Investiguem les Escletxes per dins

Dimecres 6 de febrer els alumnes de l’optativa de Geologia de 2n de batxillerat de l’Institut Lluís de Requesens de Molins de Rei i l’Institut Frederic Mompou de Sant Vicenç dels Horts, han fet una sortida de camp per investigar la geologia de la formació de les Escletxes, els fenòmens de vessant que es produeixen i el risc que afecta a la població del Papiol.

Han començat formulant hipòtesis de com s’han pogut formar les Escletxes, i de perquè se n’han format en aquesta zona i no en una altra. A continuació s’han dividit en grups i  han revisat el material per poder treballar.

Primer han pogut veure e identificar els dos tipus de materials que tenim aflorant a la zona, a partir de la seva composició i característiques. També han confeccionat una columna estratigràfica i s’ha pogut observar que tenim un material diferent en el sòcol, tot i  que no el trobem aflorant.

Tot seguit, han accedit a l’interior de sis escletxes per estudiar-les prenent mesures d’amplada, desplaçament vertical i profunditat ( amb una cinta mètrica) i han utilitzat la brúixola i el clinòmetre per saber la inclinació i direcció.

Un cop posades en comú totes les dades han deduït les causes i el procés de formació. Han arribat a la conclusió que les roques superficials on es troben les escletxes són calcàries que han patit un procés de carstificació (meteorització de les roques calcàries o carbonatades per dissolució) pel qual s’ha infiltrat l’aigua fins els materials inferiors on trobem argiles. La inestabilitat del material tou (argiles) al estar sotmeses a l’aigua que percola, i la inclinació del vessant han provocat el lliscament de les calcàries i el progressiu eixamplament de les esquerdes fins a formar les escletxes actuals.

Finalment han fet un recorregut pels carrers del Papiol, observant les esquerdes que presenten algunes cases i valorant el cos que suposaria aplicar una mesura directa.

Han fet una gran feina com a geòlegs!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>