La importància d’educar la intel·ligència emocional en escoles i empreses

Pensaments i emocions poden ser aliats o enemics a cada instant de la nostra vida. Les estratègies per fer-los beneficiosos, còmplices del nostre benestar, són una eina per a modelar els nostres dies amb molta més autosatisfacció, en l’àmbit personal i en el professional.

Avui pot ser un gran dia, la cançó que va escriure Joan Manuel Serrat, com qualsevol afirmació que ens situï en un present en positiu i així mateix ens projecti cap al futur més immediat, pot ser el millor pensament per esperonar l’optimisme a l’inici de cada jornada.

Dites populars que han passat de generació en generació són breus i senzills missatges que ens asserenen en situacions dures o complexes, en moments d’abatiment, mental i físic, quan els esdeveniments a la nostra vida són més feixucs i difícils de pair. Una idea encoratjadora en la nostra ment és una gran aliada del nostre benestar i, per tant, de la nostra salut. Expressions com: D’un gran mal en surt un gran béEl no ja el tenim, ara anem a pel De més verdes en madurenDe mica en mica, s’omple la pica; A poc a poc i bona lletra… ens poden fer un gran bé a nosaltres, i també, en veu nostra, als nostres familiars, veïns i amics, en moments d’angoixa. Són maons ben a l’abast que construeixen benestar emocional.

Tal com és expressat en l’espai de Salut Mental del Canal Salut de la Generalitat, “el benestar emocional ens ajuda a afrontar els reptes, els alts i baixos diaris i les situacions quotidianes d’estrès sense enfonsar-nos, i ens facilita relacions satisfactòries i treballar de manera eficient”.

En situacions d’estrès que causen patiment mental –exposen també– “convé desenvolupar habilitats que ajudin a disminuir els símptomes de malestar psíquic”. Des del mateix espai en línia de Canal Salut, ens enllacen algunes recomanacions per promocionar hàbits positius de salut mental. Aquests són: Fer exercici com a mínim 30 minuts al dia, perquè això millora la salut física i mental; respectar els horaris de son, en el cas dels adolescents no menys de 8 o 9 hores diàries; menjar de forma saludable i equilibrada; evitar drogues que afectin el desenvolupament del cervell (incloent-hi el tabac i la cafeïna) i tenir un entorn familiar estable que atengui les nostres necessitats afectives. També és important construir relacions socials i d’amistat saludables, ja que compartir experiències i cultivar relacions recíproques, de suport mutu, amb amics i companys ajuda a millorar el benestar emocional.

Caldria també organitzar-se el temps per evitar enfrontar-se a factors estressants innecessaris, respectant el temps d’estudi, les dates de lliurament i els horaris per a fer les diferents activitats. Però també és molt convenient prendre temps per a relaxar-se.

Si vols continuar llegint, clica aquí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>