Protecció dels equips i dispositius mòbils

Per protegir els equips i dispositius mòbils és necessari instal·lar un antivirus amb l’objectiu de detectar possibles amenaces o riscos. No obstant això, aquesta acció no és suficient i és molt important actualitzar el sistema operatiu dels equips i dispositius mòbils i les aplicacions que hi tenim instal·lades per garantir que comptem unes mesures de seguretat adaptades a les novetats.

Infografia sobre protecció de dispositius. Informació en matèria de ciberseguretat

Abans de descarregar una aplicació cal qüestionar si els perm​isos que ens demana són necessaris per funcionar. Es recomana revisar els permisos i deshabilitar aquelles funcions que considerem que no tenen sentit per desenvolupar la funció de l’aplicació.  Les aplicacions només s’haurien de descarregar de llocs fiables (pàgines oficials d’Apple, Google, Microsoft., etc.) tenint en compte les opinions d’altres usuaris.

Per altra banda, es recomana connectar-se a una xarxa segura, utilitzar una wifi privada o utilitzar les dades mòbils (3G/4G). Mai compartirem noms d’usuari, contrasenyes, dades confidencials que no volem que sàpiga ningú, a través d’una wifi pública gratuïta o compartida.

És important establir un sistema de bloqueig del dispositiu per mitjà d’una contrasenya, un codi o un patró d’accés i de desbloqueig dels dispositius per a l’encesa o després d’un període d’inactivitat.  

La contrasenya del nostre dispositiu ha de ser robusta, unipersonal i única. A l’hora de crear una contrasenya hem d’evitar emprar dades que siguin fàcilment identificables (el nostre nom, cognoms, data de naixement, lloc de naixement), s’haurien de combinar majúscules, minúscules i caràcters numèrics. La contrasenya que protegeix les dades i els equips ha de ser diferenciada de les contrasenyes assignades a la resta de comptes (correu electrònic, xarxes socials, plataformes, etc.). Les contrasenyes no es poden compartir amb altres usuaris i s’han d’emmagatzemar en un lloc segur per evitar que siguin conegudes per tercers o que se’n pugui fer una difusió pública, per error o maliciosa.  A més, cal renovar i canviar les contrasenyes de manera periòdica i sistemàtica.

Cal realitzar còpies de seguretat periòdiques dels equips i dispositius mòbils (a l’ordinador, a la xarxa o al núvol) per poder recuperar el contingut, documentació i informació en cas de pèrdua, robatori, destrucció. En aquests casos, a més, s’ha de fer immediatament un bloqueig remot i un esborrat remot de dades i, sobretot, s’ha de comunicar la incidència al responsable de referència en aquests casos.

Quan treballem amb dades delicades, s’han de xifrar els documents i els arxius de manera que l’emmagatzematge i la compartició de dades siguin segurs. Per exemple, fent ús d’arxius i carpetes xifrades, desar la informació en carpetes o al núvol amb accés restringit.