Visita al Centre de Reproducció del cranc de riu de potes blanques

Avui hem visitat el Centre de Reproducció del cranc de riu de potes blanques situat dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. El principal objectiu d’aquest centre és la cria en captivitat d’individus de cranc de riu autòcton “Austropotamobius pallipes” amb la finalitat de poder fer repoblacions o reintroduccions en diferents cursos fluvials de la Garrotxa on s’hi han detectat aquesta espècie.

El cranc de riu autòcton ha patit una important regressió als rius catalans a causa de les diverses introduccions que hi hagut d’espècies de crancs al·lòctons, amb finalitats pesqueres i alimentàries. En particular, les espècies de crancs al·lòctons que afecten als rius catalans són principalment: el cranc roig “Procambarus clarkii”, el cranc senyal “Pacifastacus leniusculus” i el cranc dels canals “Orconectes limosus”Aquestes tres espècies de cranc americà són portadores d’un fong anomenat Aphanomyces astaci que afecta molt negativament a la nostra espècie. L’afanomitosi o pesta del cranc de riu és una malura que provoca, en pocs dies, la mort del 100% dels individus d’una població de cranc de riu de potes blanques. Els crancs americans, per contra, són resistents a aquesta malura i és per aquesta raó que, a poc a poc, han anat colonitzant gran part dels nostres rius i fent que les poblacions de cranc de riu autòcton es vegin greument afectades, quedant reduïdes a les capçaleres dels rius, on els altres crancs tenen més dificultats per arribar-hi.

Des del CdA de la Garrotxa volem contribuir a la protecció d’aquesta espècie i hem pensat que, una de les millors maneres de fer-ho, és donant a conèixer aquesta problemàtica a l’alumnat i als centres que tenen interès en fer l’estudi del riu. És per això que ens posem a la feina i, per al curs vinent, esperem poder tenir a punt una nova

 proposta didàctica on a través de l’estudi de les característiques fisicoquímiques i biològiques dels rius podem avaluar, valorar i fer propostes de millora per a la conservació d’aquests ecosistemes i en particular, per a la preservació del cranc de riu de potes blanques.

D’aquesta manera, pretenem també poder contribuir en l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible per al 2030, concretament en l’ODS 15.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>