Projecte Pescadors de Plàstics

El projecte Plastic Pirates Go Europe!, una iniciativa europea coordinada  pel centre de recerca alemany DLR Projektträger i finançada per la Unió Europea dins del programa Mission Restore our Oceans and Waters by 2023. L’objectiu principal d’aquest projecte és estudiar la contaminació per plàstics als rius europeus, i per fer-ho, proposa que joves de diferents països europeus portin a terme de manera coordinada un estudi científic que permeti generar noves evidències sobre aquesta problemàtica ambiental. Dins d’aquesta iniciativa hi poden participar centres educatius i associacions juvenils de Portugal, Grècia, Bulgaria, Hungria, Àustria, Itàlia, Bèlgica, Espanya, Alemanya i Eslovènia. Trobareu tots els detalls del projecte a la pàgina web: Plastic Pirates Go Europe

El Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya és el coordinador d’aquesta iniciativa a nivell espanyol, conjuntament amb la Universitat de Burgos i l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua – CSIC. Pel que fa a Catalunya, qualsevol centre educatiu o associació juvenil s’hi pot adherir. L’activitat principal del projecte és la realització d’un mostreig a un tram de riu, on es quantifiquen i s’identifiquen els residus plàstics trobats, inclosos els microplàstics. L’únic requeriment per participar-hi és tenir disponibilitat per realitzar aquesta campanya de mostreig entre el 15 de setembre i el 15 de novembre de 2022, tal i com es farà a la resta de països europeus implicats.

Els centres o agrupacions juvenils interessats rebran una guia de treball que conté informació general sobre la contaminació per plàstics i també el protocol de mostreig a seguir, descrit de manera didàctica i detallada. També es facilitarà el material necessari per realitzar el mostreig de microplàstics a l’aigua. La guia està destinada a joves a partir de 12 anys d’edat (a partir de 1r ESO), tot i que amb suport, és possible realitzar les activitats proposades amb nens i nenes a partir de 10 anys (5é i 6é de primària). En tot moment, els centres implicats comptaran amb el suport dels investigadors del Centre BETA. Les dades recollides pels joves participants seran validades pels mateixos investigadors i compartides a la pàgina web del projecte, on es podran consultar també els resultats obtinguts a la resta de països implicats.

Creiem que aquesta és un oportunitat única per involucrar els joves en una iniciativa de ciència ciutadana a escala europea, de la mà d’un projecte amb renom i una llarga trajectòria que de ben segur contribuirà a entendre l’estat d’aquesta problemàtica ambiental a Europa, pas imprescindible per augmentar-ne la conscienciació i poder plantejar polítiques ambientals efectives per fer-hi front.

Si us interessa, i creieu que aquest projecte es pot portar a terme al vostre centre, poseu-vos en contacte com més aviat millor (abans del 20 de setembre) amb els investigadors Meritxell Abril (Meritxell.abril@uvic.cat) i Julio C. López-Doval (juliocesar.lopez@uvic.cat), del Centre Tecnològic BETA.

Esperem que aquesta proposta sigui del vostre interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>