L’espectacular geologia de les Escletxes

Els dies 8 i 12 de novembre els alumnes de 6è de l’Escola Miquel Marti i Pol de Sant Feliu de Llobregat van investigar la formació de les Escletxes del Papiol.

Van començar fent possibles hipòtesis de com es poden formar aquestes escletxes per les accions de la natura al llarg de milions d’anys. A continuació es van dividir en grups de treball i van identificar els materials de la zona, la seva composició i les seves característiques.

Posteriorment van entrar a quatre de les escletxes per estudiar-les amb detall, fent mesures d’amplada, profunditat i direcció.

Un cop posades totes les dades en comú es van deduir les causes i el procés de formació. Van arribar a la conclusió que les roques on es troben les escletxes (calcàries) han patit un procés de trencament que ha permès a l’aigua de  pluja infiltrar-se fins al nivell inferior (argiles). El comportament plàstic de les argiles saturades d’aigua i la inclinació del vessant ha provocat el lliscament de les calcàries i el progressiu eixamplament de les esquerdes fins a formar les escletxes actuals. També han valorat com aquest risc pot afectar les cases construïdes sobre terrenys argilosos.

Han fet una gran feina com a geòlegs!

1 comentari

  1. Maria D.

    Els nostres alumnes han viscut una experiència inoblidable, han après molt i han pogut obervar in situ alguns aspectes que estem treballant al projecte de Terra viva.

    El treball de camp sempre és molt positiu i ideal per apropar als nens i nenes a la la natura i més si van acompanyats per bons professionals que són capaç d’engrescar-los.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>