Recursos educatius #25N 2023 Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Envers les Dones

El Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, aprovat per l’Assemblea General de les Nacions Unides en la seva resolució 54/134 el 17 de desembre de 1999, se celebra anualment el 25 de novembre, en memòria de les germanes Mirabal.

El Departament d’Educació, a propòsit del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, vol remarcar la necessitat, avui i cada dia, de treballar intensament i prendre consciència sobre la importància de la prevenció i l’abordatge de les violències masclistes.

Propostes d’activitats (XTEC)

Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones   Visibilitzem les violències masclistes en l’àmbit educatiu. Previnguem-les!

S’han publicat els materials de difusió al web del Departament d’Educació corresponents a les campanyes impulsades pel Departament per promocionar iniciatives i actes commemoratius relacionats amb l’àmbit educatiu, els quals s’enllacen també des de la notícia de l xtec. Concretament són:

Recursos educatius contra el masclisme

La Fundació SER.GI amb la col·laboració del CeDRe de la Coordinadora d’ONG Solidàries, DIXIT Girona i el SIAD Girona ha elaborat una guia que recull diversos recursos per complementar el treball de sensibilització que es pugui fer a partir del visionat de l’exposició “On habita la violència masclista”, que actualment s’exposa al claustre del Centre Cultural La Mercè.

Són més d’una setantena de recursos educatius i informatius sobre el patriarcat, el masclisme, la vulnerabilitat i les violències que pateixen moltes nenes i dones, que s’ofereixen en diversos formats i s’adrecen, especialment, al treball amb alumnat de primària i secundària.

L’apartat de lectures sobre dona i violència proposat pel CeDRe en aquesta nova guia de SER.GI és molt ampli i separat també per cicles educatius: cicle mitjà, superior de primària i per a joves, que inclou també un subapartat de còmics. El CeDRe recomana també un bon grapat de propostes audiovisuals per a ESO classificades segons si tracten la violència masclista (avortament, violació, assetjament, abús), el patriarcat i la violència en la unitat de convivència, el tràfic de dones i nenes, o de si mostren la ruptura de rols típicament patriarcals.

Finalment, en la proposta del CeDRe també hi trobareu tallers educatius i dinàmiques de grup en línia, enfocats a obrir un espai de diàleg i confiança per parlar sobre violència masclista i patriarcat.

La nova guia de materials de suport sobre l’exposició “On habita la violència masclista” compta també amb diverses propostes del DIXIT Girona pensades per a professorat i professionals de joventut que vulguin treballar temes de violència de gènere, i amb accessibilitat en línia. La guia inclou també un recull de recursos professionals per abordar directament casos de violència masclista, a proposta del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Girona, i un apunt sobre un taller per treballar la convivència en relació amb el gènere, que s’ofereix com a acció de suport als centres educatius, per part de la Fundació SER.GI.