Entrevista a Agustín Fuentes (Antropòleg)

Aquest article extret de la revista CULTURALS, amb data Dissabte, 19 de Gener del 2019, nº 864, pensem que és molt interessant de llegir e invita a la reflexió davant els alumnes que tenim. Podeu fer-li una ullada! Us agradarà!

Entrevista a Agustín Fuentes, antropòleg
LA CREATIVITAT OPTIMISTA
En la introducció del seu llibre “LA CHISPA CREATIVA” afirma que aquesta és la narració d’un grup de criatures que aprenen a aplicar el seu enginy , a treballar conjuntament per sobreviure, a complir el seu món de significat i la seva vida d’esperança i remodelar el seu món. Tot això és possible gràcies a la creativitat?
La creativitat figura com a procés central. La creativitat està feta d’interconnexions d’idees, experiències, imaginació en els nostres cossos i ments. És una capacitat dels éssers humans que no resideix en una única persona o en un grup selecte de persones sinó en la nostra espècie.
La imaginació humana ve dels intercanvis entre l’augment del cervell i els canvis ecològics que van resultar d’interconnexions cada vegada més complexes amb el nostre medi ambient i entre nosaltres.
La cura i la compassió pels altres – ancians, ferits, malalts, etc – és una part molt important que ha crescut amb el temps i té relació amb la imaginació i la creativitat, sentir compassió pels altres requereix l’habilitat d’identificar i sentir els seus patiments i pensar en maneres de reduir-lo o crear maneres d’arreglar els danys o canviar l’entorn per augmentar la qualitat de vida dels que estan patint.

El seu llibre desprèn un gran optimisme. Creu que la societat està disposada a ser optimista?
Tot i que avui dia costa ser optimistes, ho hem de ser. Hem d’evitar l’impuls de mirar les notícies cada deu minuts i recordar el que realment fem dia rere dia.
Tenim profundes capacitats per a la creativitat, la col·laboració i la compassió, i hem d’explotar-les quan podem.
Vam anomenar la nostra espècia humana “Sapiens” que vol dir “Savi”, però ser savi és una cosa que no sempre vivim. És temptador adoptar una visió molt més ombrívola de la humanitat. El canvi climàtic amenaça totes les formes de vida al món, conflictes violents exploten, l’abús del poder polític, i diàriament hi ha multitud d’actes d’injustícia econòmica i política en països rics i pobres.
De vegades, sembla com si la característica definitòria de la humanitat no fos la ingenuïtat, sinó més aviat la nostra capacitat per utilitzar els nostres instints creatius per a la crueltat.
Encara que pugui costar-nos molt esforç podem i hem d’intentar ser optimistes si volem mantenir i augmentar les nostres CAPACITATS I RESULTATS CREATIUS.