Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència

Ahir dia 11 de febrer els alumnes de 3r d’ESO dels centres de secundària de la Terra Alta, l’INS Terra Alta i l’IE Mare de Déu del Portal de Batea van assistir a la conferència La química en la Seguretat alimentària del marisc que va anar a càrrec de la científica Maria Rambla Alegre:

La seguretat alimentaria és un dret reconegut a la Declaració Universal dels Drets Humans. Existeix seguretat alimentaria quan els aliments es troben en bones condicions higièniques i són innocus per a la Salut. Però és possible que els aliments es contaminin. Qualsevol agent aliè a l’aliment, capaç de produir un efecte negatiu per a la salut del consumidor, la presència d’aquests perills es pot donar de forma natural o de forma accidental. Segons l’origen dels perills, es classifiquen en físics, químics o biològics. Els perills químics engloben les substàncies tòxiques que poden arribar a l’aliment de forma casual o que són presents en l’aliment per una manipulació incorrecta entre altres. Alguns exemples en el cas del marisc són les toxines marines (de forma natural), els metalls pesants, pesticides, etc. Per detectar-ho, la Maria, que treballa a l’IRTA, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries,de la Generalitat de Catalunya, a Sant Carles de la Ràpita, els va explicar la seva feina d’analitzar el peix i marisc per buscar si compleix la seguretat necessària per consumir. Ens va posar exemples de les tasques que fa i compartí les eines que utilitza a l’hora d’analitzar.