Resolució de reconeixement de pràctiques educatives de referència

El Marc d’innovació pedagògica a Catalunya defineix la innovació pedagògica com un procés planificat de canvi i renovació que es fonamenta en la recerca, que respon a l’evolució social, que condueix a obtenir una millora en la qualitat del sistema educatiu i ser transferible a la resta de centres educatius.

Des del Laboratori de Transformació Educativa promovem el reconeixement i certificació de les pràctiques impulsades pel professorat i fonamentades en evidències de millora educativa en els àmbits de metodologies i recursos per a la millora de l’ensenyament i aprenentatge, de l’organització i gestió educativa i de la relació i cooperació amb la comunitat educativa i l’entorn.

És per això que el Departament d’Educació ha publicat la resolució de convocatòria per al reconeixement de pràctiques educatives de referència d’innovació pedagògica en la publicació del DOGC EDU/3415/2021.

Els destinataris d’aquesta convocatòria és el personal docent dels centres educatius de Catalunya sostinguts amb fons públics, que imparteixen ensenyaments d’educació infantil i primària, d’educació secundària obligatòria, de batxillerat, de formació professional inicial, d’ensenyaments de règim especial i/o d’educació d’adults.

Els docents participants poden presentar, en el termini establert, la sol·licitud de reconeixement de la pràctica educativa amb els següents requisits:

a) La pràctica educativa ha d’estar emmarcada en un o més dels tres àmbits d’innovació definits per l’ordre ENS/303/2015, del 21 de setembre, sobre el reconeixement de la innovació pedagògica:

Àmbit 1: metodologies i recursos per a la millora de l’ensenyament i aprenentatge

Àmbit 2: organització i gestió educativa

Àmbit 3: relació i cooperació amb la comunitat educativa i l’entorn

b) Presentar una memòria de pràctica educativa innovadora amb evidències concretes de la millora aconseguida en el centre on s’ha implementat. El model per elaborar la memòria es troba al portal de centres.

c) Que la pràctica consolidada sigui coherent amb el projecte educatiu de centre i compti amb el vistiplau de la direcció del centre on s’ha implementat la pràctica educativa de referència d’innovació pedagògica amb evidències de millora.

d) Haver desenvolupat la pràctica en un mínim de 3 cursos dels darrers 5 cursos escolars.

e) Que la pràctica no hagi estat certificada d’innovació amb anterioritat en el mateix centre.

f) La pràctica educativa ha de contemplar de forma clara i visible la llicència de Creative commons mínima de: Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual (CC BY-NC-SA)

Els docents podran trobar tota la informació relativa al procediment a seguir en el Portal de Centre i a l’XTEC

El termini per a presentar la sol·licitud, juntament amb la memòria de la pràctica educativa, és del 23 de novembre de 2021 al 7 de gener de 2022.

Infografia Convocatòria per al reconeixement Pràctiques Educatives de Referència