Coneixem el Boumort

Coneixença i estudi en profunditat de la RNC del Boumort: funcions, flora i fauna

Nivell

Cicle superior d’Educació Primària, 1r i 2n ESO

Durada

de 3 a 4 sessions (a l’aula i sortida de camp)

Àrea / Matèria

Coneixement del medi, Biologia i Geologia.

Objectius
  • Reconèixer geogràficament la RNC del Boumort i conèixer les seves funcions principals.
  • Valorar la biodiversitat de flora i fauna de la Reserva Nacional de Caça del Boumort i les relacions tròfiques entre aquests
  • Identificar diferents rastres d’animals
  • Fer un estudi de la vegetació característica de la Vall de Carreu
  • Observar les aus rapinyaires en el seu ambient
Descripció

La proposta vol aprofundir en el coneixement de la RNC del Boumort a partir d’un projecte coordinat amb el centre educatiu, el CdA de Tremp i els guardes de la Reserva Nacional de Caça del Boumort. Aquest consta de les següents sessions:

  • Sessió 1: s’inicia el projecte amb la presentació, a l’aula, de la Reserva per part dels seus guardes i els professionals del CdA. En aquesta sessió, es treballen els seus límits geogràfics, la seva història, les funcions, les relacions tròfiques dels diferents organismes i com aquests han anat canviant al llarg del temps.
  • Sessió 2: a continuació es realitza, també a l’aula, un taller de rastres per part dels professionals del CdA per tenir eines per poder identificar els principals animals que podem trobar a la reserva o al seu entorn.
  • Sessió 3: es tanca el projecte amb una sortida de tot un dia per la vall de Carreu, realitzada conjuntament els guardes de la RNC i els professionals del CdA. Partint des del poble de Pessonada, es realitza un recorregut per la Vall de Carreu on es fa un estudi del bosc característic, així com l’observació de les principals aus carronyaires, la identificació dels ungulats a partir de les seves banyes, i l’observació dels diferents elements del paisatge que ens indiquen com aquest ha anat evolucionant.
  • Treball posterior: finalment es proposa al centre educatiu una activitat de tancament que permeti a l’alumnat assentar els coneixements adquirits durant les darreres sessions.

Aquesta proposta, però, es pot modificar segons els interessos del centre educatiu.

Imatges