Diccionari de l’emergència climàtica

El centre de teminologia, TERMCAT, ha publicat en línia el Diccionari de l’emergència climàtica. Un diccionari que conté més de 200 termes relacionats amb la crisi i la transició climàtica.

S’hi recullen conceptes generals de l’àmbit (escenari de referènciaretroacció climàticasensibilitat climàtica), termes relacionats amb les causes del canvi climàtic (agricultura intensivadesforestaciógas amb efecte d’hivernacle), termes relacionats amb els efectes que produeix el canvi climàtic (acidificació dels oceanspluja torrencialpunt de no retorn), termes referents a les mesures de mitigació i adaptació (compensació de carbonidescarbonitzacióemissió negativa), i noms d’acords i organismes de referència (Acord de ParísConferència de les PartsProtocol de Kyoto).

Cada fitxa terminològica conté una denominació catalana i, quan escau, formes sinònimes; equivalents en castellà, francès i anglès; l’àrea temàtica assignada; una definició i, en gairebé tots els termes, notes explicatives.

L’obra, fruit de la iniciativa del TERMCAT, s’ha elaborat en col·laboració amb el Servei Meteorològic de Catalunya i l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, organismes dependents del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Atesa la situació actual de crisi climàtica, aquest diccionari s’ha plantejat com un recull de la terminologia principal de l’àmbit, que faciliti la comunicació en català i pugui ajudar a la comprensió i la divulgació dels termes més destacats.

Amb aquesta finalitat divulgativa, el diccionari s’acompanya d’una infografia interactiva que destaca, d’una banda, la crisi climàtica i la situació d’emergència actual (augment del nivell del mardesglaç del permagelemblanquiment del corallescalfament globalincendis forestalsinundacionsmigrants climàticspèrdua de la biodiversitatsequera, etc.) i, de l’altra, la transició climàtica i les possibilitats de revertir la situació o, si més no, d’adaptar-nos-hi (agricultura ecològicabiomassaconsumidor proactiucrèdit de carbonieconomia circularelectrificacióenergia eòlicaenergia solarmobilitat sostenibleprotecció de la biodiversitatsistema urbà de drenatge sostenible, etc.).

El Diccionari de l’emergència climàtica forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del web del TERMCAT, que actualment ofereix prop de 160 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>