Eina d’Autoconeixement de Centre

L’Eina d’Autoconeixement de Centre és un instrument de reflexió i d’aprenentatge que té com a objectiu orientar els centres sobre la seva situació actual i ajudar-los a prendre decisions en els processos de transformació i millora. L’Eina ha de servir d’instrument identificador per fer una primera autodiagnosi de centre a partir de la identificació d’evidències clau que ens apropen al marc de la transformació educativa, al qual cal orientar el canvi tot adaptant-se a la realitat de cada centre.

Descripció

L’eina consta de 40 descriptors vinculats a les 7 dimensions que cal tenir presents perquè el centre respongui a un model educatiu ajustat al segle en què vivim, compromès amb els objectius de desenvolupament sostenible, que asseguri l’accés a una educació d’alta qualitat, que garanteixi una educació inclusiva i equitativa de qualitat i que ofereixi oportunitats per a l’aprenentatge al llarg de la vida i el desenvolupament personal i social per a tothom.

Com s’utilitza?

L’eina pretén ser àgil i breu ja que l’objectiu principal és que els centres siguin capaços d’identificar-se i de descriure’s per, posteriorment, prendre decisions en el camí del canvi. També pot ser usada com a instrument de sensibilització i aprenentatge i com a eina d’orientació per a la planificació. Té, per tant, una triple finalitat: identificar el grau de transformació, concretar objectius de millora, i avaluar des de l’inici el procés i el progrés de la implementació de mesures de canvi.

Està pensada per a ús intern, i és interessant que sigui utilitzada pels diferents agents de la comunitat educativa. Per tant, una vegada utilitzada per l’equip directiu o l’equip impulsor del centre, serà necessari que també sigui utilitzada per l’equip pedagògic per promoure la reflexió. Tanmateix, per tenir una imatge polièdrica del centre, és convenient que un grup representatiu d’alumnes i de famílies també facin ús d’aquesta eina d’autoconeixement.

Les diagnosis col·lectives permeten fer una reflexió interna a partir del contrast entre les diferents percepcions, els aspectes coincidents i els contradictoris, per aprofundir i debatre sobre la visió que tenen del centre els diferents agents participants.

L’eina no proporciona solucions, perquè cada centre és únic per la seva naturalesa, el seu context, la seva història i la comunitat que el forma, de manera que és tasca seva dissenyar estratègies coherents amb aquestes particularitats per a encaminar-se cap a una transformació rellevant i eficaç.

Pots descarregar-te’n una còpia a:

EINA D’AUTOCONEIXEMENT DE CENTRE