I els vídeos?

Us fem algunes recomanacions per publicar vídeo a la xarxa.

Els dispositius mòbils actualment permeten enregistrar vídeo amb molta comoditat. D’altra banda, hi ha molts programes que ens permeten retocar, girar, retallar… vídeo. Però tal i com passa amb les imatges, el que cal procurar és fer bons enregistraments per no tenir feines addicionals per publicar els nostres vídeos.

  • Els mòbils poden enregistrar vídeo verticalment, però la finestra de vídeo que publicarem al nostre WEB és, majoritàriament, de composició horitzontal. Si enregistrem amb el mòbil caldrà, doncs, tenir-ho present, i enrregistrar el senyal de vídeo horitzontal.
  • Actualment hi ha molts formats de vídeo: des del típic format 3/4 a altres formats panoràmics. Val la pena posar-nos d’acord en quin format utilitzarem a l’hora d’enregistrar els nostres vídeos, sobretot si més endavant hem de fer un muntatge amb dos o més enregistraments.
  • Si necessitem enregistrar un acte, una obra de teatre… el més prudent és utilitzar una càmera amb trespeus.
  • Malgrat els grans avenços tècnics que han experimentat els dispositius d’enregistrament de vídeo en els darrers anys cal recordar, com en el tema de la imatge, conceptes claus que ens garanteixin un bon resultat final: bona planificació, atenció als contrallums, bones condicions de sonoritat…

En tot cas, us proposem que quan publiqueu el vostre vídeo tingueu en compte:

Utilitzeu la configuració “Ocult” quan publiqueu el vostre vídeo. Així evitareu que surti als resultats públics del cercador de YouTube:

En cas de voler convertir en ocult un vídeo ja publicat, podem fer-ho a través del Gestor de vídeos:

És important limitar les opcions que poden portar algun tipus de problema en les interaccions entre el vídeo i els usuaris que hi tenen accés. Concretament, proposem desactivar els comentaris i les valoracions:

També és recomanable limitar altres dades que poden induir a la establir comparacions entre alumnes:

Podeu desactivar immediatament l’accés a qualsevol vídeo de Youtube canviant el permís d’accés “Ocult” per “Privat”, sense haver d’eliminar-lo.

Si treballeu amb Vimeo, recordeu que hi ha una opció que permet incloure una contrasenya per visualitzar els vídeos que publiqueu a la xarxa:

Tanmateix, també és important limitar les opcions que poden portar algun tipus de problema en les interaccions entre el vídeo i els usuaris que hi tenen accés. Concretament, proposem desactivar els comentaris, i fins i tot algunes possibilitats de compartició:

Podeu desactivar immediatament l’accés a qualsevol vídeo de Vimeo canviant la contrasenya, o bé la modalitat “Password” per “Only me”

Per últim, us aconsellem que eviteu publicar el nom de l’alumne al títol o a l’explicació dels vídeos publicats a la xarxa.