Butlletí Àmbit Matemàtic Novembre 2021

Des del CESIRE us volem desitjar unes bones i merescudes vacances i fer-vos arribar algunes informacions que pensem que poden ser del vostre interès.

Cicles de conferències d’educació matemàtica

Durant els propers mesos emetrem a través del canal de vídeo tres cicles de conferències. Si us inscriviu rebreu informació abans de cada una i omplint un qüestionari posterior a cada conferència podeu obtenir un certificat d’assistència de 6 h.

Cicle: Matemàtiques per respondre preguntes

Des de les associacions de professorat de matemàtiques de Catalunya ja fa molts anys que es proposen cada curs activitats adreçades a l’alumnat que afavoreixen la mirada matemàtica i ens ajuden a treballar de manera competencial. Activitats que posen al nostre abast que els nois i noies es formulen a l’aula: El Fem matemàtiques, el concurs de fotografia matemàtica i vídeoMAT.  Coneixeu aquestes activitats? Voleu saber com participar-hi des del vostre centre? O voleu saber com pots portar els reculls a la vostra aula i treure’n partit? Les conferències van a càrrec dels docents que organitzen les activitats o hi participen, i comencen el proper 9 de desembre.

Cicle: Mirades matemàtiques

Aquest cicle, que comença el mes de febrer,  s’adreça especialment a docents de primària. Enguany dues de les conferències aniran a càrrec de grups de mestres de matemàtiques: el grup Perímetre, que es centraran en l’ús de reglets, el grup Àrea, al voltant de propostes d’aula i la tercera, a càrrec de la Ioia Isern que abordarà el tema de les matemàtiques per a tothom, incloent la perspectiva del Disseny Universal d’Activitats i la visió que podem donar-li des de les matemàtiques.

Cicle: Perspectives matemàtiques

Aquest cicle, programat per a maig i juny, està adreçat a professorat de secundària. La primera conferència serà a càrrec de Francisco Javier Benjumeda, professor de matemàtiques a Almeria i autor del web abpmates.es sobre projectes de matemàtiques. La segona conferència anirà sobre Dades i Estadística i anirà a càrrec d’en Pepus Daunis i la Glòria Mateu. I per la última estem parlant amb professorat del Sud de França perquè ens puguin explicar de quina manera es dona impuls a la creació de grups de docents de matemàtiques per part de l’administració educativa del seu país.

Jornades i congressos:

Aquest trimestre hem pogut gaudir de dues jornades d’associacions de professorat de matemàtiques, de les quals ens ha quedat material

Jornada de didàctica d’ABEAM. Itineraris matemàtics per Barcelona

L’associació de Barcelona per a l’Aprenentatge i l’Ensenyament de les matemàtiques, ABEAM, va celebrar el passat 6 de Novembre la seva XXIII jornada de didàctica, amb el nom “Propera parada, Matemàtiques”. El programa oferia 10 rutes matemàtiques per Barcelona (la Sagrada Família, l’eixample, rellotges de sol, el tibidabo, el parc del laberint d’Horta, el monestir de Pedralbes…). Ara els autors de les rutes les posen a la nostra disposició. Aprofiteu aquests dies de vacances per gaudir-ne.

 

Jornada APMCM conferències

També l’Associacio de Professors de Matemàtiques va celebrar la seva jornada anual, centrada en el tema de l’atzar i la probabilitat. És per això que si aquests dies plou o preferiu quedar-vos a casa, recordeu que podeu recuperar totes les conferències i tallers es van oferir durant el dissabte 20 de novembre.

XX JAEM a València

Els dies 3, 4, 5 i 6 de juliol es celebraran a València les XX Jornadas para el Aprendizaje y la Enseñanza de las Matemáticas. La Federación Española de Sociedad de Profesores de Matemáticas, la FESPMque pretén crear un punt de trobada pel debat, reflexió i formació a l’educació i l’aprenentatge de les matemàtiques.

Teniu tota la informació al web de les XX JAEM

Congrés educació Matemàtica de persones adultes

Els propers 10, 11,12 i 13 de juliol de 2022, a Barcelona, es durà a terme el 29è Congrés d’Educació Matemàtica de Persones Adultes: Adults Learning Mathematics. Enguany el tema central serà l’alfabetització numèrica i l’impacte social.

Tota la informació del congrés la teniu al web del congrés.

Si esteu interessats en participar en un grup de treball sobre les matemàtiques als CFA, escriviu-nos a cesire-matematiques-grup@xtec.cat

Informacions destacades

Càtedra Maria Antònia Canals de la UdG

Ens fa molta il·lusió compartir amb vosaltres que s’ha creat la càtedra de didàctica de les Matemàtiques Maria Antònia Canals.

La càtedra neix a partir del llegat indiscutible de Mª Antònia Canals a la Didàctica de les Matemàtiques en les primeres edats, amb la finalitat principal de donar continuïtat a aquest llegat, consolidar-lo i ampliar-lo, en benefici del desenvolupament professional dels mestres de matemàtiques. A més de la UdG hi participen l’Ajuntament de Girona i el Departament d’Educació. Des del CESIRE col·laborarem en tot el que ens sigui possible.

Per celebrar-ho hem recuperat una conferència de la Maria Antònia Canals el mes de desembre de 2007 i l’hem publicat al canal de vídeos de matemàtiques del CESIRE. Si teniu una estona us recomaneu que l’escolteu perquè el que ens diu continua sent d’actualitat.

Matemàgia

Des del CRP de l’Urgell en Toni Ortiz ens comparteix matemàgia,  un espai web sobre màgia i matemàtiques adreçat a l’alumnat de primària i ESO. Hi trobareu l’enllaç a la “maleta física”, que podeu demanar al servei de préstec de l’Urgell si sou d’aquella zona, i a la maleta virtual, que recull jocs de matemàgia fent servir daus, la calculadora i targetes numèriques.

MMACA: Taller d’ornaments matemàtics 2021

Des del museu de matemàtiques de Catalunya ens conviden a participar al taller d’ornaments nadalencs, adreçat a nenes i nens a partir de 6 anys, el proper dissabte 12 de desembre de 2021 a les 11.00 i a les 12.30 h. A l’enllaç també trobareu l’enregistrament de les propostes del curs anterior.

Calendaris matemàtics d’advent

Els calendaris matemàtics poden ser un bon recurs per l’aula, per al centre o per a jugar en família. Tenim constància d’alguna escola a la que es proposen resoldre els reptes a l’equip de mestres i professorat.

Us recomanem el que ens arriben des de Nrich per alumnat de primària i per alumnat de secundària, el calendari d’advent de Transumun problema per a cada dia de MathigonPlus Maths i si en voleu un en llengua francesa, no deixeu de fer un cop d’ull al de les Maths en Scene

I si el mes de desembre us queda curt, recordeu que podeu accedir al calendari matemàtic de la Societat d’Educació matemàtica de la Comunitat Valenciana, i que us el podeu descarregar en pdf des d’aquí. 

Bon solstici d’hivern,

L’equip de l’àmbit matemàtic del CESIRE