Joves limnòlegs investiguen la riera de Vallvidrera

Dijous 29 d’abril hem rebut la visita de l’alumnat de 1r de Batxillerat de l’Institut Francesc Ferrer i Guàrdia de Sant Joan Despí per fer un estudi limnològic de la Riera de Vallvidrera a la zona de Can Castellví.

Primer han contextualitzat l’àrea a estudiar calculant la superfície de la conca hidrogràfica i esbrinant de quins materials geològics està formada. Després s’han organitzat en equips de treball i han revisat el material necessari per dur a terme l’estudi de camp, tant els paràmetres fisicoquímics (biòtop) com els referents a la biodiversitat (biocenosi), per poder determinar la qualitat de l’aigua de la riera.

Un cop a la riera han recollit les dades per equips (coordenades, temperatures, fondària, velocitat, transparència, olor, granulometria…) i han agafat mostres d’aigua per completar  l’anàlisi al laboratori. També han valorat l’estat de conservació de la vegetació del bosc de ribera. I finalment s’han dedicat a capturar macroinvertebrats aquàtics que posteriorment farien servir com a bioindicadors. Han sigut bons caçadors i han aconseguit atrapar una bona diversitat d’organismes com efímeres, espiadimonis, cargols aquàtics,  sabaters i altres. Inclús han enxampat un  barb cua roja.

Al laboratori han pogut acabar de calcular paràmetres com la duresa, conductivitat, mineralització, concentració de nitrits i fosfats, pH i oxigen dissolt amb l’ajuda dels kits de valoració del Projecte Rius.

Han estudiat els macroinvertebrats capturats amb l’ajut de lupes binoculars i fitxes identificatives per determinar el seu índex biològic. Amb tota aquesta informació fisicoquímica i biològica han determinat la qualitat de l’aigua en base al protocol IBMWPC, que ha donat com a resultat un estat mediocre.

Per acabar s’han tornat a alliberar sans i estalvis tots els animals capturats al seu hàbitat, on seguiran el seu cicle de vida!

Felicitats, han sigut un grup molt aplicat i que també ha col·laborat en recollir la brossa que han trobat a  la riera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>