Històries al descobert

Al portal educatiu  memoria.cat/edu han obert una nova secció “Històries al descobert” adreçada als estudiants de secundària, que aplegarà relats protagonitzats per persones anònimes que van viure durant la República, la Guerra i la dictadura.

La primera d’aquestes històries es titula “Una recerca sorprenent” i va sobre les adopcions dels fills de pares republicans.

Històries al descobert vol aplegar relats protagonitzats per persones anònimes que van viure durant els anys de la II República, la Guerra Civil i la dictadura franquista i que van patir els efectes de la guerra, la dictadura i la repressió. Les seves vivències van ser sovint silenciades.  Aquestes històries, explicades com una narració, estan adreçades als joves estudiants de secundària amb la finalitat que l’alumnat conegui i reflexioni sobre els fets passats. Per facilitar-ho, al final de cada relat, es fan propostes de reflexió.

Com diu Walter Benjamin “És una tasca més difícil honorar la memòria dels éssers anònims  que no la de les persones cèlebres. La construcció històrica s’ha de consagrar a la memòria dels que no tenen nom”.