Relleus als Pirineus!

Taller sobre la formació del Pirineu i els principals materials geològics de Catalunya

Nivell

Cicle superior de primària i primer cicle d’ESO (adaptable a altres nivells)

Durada

2 hores

Àrea / Matèria

Medi natural, Biologia i geologia

Objectius 
  • Assenyalar les principals característiques del mapa geològic de Catalunya, identificant les tipologies i edats principals dels seus materials
  • Simular la formació de relleu i relacionar-lo amb la formació del Pirineu
  • Interpretar el context de la zona pirinenca en diferents edats geològiques i evolutives
Descripció

L’activitat s’inicia amb una introducció geològica de les principals estructures i materials que conformen Catalunya, i més concretament, el Pirineu, a partir de mapes geològics. A continuació, i mitjançant una simulació, s’explica la formació d’algunes roques així com la formació de relleu conseqüència del xoc entre les plaques Ibèrica i Europea.

Després d’aquesta introducció, l’alumnat treballa en petits grups per ordenar cronològicament els principals esdeveniments geològics que tenen lloc a l’entorn del Pirineu des de fa 250 Ma fins a l’actualitat, tot representant-ho amb un dibuix. Un cop representats aquests esdeveniments, cada petit grup simula la formació del relleu i identifica les principals estructures que s’hi formen: plecs, falles, encavalcaments…

Observacions

És un taller que es realitza en una aula o a l’alberg.

En cas de realitzar-lo amb centres de la zona, es pot completar amb una sortida per l’entorn per interpretar els materials i estructures conseqüència de la formació del Pirineu.

S’aconsella utilitzar aquest material previ abans de l’activitat.

Fotos