La gent ha estat utilitzant àbacs durant mil·lennis per a comptar i fer aritmètica. Partint d’aquesta idea familiar i amb unes lleugeres modificacions, s’obre un univers completament nou de matemàtiques sorprenents.

En lloc d’utilitzar comptes i varetes, dibuixem punts i caselles. En lloc de lliscar comptes, les fem explotar. Ara ho tens … això és … Exploding Dots!

Exploding Dots és un sistema de matemàtiques manipulatives amb suport digital que facilita la representació numèrica (codificació i descodificació) ajudant a la comprensió del valor posicional de les xifres i els algorismes de càlcul. Aquest mètode potencia que l’alumnat comprengui millor els diferents sistemes numèrics i les operacions aritmètiques. I és un important suport per a l’inici a l’àlgebra.

Més informació

 

XVI Jornada Còmic Barcelona

Inscripció a la XVI Jornada Pedagògica Còmic Barcelona

Data: 31 de març 2023

Trobada pedagògica al voltant del còmic i el seu ús com a recurs didàctic que consistirà en una ponència, presentació d’experiències, presentacions d’editorials i visita lliure al Saló. Els objectius són potenciar la lectura del còmic a les aules, explorar les possibilitats del còmic com a recurs didàctic, descobrir estratègies de treball del còmic a l’aula i conèixer les novetats editorials del món del còmic.

Enllaç publicació al Nodes BESCAT

 

Mobile Social Congress! Amb el lema “Activem la tecnologia justa i sostenible”, en celebrem la 8a edició del 2 al 4 de març.

  • Dijous 2 de març al Pati Manning de 16:30 h a 20:30 h – Taules rodones amb veus del Sud Global i entitats locals i internacionals sobre els impactes de la indústria electrònica
  • Divendres 3 de març d’11 h a 16 h – Trobada estatal d’entitats sobre el Dret a reparar
  • Divendres 3 de març al Pati Manning de 18:30 h a 20:30 h – Cinefòrum: projectem el documental e-Life (2018) amb debat posterior
  • Dissabte 4 de març al Convent de Sant Agustí d’11 h a 14 h – Esmorzar i taller de reparació, Install party, jocs de consum responsable i exposició campanya Electrònica Justa

Totes les activitats són obertes i gratuïtes!

Els impactes de la indústria electrònica segueixen plantejant reptes socials i ambientals complexos. Des de la campanya Electrònica Justa de SETEM Catalunya, aportem el nostre granet de sorra per abordar-los, des de la sensibilització, la recerca, la mobilització i la incidència política.

El Mobile Social Congress és una oportunitat per visibilitzar les vulneracions de drets humans i ambientals que hi ha darrere els nostres dispositius. Hi convidem a entitats i ciutadania a participar de les jornades, generar una mirada crítica i conèixer alternatives per promoure un model de producció i consum més just i sostenible.

Formulari d’inscripció

El projecte Focus promou el desenvolupament de les competències clau de l’alumnat de primària i secundària mitjançant la creació i publicació de vídeos amb contingut curricular, promovent l’aprenentatge entre iguals.

Més informació

El Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat el proper dimecres que ve dia 22 presenta una guia divulgativa anomenada Quan les parets parlen. Itinerari interpretatiu per les lluites socials de Sant Feliu de Llobregat dels anys 70. Es tracta d’un itinerari sobre aquestes lluites que va viure la ciutat, amb quatre parades a quatre espais de memòria: Plaça de la Salut (lluita pel dret a l’espai públic); Ambulatori (lluita pel dret universal a la salut, l’educació sexual i contraceptiva); Escola Pau Vila (lluita pel dret a l´educació); i Fàbrica Hispano Suïssa (lluita pel dret al treball).

Aquest itinerari s’ofereix als centres escolars de Sant Feliu i ja s’ha començat a fer, però dimecres es presenta la guia amb els continguts. Aquell dia es podrà adquirir la guia de forma gratuïta.

Més informació

Ja estan publicades les bases del concurs mSchools Student Awards.

mSchools Student Awards és un certamen que premia la tasca que duen a terme els alumnes dins el programa mSchools, reconeixent la feina desenvolupada pels participants dels concursos Scratch Challenge, Mobile History Map i App Education.

Els participants poden presentar-se a concurs en les següents modalitats:

Participar a App Education

Participar a l’Scratch Challenge

Participar a Mobile History Map

2023 Physicat: concurs

Concurs de resolució de problemes de física en equip adreçat a l’alumnat de 4t d’ESO.

El període d’inscripció és del 27 de febrer al 10 de març. Pots consultar tota la informació del funcionament del concurs, els continguts i inscriure’t aquí.

El concurs es realitza sempre telemàticament en el vostre centre, el dia i l’hora que escolliu, dins del termini marcat. Aquest any el concurs estarà obert del 20 al 31 de març.

Indicacions per al concurs

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>